Kanada 2019 - Vancouver & Revelstoke

10.9.19

Náramek, tričko s losem, odřený předloktí, modřiny, bolavý záda... a taky noví kamarádi, kupa fotek a nespočet zážitků - to všecko (a vlastně mnohem víc) jsem si přivezla z mé druhé nejdelší expedice, hned v závěsu za půlročním Erasmem. Tahle akce zabrala čtyři týdny a konala se na západní polokouli. Přátelé, vraťte si čas na hodinkách o 9h zpět. Vyrážíme na měsíc do KANADY!




Ne, vážně jsem neměla letos v plánu téměř obkroužit celý svět a navštívit Asii (Japonsko) i Ameriku jen chvíli po sobě. Ale řekněte sami, copak se dalo odpovědět "Ne." na čtyři týdny v kanadských horách se šesti lidmi, z nichž půlku jsem téměř nebo dokonce vůbec neznala? :D

Našim plánem bylo projet západ Kanady - přesněji udělat kolečko přes Revelstoke, Banff, slavnou Icefield Parkway, Jasper, Robson a Whistler se začátkem a koncem ve Vancouveru. Na konkrétnější podobu celé trasy se můžete podívat na mapy.cz ZDE :) Dneska se spolu podíváme na první etapu expedice - Vancouver a okolí Revelstoke!

Nad Grónskem... (c)Honza


Letět na západ bylo skvělé - z Evropy (konkrétně z německého Frankfurtu) jsme se odlepili ve 14h, proklimbali cca desetihodinový let a v 16h toho samého dne se vyloupli ve Vancouveru. Konečně jsme byli všichni na místě, spolu, a mohli si dát první pivo, večeři, prozkoumat město a nasyslit proviant na následující tři týdny.







Parní hodiny! Pamatujete ještě na můj japonský článek? V Otaru jsem potkala velmi podobné! :)





Nákup zásob jsme pojali ve velkém stylu. V Americe je tak nějak všechno větší - hory, vzdálenosti, auta... a tak jsme se prohnali Costcem (web), nabrali plný koš vloček, sušenýho ovoce, oříšků, semínek, těstovin, konzerv s omáčkama, dvě obrovské pixly s tuňákem, pytlíky sušeného masa, a na první dva dny taky nějaká ta jabka a zeleninu. K tomu jsme ještě měli bedničku balíčků sušeného jídla z Adventure Food. Když přišel den odjezdu a my s nespočtem batožiny a jídla stáli kolem naší vypůjčené Toyoty Sienny, vypadalo to, že nemáme šanci všechno dovnitř nacpat a ještě se tam všichni vejít. Sienna se ale ukázala jako poměrně objemné autíčko, do kufru se vlezlo jídlo a dovnitř hlavně krosny. A ne, nikdo z nás nečouhal okýnkem ven ;) 

Jedeme! Rychle dokupujeme bear spray (pepřák proti medvědům) a z Vancouveru frčíme pár km na východ, kousíček vedle hranic s USA, a po chvíli se stáčíme na sever - směr, který po příští téměř dva týdne nezměníme. Projíždíme Merrit, Kamloops a Salmon Arm - našim prvním cílem je kemp Martha Creek kousíček od Revelstoke. Cestou nestačíme obdivovat čím dál vyšší a špičatější kopečky, husté lesy, barevné přízemní domečky a taky nás překvapuje, jaké vedro je - venku se i jen v tričkách kvalitně pečeme. 




Zastavujeme na dvě kratinké zdravotní procházky a obdivujeme Begbie falls a Suterland falls. Na druhém jmenovaném místě se nám daří nejobávanější a zároveň nejočekávanější setkání celé cesty: několik málo metrů od nás z křoví vybíhá méďa a naštěstí pokračuje směrem od nás. Bylo to rychlé, někteří ho neviděli vůbec a ostatní jen packu nebo zadek, ale byl tam! Na opuštěném parkovišti pak provádíme test pepřáku pro co-kdyby-náhodou situaci. Sundat pojistku a vypustit pepřový obláček problém nebyl, horší ovšem bylo, když se bezvětří změnilo na lehonký vánek a my si každý svorně šňupli trochu té neskutečně pichlavé a v krku dráždivé substance. Potřebujete-li si nutně pobrečet a pořádně si zakašlat, není nic lepšího :D



Bez dalších eskapád dojíždíme do Martha Creek, děláme večeři, stavíme stany a užíváme si první z 21 společných outdoorových nocí. 

