Čtyři zimní výlety v okolí Brna

11.2.21


I když je teď počasí takové nestálé a nikdy nevíte, jestli zmoknete, nebo se vrátíte domů jako sněhulák, zavedli jsme si (troufám si říct, že už skoro tradiční) víkendové výšlapy, abychom pořád jen nechodili kolem baráku po stále stejné trase. Obvykle nabalíme do baťůžku termosku s čajem, konvičku na kafe a tousty, a vydáváme se do MHD celkem dobře dostupných končin ne moc daleko od Brna. A dneska bych se s vámi chtěla o čtyři takové hezké trasy podělit. Všechny jsme je ušli v průběhu ledna a února a nezmrzli u toho :) 


[1] Kolem Pernštejna

Mapa: https://mapy.cz/s/lomucuramu

Moc hezká trasa vedoucí lesy a loukami s občasným šlapáním do malých vršků. Odměnou jsou tu krásný výhledy - ať už na samotný hrad Pernštejn, či na přírodní scenérie kolem vás. Po cestě jsme potkali koníky v ohradě a dřevěný zastřešený most :) 




[2] Pálava 

Mapa:  https://mapy.cz/s/lategukoko

Jedna z mých nejmilovanějších cest v ČR! Nejradši ji chodím právě z Mikulova do Věstonic - opačně, hlavně, když je slunečno, to bývá jen o mžourání proti slunci :D Naposledy jsem tam byla o Silvestru - sice se na zemi vyskytovala tuna bláta a místy to na něm slušně jezdilo, ale pořád to nebyl žádný problém ujít. Na zmrzlejším či sušším povrchu je to ale rozhodně příjemnější :D Cestou potkáte např. Sirotčí hrad, hrad Děvičky s výhledem na přehradu Nové Mlýny a všudypřítomné vinice.




[3] Stezka S. K. Neumanna

Mapa:  https://mapy.cz/s/gemusalaba

Tuhle trasu jsme šli z Bukovinky až do brněnských Obřan. Chvíli jdete lesem, chvíli po silnici - shodli jsme se na konci, že by to vlastně byla docela hezká trasa na kolo. Během cesty na vás čekají Křtiny se svým impozantním barokním kostelem Jména Panny Marie a taky Arboretum Řícmanice či příjemný konec trasy vedoucí kolem Svitavy. 


[4] Kolem Jihlavy z Mohelna do Ivančic

Mapa:  https://mapy.cz/s/kufejeloso

Naše momentálně poslední výprava začínala na krásné Mohelenské hadcové stepi (NPR, jedná se o stepní louky vysoko nad údolím řeky Jihlavy). Přímo ze stepi máte krásný výhled na jadernou elektrárnu Dukovany a taktéž na nedalekou vodní nádrž Mohelno. Projít spodem kolem Čertova jazyka se nám ale kvůli trochu více plnějšímu korytu řeky nepovedlo a tak jsme se k Mohelenskému mlýnu dostali ze stepi vrchem po silnici. Ten den přehrada vypouštěla docela dost vody a tak byly úseky vedoucí kolem řeky poněkud zábavné - občas jsme museli jít úplně o kus vedle, protože cesta byla kdesi pod vodou. O výhled se postarala vyhlídka Na Babách a Na Velké skále. Hřebem výletu byla ale zastávka na zřícenině hradu Templštejn. Překvapilo mě, že z hradu toho docela dost zbylo a bylo tak co prolízat. Pozor si zde ale dejte na schody vedoucí na obrannou zeď - jsou z větví a za mokra se slušně kloužou. Zbytek cesty do Ivančic už jsme došli po silnici - připozdívalo se, a nechtělo se nám případně otáčet, pokud by byla řeka mezi rybníky u Řeznovic zase rozvodněná. 






A teď by mě zajímalo, kam chodíte na výlety vy - podělte se v komentářích! A rozhodně nevadí, že to nebude kolem Brna, když to půjde, ráda se vydám i dál :) 

Mějte se krásně a užívejte zimu! :)

Vaše Jíťa 

 

Mohlo by vás zaujmout...

8 komentářů

  1. Jakožto rodilá Brňačka všechny zmíněné lokality znám. Chodili jsme sem na výlety s rodinou i později s kamarády, než jsem se odstěhovala do Prahy. Vybrala jsi krásná místa. Dřevěný most mi připomněl hrad Veveří, přímo pod ním je skoro stejný.

    Osobně mám ráda moc ráda ještě oblast brněnské přehrady, Rudice a Jedovnic (Rudické propadání, větrný mlýn, jeskyně a relax v Blansku nebo Jedovnicích na přehradě/rybníce/v lomu) a pak okolí Dolní Kounice.

    My teď z Prahy vyjíždíme hlavně na Kokořínsko a Křivoklátsko. Krásné cesty, výhledy a relativně málo lidu, pokud jedeme stylem "zapíchenem prstem do nahodilé vesnice na mapě".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cestu krasem mám taky moc ráda! I ty ostatní místa, co zmiňuješ :) Jen jsem chtěla mít v článku aktuálně projité trasy a nedávat tu fotky někdy z léta :D

      Na Křivoklátu jsem byla skoro před 10 lety, pamatuju si, že se mi líbily výhledy na vršky kolem a hrad samotný... Ale budu se tam muset někdy vydat znovu a připomenout si to :)

      Hehe, náhodné výlety jsou nejlepší, my takhle občas cestujeme stylem "random vlak", prostě přijdeme na nádraží, řekneme číslo řádku na odjezdové tabuli a do toho vlaku sedneme a když se nám to už zdá dost, tak vystoupíme :D

      Vymazat
    2. Jee, tak to je dobrý! Až tak nahodilá s autem ještě nejsem. :D

      Vymazat
  2. Jsi velký cestovatel - ale líbí se mi, že navštěvuješ krásná místa u nás. A ty fotky jsou opravdu luxusní, neskutečně parádní záběry!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och, děkuju! :)
      Myslím, že hezký je to všude, a je úplně jedno, jestli jde člověk jen za barák na pole nebo letí přes půl světa... A v ČR máme krásnou přírodu, co stojí za pokoukání! :)

      Vymazat
  3. Tuhle oblast naší vlasti vůbec neznám, v Brně jsem byla jen jednou v životě. My jsme poslední dobou moc nevýletovali a teď už budeme výletovat jen v rámci obce...Ach jo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uch, och, byla jsem přihlášená přes druhý účet :D.

      Vymazat
    2. Haha :D
      Tak až budeme moct výletovat všude, tak můžete zkusit zajet k nám na jih a poznat to tu :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...