Belgie 2019 - Bruggy

2.6.19

Přátelé, vítejte v poslední části třídílného foto-vyprávěcího seriálu o mém jarním potulovaní po Belgii! Na závěr tu mám pro vás podle mého to nejlepší, co jsem za těch 8 dní na belgické půdě objevila: Bruggy!




Po třech dnech v Bruselu a dvou v Ghentu jsem opět sedla do vlaku a vydala se ještě o kousek víc na sever. Do Brugg je to asi 30-40min cesty a nádraží je tam kousíček od velkého parku a centra. 



Jestliže jsem si v Ghentu přišla jako někde v Dublinu, o Bruggách jsem hned po příjezdu prohlásila, že "tohle je to nejoxfordštější městečko mimo Oxford!" :D Ne, vážně, útulné domečky z neomítnutých cihel, vodní kanály na každém kroku, krásný park... A zapomenout nesmím ani na nepřeberné množství prodejen pralinek a čokolády, které se střídaly s kavárnami a waflárnami. Už jen z pohledu do těch všech výloh na mě šel infarkt :D 










V Bruselu jsem se se soumrakem vždycky radši vracela na ubytování, v Ghentu už byl pocit bezpečnosti vyšší, ale Bruggy to překonaly - s naprostým klidem jsem se tam s vytaženým foťákem procházela ještě několik hodin po západu sluníčka, užívala si pomalou proměnu města, když se rozžínaly lampy a nasávala tu těžkou romantiku... V ulicích bývalo i tak ještě dost živo, lidi korzovali sem a tam, posedávali v restauracích s výhledem na vodu, okukovali výlohy krámků, tulili se na lavičkách na náměstí... :)








AirBnB mi zajistilo ubytování i zde, a tak jsem se na dva dny nastěhovala do krásnýho bytu Loredany a Pietra - dvou neuvěřitelně milých lidí, se kterýma jsme vždycky prokecali kus rána nad snídaní a večer koukali na filmy. A taky mě naučili na vajíčka na měkko s hořčicí místo soli - moje nová gastro-závislost. :D





Poslední belgický den jsem se původně chtěla přesunout zpátky do Bruselu, doplnit sbírku pralinek pro kamarády a pak se vydat na letiště. Nakonec jsem ale v Bruggách zůstala, zašla si na obrovskou banánovou wafli a půllitrový horký kakao do Old Chocolate House, pocourala naposledy po uličkách a sedla až na odpolední vlak, který mě z Brugg dovezl přímo na Brusel-Zavantem. Nejlepší rozhodnutí!



A na závěr opět pár odkazů a zajímavostí:
  • V Bruggách téměř nepotkáte holuby. Je to díky tomu, že na jedné z bruggských věží jsou chovány dva páry dravců (tuším jestřábů), které populaci holubů účinně regulují. 

  • V Bazilice svaté krve najdete svatou relikvii - ampulku s látkou údajně napuštěnou Kristovou krví. Vstup do kaple je zdarma ;) 
  • Jestli jste ještě neviděli film V Bruggách, udělejte to dřív, než tam pojedete. Místní jsou na onen snímek dost hrdí a jestli se odvážíte přiznat, že jste ho neviděli, dostanete to od nich za domácí úkol. 
  • Na náměstí nechoďte na jídlo, je to tam zbytečně drahé. Stačí udělat jen pár kroků vedle a zakotvit v nějaké libovolné uličce, ceny tam jsou nižší :)
  • Každý den jsou po městě komentované prohlídky zdarma a vážně stojí za to. Naši skupinku o asi 8 lidech paní během 2 hodin protáhla všemi možnými i nemožnými zákoutími města, které bych sama asi neobjevila, povyprávěla nám něco k historii, dala pár tipů (včetně lokací supermarketů a WC) a poradila, kam všude se dá dostat zdarma :) 
  • Název města je odvozen od slova brugga - most (angl. bridge) a bryggja - molo. 
  • V klášteře Beguingae žije v současnosti 8 jeptišek - nejmladší je 82 let. 




Tak, a to by bylo k návštěvě Brugg, ale i celé Belgie vše. Osm dní, tři města, každé trochu jiné a něčím jiným zajímavé. Spousta dobrot, krásných výhledů, inspirace... a taky plno míst, na která se jednou budu muset vrátit, a ještě více dalších, která ještě čekají na to, až je objevím. Lepší jarní prázdniny jsem si nemohla přát! :)

Vaše Jíťa



Mohlo by vás zaujmout...

2 Comments

  1. Do Brugg jsem se zamilovala, když jsem ve 12-13 letech poprvé viděla film In Bruges. Od té doby mě to tam táhlo jako magnet, přesto však městečko v realitě překonalo očekávání. Zvlášť takto mimo sezónu a ve všední den, kdy ještě není zaplavené turisty jako v létě. A je to odtud úplný kousíček k moři! Stačí sednout na kolo a dojet buďto do Blankenberge, nebo trochu dál do Oostende. Belgie umí být nádherná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Bruggy mimo sezónu byly úžasné, moc jsem si je užívala... Oostende, moře a další části Belgie jsem si schovala zase na příští výpravu :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...