Zimní orlicko-kralické dobrodružství

23.1.21

"Víš, už odmalička bych se chtěla podívat na Velkou Deštnou. Vlastně ani nevím proč, ale ten kopec mě přitahuje. Mohli bychom si tam udělat pak někdy výlet..."

"Hmm, tak co třeba příští víkend?"


Bylo to slovo do pranice a rozhodně jsem proti němu neprotestovala :D A tak se druhé lednové soboty hrabeme z postele v nějakou šílenou hodinu mezi nocí a ránem, vaříme čaj do termosek, kufr auta vycpeme všemi možnými nezbytnostmi a vyrážíme z Brna na sever. Dvoudenní horský výlet právě začíná! 


Našim sobotním cílem je Horní Morava. Zde parkujeme na jednom z parkovišť, kde nám společnost dělají převážně obytňáky, nazouváme nesmeky a vydáváme se na kopce. Šlapeme po modré a poté po červené přes vrchy Klepač a Puchač a kolem nás je to jako v nějaké nádherné zimní pohádce. Hraniční patníky téměř nejdou pod sněhem vidět, větve stromů jsou ohnuté a namrzlé a kupodivu nepotkáváme skoro žádné lidi. 

Na Klepači:



To se ale poněkud změní v cíli našeho výšlapu, na Kralickém Sněžníku (1423m), kde už skupinek turistů dosti přibylo. Dáváme si tousta a čajík, zastavíme se ještě u pramene řeky Moravy a u sochy sloníka, a po žluté sestupujeme přímo k autu do Horní Moravy. 


Mimochodem, věděli jste, že Kralický Sněžník není jen kopec, ale stejnojmenný název celého malého pohoří? Bližší info se dozvíte na https://www.sneznik.cz/ :)


(c)David

Vaříme si podpůrné kafe, po debaklu se startováním vyměňujeme akumulátor (vozíme s sebou kdeco :D) a vydáváme se po pohraniční cestě přes Králíky, Bartošovice a Orlické Záhoří až na parkoviště u Masarykovy chaty na Šerlichu. Cesta je to klikatá a v ten večer místy pořádně naklouzaná (pár minut stojíme v kolonce před autem s čumákem zapadlým v příkopu, než pro něj přijela odtahovka). Sklopíme zadní sedačky, uvaříme si na večeři AdventureFood, a ještě než padne 21:00, tak jsme už zamuchlaní ve spacácích a chrníme. 


Noc byla zpočátku fajn, ale čím blíž k ránu, tím větší zima byla (venku cca -10°C). Okýnka nám zevnitř trochu namrzly, a nakonec jsme si do spacáků oblíkli i péřovky. Ale dali jsme to bez újmy na zdraví :D Ráno už bylo veselo - aby taky ne po snídani sestávající z kafíčka a vloček s karamelem :) 

Nu, a neděle tedy byla tím "Dnem D" - přímo z parkoviště jsme se vydali na červenou značku a témeř neznatelným stoupáním a klesáním došli na mou vytouženou Velkou Deštnou (1115m)! A víte co, ono tam bylo vlastně moc hezky - výhled z nádherně namrzlé rozhledny na zasněžené kopce kolem stál za to :) 


Cestou na Velkou Deštnou:


Rozhledna na VD:


Výhled na Orlické hory:



(c)David

Ještě jsme se trochu prošli okolo, směrem na Jelenku a zpátky, a našli jsme i jeden řopík! :) 







No, a pak už bylo na čase se vrátit na Šerlich, zabalit, a vrátit se z tý pohádkový zimy zase na jih, do Brna... Ale přiznávám se dobrovolně, nechtělo se mi z té nádhery odjet. :) Na druhou stranu, jsem moc ráda, že se nám podařilo v téhle cestování ne úplně nakloněné době vyjet pryč z města na dva dny! A taky nechápu, jak jsem skoro 30 let mohla fungovat bez péřovky (objednaný balíček s ní mi přišel stylově den před odjezdem) :D

Byli jste někdy na Velké Deštné nebo jinde v Orlických horách? :)

Vaše Jíťa

Mohlo by vás zaujmout...

6 komentářů

  1. Já vás obdivuji! Mám dost problémy s termoregulací a jakmile trochu prochladnu (stačí na zimním výletě chvíli postát...), už se znovu nezahřeji. Takže jakékoliv delší výlety do přírody, bez možnosti se jít zahřát, jsou pro mě v těchto mrazech passé. Tak aspoň mlsně koukám a obdivuji. Je to nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, zastavení bývají problémová, ale jak tak pozoruju, zabalení do péřovky po dobu stání tomu dost pomáhá... Odteď ji budu s sebou tahat už všude :D

      Vymazat
  2. Nádhera, dostaly mě ty boby a sáňky opřené o rozhlednu :D. Taky tě obdivuju, já si neumím představit podniknout výšlap v takové zimně! Na to asi fakt nemám fyzičku. Ale vypadá to tam pohádkově.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ty boby tam jsou úžasný, skvělej kontrast k té bílé všude kolem :D Myslím ale, že Velké Deštné se nemusíš bát, tam dojdeš vážně skoro po rovince :) A na Sněžník je to naší trasou do kopce jen chvilku na začátku, pak už jsou to taky jen mírný převýšení :)

      Vymazat
  3. Překrásné záběry! Kdybych měla parafrázovat jednu hru - na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti mrazem, ale stálo to za to. Juchej! Juch! -
    Je to ale vážně nádhera. Dnes jsou zimní zasněžené záběry už skoro vzácnost a tady se jich našlo úplný hafo. Tedy spousta. Líbí se mi i ty ojínělé detaily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak Cimrman se na to hodí skvěle :D A souhlasím, bylo to tam fakt kouzelný, aý se mi nechtělo věřit, že taková zima ještě dokáže existovat :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...