Na druhý den ráno balíme tábor a hlavně krosny - čeká nás totiž dvoudenní horský trek s přespáním na - alespoň na fotce - kouzelně vypadající chatičce jménem Asulkan Cabin. Popojíždíme kousek po Trans Canada Highway 1, odstavujeme auto na parkovišti a vydáváme se pěšinkou po Asulkan Valley Trail. Čeká nás zde cca 7.5km výhledů na krásné hory, spousty vodopádů, a taky setkání s horským svištěm - marmotem. :)





Ještě před tím, než se trasa prudce zvedla a museli jsme si hledat vlastní cestu sněhem, jsme museli zvládnout přebrodit Asulkan Brook! Což o to, ten den bylo teplo až k zalknutí, ale voda, kterou bylo třeba projít, byla ledová a nekompromisně nám mrazila naše šlapáním zahřáté nožky. Osvědčilo se mi vykašlat se na pocit štiplavé bolesti a ztráty citu v chodidlech a po malých krůčcích se bokem šinout vpřed. 

Brodíme... (c)Adam


Vodní dobrodružství jsme všichni zvládli a už stačilo "jen" dohrabat se sněhem zakrytým svahem až na plácek schovaný mezi horami, sněhem a ledovci, na kterém kanadští turisté kdysi postavili Asulkan Cabin - dřevěnou chatku s palandami, vybavenou kuchyňkou a kadibudkou. Elektřinu zde nečekejte, vaří se na plynu, a vodu získáváte roztopením sněhu z daného místa, kde je nejčistší. Je to nádherné místo s úchvatným výhledem. Představte si to - sedíte na verandě s právě uvařeným plecháčkem kafe, odpočíváte po cestě, zíráte na hory a kolem vás pobíhají zemní veverky a kur sněžný (ptermigan - WIKI). 





Jak se fotí hrnek s kafem... (c)Honza



Timelapse z kopečku nad chatkou... (c) David


Na druhý den se - spokojeně vychrupaní - loučíme s chatičkou a vydáváme se po svých stopách zpět. Opět překonáváme sněhová pole, spoustukrát nohou zapadáváme pod tající sníh, brodíme Asulkan Brook a nakonec se na parkovišti šťastně shledáváme s naší Toyotou. 

Cesta nás vede kolem Columbia river až do městečka Radium Hot Springs, na který jsem dostala tip od kolegy. Nachází se zde (kromě obrovského skladu dřeva) totiž lázně (WEB) s horkými prameny, což je něco, co nám po přechozím výletě přijde vhod. Celodenní vstup vychází na cca 7C$ a k dispozici jsou bazény o teplotě 39°C, 30°C a jeden prťavý bazének s ledovou vodou na ochlazení. Návštěvu tohohle místa jsme si moc užili a když byla později možnost se někde takto vykoupat, neváhali jsme ji využít. 







Tak, přátelé, jak se vám se mnou líbí v Kanadě? První etapu máme za sebou, příště se spolu koukneme do okolí Banffu - dáme si třídenní trek, přespíme pod sněhem, a navštívíme to nejmodřejší jezero, jaké si jen můžete představit! 

Cestám zdar!
Vaše Jíťa :)






Mohlo by vás zaujmout...

3 komentářů

  1. Ta dřevěná chatka a marmoti jsou boží. Úplně mě to láká sebrat krosnu a taky vyrazit někam do hor.

    Jednou jsem si nedopatřením šplíchla pepřák přímo do očí. Dá se to přežít, ale je to masakr. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tyjo, do očí, to musel být mazec! Nám bohatě stačilo si trochu šňupnout a brečeli jsme z toho dobrých několik minut :D

      Vymazat
  2. Timelaps video z Asulkan cabin: https://youtu.be/llDkImeTAIg

    OdpovědětVymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...