Jag älskar Stockholm 5 - kajak a sauna

30.7.16

V minulém článku jsme se spolu prošli po švédském nárdním parku Tyresta. Dneska bych vás ráda vzala na poněkud více akční a zážitkovější cestu ;)

Předem vás varuju, všecky fotky v článku nejsou moje, nýbrž postahované z internetu (zdroje uvádím u fotek), a to z jednoho prostého důvodu - foťák jsem s sebou tento den netahala a mobil jsem se neodvážila vytáhnout (v první části dne kvůli nadměrné vlhkosti a v té druhé se to prostě nehodilo :D). Budu se tedy tentokrát snažit zaujmout vás hlavně vyprávěním :)


Vzpomínáte ještě na povídání o ostrově Vaxholm (jestli ne, tak si ho můžete připomentout TADY)? S mým drahým jsme se na toto místo vypravili podruhé (tentokrát už ne lodí, ale autobusem 670), ovšem za trochu jiným než chodícím a očumovacím účelem. V plánu totiž bylo najít jednu malou loděničku, zde si od sympatického chlapíka si pujčit dva kajáčky a na nich si kroužit po vodě po okolí. :)

Toto je přímo ona půjčovna:


Náš plán vyšel dokonale. Místo s loďkami jsme našli, provozovatelé nám schovali baťůžky, do lodí jsme si dali jídlo a pití, nahodili plavky a po lehké instruktáži odrazili od břehu, každý spokojeně usazený ve svém kajaku. Pádlování nám šlo docela snadno, a to jsme v něčem podobném seděli buď prvně či druhně (v mém případě) v životě. Jen chvilku trvalo, než jsme se naučili zabírat na obě strany stejně, aby nám loďky nezatáčely pořád jedním směrem :D



Původně jsem v sobě živila jakous takous naději, že bychom snad mohli celý Vaxholm obeplout a kouknout se z vody na krásné barevné domečky a jachty v přístavech. Ono, trasa to sice není dlouhá, prý tak na hodinku, ale kolem hlavního přístaviště panuje dost velký frmol, takže jsme se báli, jak bychom se tam asi vymotali mezi trajekty. Nakonec jsme tedy zvolili prozkoumávání zátočinek na západní straně ostrova a zajížďky k ostrůvkům kolem.

Plavba byla pohodová a když mezi mraky vysvitlo sluníčko, voda, les a nebe se tak nádherně rozzářily, že to kolem nás vypadalo ještě líp jak někde na megasaturované fotce v prospektu od cestovky :D Dvakrát jsme se i vylodili a zdlábli sváču (a při nalodění se mi povedlo se vykoupat :D).



Skvělý počasí bohužel netrvalo dlouho a poslední cca hodinku pršelo. Nejdřív jen tak lehce a s přibývajícím časem byl liják čím dál tím hustší, prudší a vítr ho hnal přímo proti nám, takže jsme se zpět do přístaviště dostali docela promrzlí a vyšťavení.
Na vodě jsme strávili 4 hodiny a kdyby nepršelo, tak bychom určitě vesele kroužili po okolí i déle :) Cena byla tuším 300 SEK za jednu loď a veškeré info o pujčovně najdete ZDE.

Poloha půjčovny lodí:


Tož, jsme mokří, docela slušně se klepeme zimou a nemáme s sebou teplé oblečení. Do toho se ozývá náš ubytovatel, že dneska bude v práci déle, a my nemáme klíče od bytu. Co teď?
Vzpomněli jsme si, že jsme se s kamarádem bavili o jedné stockholmské sauně, do které občas zajde, a kam nás chtěl vzít, kdyby vyšel čas. No a řekněte, jaké lepší místo na zahřátí si můžete přát, než saunu? :D

Busem jsme se dopravili na druhou stranu města, do Hellasgården. Stačilo ujít několik kroků od zastávky a octli jsme se mezi několika domečky. V tom posledním se skrývala naše vytoužená saunovací záležitost (a taky cukrárna :D). Slečna na baru nám všecko vysvětlila, pujčila skříňky a veeelký bílý nadýchaný ručník a mohlo se začít!

Záběr z Google Earth, sauna zezadu (směrem k jezeru):


V sauně jsou z hygienických důvodů zakázány plavky, když se stydíte, máte onen ručník. Na základě vlastní zkušenosti musím říct, že mi absence plavek vůbec nevadila, a spíš by mi asi při tvrdé potící snaze překážely.

Nejdřív se tedy osprchnete a pak už můžete vlézt do tepla. Sauna má mužskou a ženskou část, ovšem v den naší návštěvy probíhala akce, kdy se mužská část stala jaksi unisexovou, a mohli do ní jak pánové, tak dámy. Navíc, a to jsme měli vážně kliku, zrovna v momentě, kdy jsme šli saunit poprvé, probíhal jakýsi rituál - přišla paní s kyblíkem s vodou provoněnou bylinkami, tu lila na horké kameny, a mávala nad námi ručníkem, aby pořádně rozehnala horký voňavý vzduch.



Přiznávám, že jsem se sauny dost bála. Kdykoli jsem totiž v hodně teplém uzavřeném prostředí, kde je nedejbože trochu vlhko, začne mi být mdlo. Sauna mě ale překvapila tím, jak bylo vevnitř sucho! Vzduch nebyl vůbec vlhký, ale horký a suchý jak někde na poušti.

Po cca 10 minutách následovala ochlazovací část - všichni jsme šli ven z budovy k jezeru, ležícím hnedka před saunou. No, měla jsem v plánu zůstat jen na chladném vzduchu, do vody se mi moc nechtělo, studená voda není můj šálek kafe. Ale když jsem viděla, jak se ostatní vesele rachtají, překonala jsem nechuť a hupsla za nimi. Prvních asi 10 vteřin byl šok, ale pak žačalo hezky působit naakumulované teplo a ve vodě mi bylo parádně! :)



Celekem jsme cyklus sauna-voda zopákli třikrát (můžete, kolikrát chcete). Při prvním saunění mi občas přišlo, že mi hoří chloupky v nose a jindy jsem si už zvykla na teplotu tak, že jsem si říkala, že by mohli ještě trochu přitopit :D A u jezera bylo moc hezky, hlavně při posledním cachtání: vysvitlo slunko, na obloze byla duha a kontrastní tmavé mraky, vzduch nezebal, vítr se utišil... :)



Sauna byla příjemným zážitkem, nejen pro tělo, ale taky po společenské stránce - vlastně se tam pořád kecalo :D Lidi tam byli moc fajn, se všemi jsme se domluvili, a jeden maník dokonce zahlásil, že byl služebně v Kutné Hoře :D

Web sauny je TADY, poloha na mapce:




To by tedy bylo vyprávění o kajaku a sauně, dvou zážitcích, které parádně doplnily mé stockholmské dobrodružství. Příště se podíváme znovu do města ;)

Mohlo by vás zaujmout...

0 komentářů

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...