Zimní Malá Fatra

27.1.22


Sotva jsme se rozkoukali v novém roce a už jsme seděli v autě a frčeli na první letošní výlet! Počasí druhého lednového víkendu bylo příznivé a tak jsme trošku pozměnili plány a procházku po Beskydech vyměnili za přechod části slovenské Malé Fatry...

Nemám pro vás tentokrát připravené sáhodlouhé povídání, spíš vás chci na chvilku přenést do hor, na sníh třpytící se na sluníčku, do ticha a čerstvýho vzduchu - alespoň takhle virtuálně. Všechny fotky níže jsou z mobilu, neupravené, takové rychlé cvaky, které se povedly zachytit po cestě. Jednoduše řečeno, dneska to bude takový trošku jinačí cestovatelský článek, víc koukací, než povídací... :)

Šli jsme ze Štefanové po zelené na sedlo Medzirozsutce a odtud už po červené na Stoh, Poludňový Grúň, Chleb a s přicházejícím večerním sněžením zakotvili na chatě pod Chlebom. Ta je úplně nová, přestavěná, v moderním kabátku a s postelemi a peřinkami v patře místo staré spacákové útulny. 

Na druhý den jsme pak vylezli na Velký Kriváň a seběhli to dolů do Vrátnej a odtud už po silnici zpátky do Štefanové k autu :)

Celá trasa je tady: https://mapy.cz/s/fudejavotu

A co vy, byli jste teď v zimě někde na horách? :)

Vaše Jíťa

Nástup na hřeben:



(c)David



(c)David

Rozsutec a Stoh:

Hřeben Malé Fatry:

Na chatu pod Chlebom jsme to stihli jen tak tak před sněžením:

Na Chlebu... (c)David

Ráno na chatě :)






Mohlo by vás zaujmout...

18 komentářů

  1. To je úplná nádhera, až mi to vyrazilo dech :) Já ve slovenských horách nikdy nebyla, což je mi líto, protože i jen podle tvých fotek o hodně přicházím :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všecky slovenské hory ti můžu doporučit, stojí za návštěvu! Mají sice pár často přelidněných míst, ale když se vyhneš těm "must see" místům, dají se tam najít krásný klidný údolí a vršky... :) A když si pak po celým dnu pochodu dáš na nějaké chatě horský čaj, tak je to ta nejlepší odměna :D

      Vymazat
  2. Musel to být krásný výlet, já tyhle dobrodružství mám taky ráda 🤗. My s přítelem a pejskem už letos vyrazili 2x na výlet za sněhem - jednou na Šumavu a podruhé směr Liberecko a všichni jsme si to moc užili 🙂.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moc fajn, vlastně díky těmhle výšlapům začínám mít zimu i docela ráda :D
      Na Liberecko bych se taky ráda podívala, ten kout ČR vůbec neznám, a přitom je to tam určitě krásný!

      Vymazat
  3. Na horách jsem nebyla ani nepamatuji. Měli jsme jet letos s přítelovou maminkou, ale jelikož není očkovaná, tak to dost věcí komplikuje. Tak uvidíme.. já sice nelyžuji ani nic jiného, ale chtěla jsem jet za odpočinkem a abych mohla pracovat na své knize :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na horách se odpočívá skvěle, a je tam spousta inspirace ve vzduchu! Držím palec, aby ti nějaký takový výlet vyšel :)

      Vymazat
  4. To je nádhera. Škoda, že fotografie nedokáže plně zachytit ten zatajený dech, který člověk má, když je mezi tak mocnými horami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je vážně škoda... a taky ten krásnej čistej vzduch! :)

      Vymazat
  5. Ty fotky jsou úžasné. To místo je úžasný. Hory jsou nepopsatelný. Příští týden vyrážíme s přítelem do Alp, tak jsem natěšená o to víc, když to vidím, hory mi chybí, už jsem dlouho nebyla :)
    Nikys
    www.lifebynikys.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce, ať se vám výlet vyvede! Hory v zimě jsou kouzelný! :)

      Vymazat
  6. Na Malou Fatru se člověk rád vrací, že? V zimě na lyže i výlety, v létě na túry. Je tam nádherně. Krásné fotky máte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Malá Fatra je taková příjemná, rozumný nástup, krásná hřebenovka a parádní výhledy! :)

      Vymazat
  7. Nice photos! Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week!

    OdpovědětVymazat
  8. Úplně pohádkové fotky! Já jsem byla naposledy na horách v Itálii před Vánoci, ale spíš na lyžích. Dlouho mám ale v plánu výlet na Děčínský sněžník, tak snad se zadaří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děčínský sněžník je super, byla jsem tam v létě a ten výhled do okolí byl vážně krásný! Teď v zimě by to mohlo být ještě lepší :)

      Vymazat
  9. Nádherné fotky!
    Zimu úplně nemusím, takže je to pro mě spíše necestovní období, ale když vidím ty výhledy, tak bych se možná i nechala přemluvit, haha!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to taky léta nelákalo, ale musím říct, že pochodování na sněhu má něco do sebe, není to vůbec tak špatný, jak jsem si celou tu dobu myslela :D

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...