Jag älskar Stockholm 6 - Gamla Stan + tipy na závěr

30.7.16

"Jak rychle to celé uteklo - a přitom se první den zdá tak moc vzdálený!" říkala jsem si, když mě sluníčko probudilo do posledního stockholmského dne. Den minulý byl nabitý spoustou nových zážitků a tudíž jsme si s mým milým chtěli poslední hodiny ve Stockholmu užít víc v poklidu a už se nikam nehnat.

Přepravili jsme se tedy do centra, Gamla Stanu, volně brouzdali uličkami, okukovali výlohy, a vymýšleli, jaké pohledy pošleme, a jestli si domů s sebou něco dovezeme na památku. Taky jsme se podívali do kostela hnedka vedle Královského paláce - vevnitř je světlo, bílo, a zrovna tam končila mše, kterou vedla, podivme se, žena :)


Prošli jsme se až na Skeppsholmen, ostrůvek nalevo od Gamla Stanu, na který vede mostek se slavnou korunkou. Na tomto ostrově je dlouhý přístav se spoustou zajímavých lodí a taky hejno černobílých hus, které se nás vůbec nebály a s chutí dlabaly naše Wasa chlebíky :D




Pohled z mostku na Skeppsholmen směrem na královský palác:




Protože kartička SL na MHD platila i na lodní přívozy po centru města, svezli jsme se zpět na Gamla Stan právě jednou takovou loďkou - netrvalo to dlouho, loď celkem frčela. :)

Nastalo hledání volného místa v nějaké pobočce EspressoHouse. Nu, nakoukli jsme asi 5 kaváren, než jsme našli jednu celkem velkou (ale přesto útulnou), kde nebylo úplně narváno :D Ty jejich čokoládový muffiny vážně stojí za to!



Pak už zbývalo jen napsat pohledy, najít poštovní schránku, koupit si nějaké jídlo na večer a na cestu zpět do ČR, která se začala bohužel hodně blížit... Pak zpět na byt, zabalit kufr, a jít si na pár chvilek lehnout.

Let do Prahy proběhl bez seriozních obtíží (snad až na odbavování, kdy vládl v hale slušný zmatek a nebyli jsme si jistí, jestli se máme odbavit sami nebo ne, a zda máme na kufru správně všecko nalepené). Na Arlandě (hlavní Stockholmské letiště) jsem si za zbylé koruny koupila obrovské Toblerone, skoro se mi nemohlo vejít do baťohu :D

Zábavní park ve Stockholmu, dole projíždí přívoz, na který platí kartička SL:


Po cca 2 hodinách letu příjemný vánek od všudypřítomné vody vystřídalo pražské dusno, přecpaný autobus z letiště na nádraží, a naše nálada šla, řekla bych, slušně dolů - a to hlavně u mě. Už dlouho jsem takový pocit "nepatřím-sem-chci-okamžitě-zpátky" nezažila, naposledy, když jsem byla poprvé v Anglii před nějakými 9 lety... Najednou mi vadila i ta tráva mezi dlaždičkama na chodníku... (o občasných odpadcích na zemi nemluvě) Rozdíl mezi Stockholmem a naší zemičkou byl pro mě v tu ránu jako pěst na oko... A trvalo mi celkem dlouho, než jsem se z toho vzpamatovala... Pamatujete ještě na můj článek o domovech (tu)? Tak do něj si můžu směle přidat další položku - Stockholm :)

....................................................................

Následují tipy a postřehy z cesty :)


CENY
Když půjdete ve Švédsku do obchodu, cenovky se budou tvářit dost povědomě, vlastně ta čísla budou vypadat skoro stejně, jako v obchodech u nás. Ale to jen do chvíle, než si vyobrazenou cifru vynásobíte cca 3x (podle kurzu CZK -> SEK). Pak začnete plakat.
Ale zas tak horké to není, nejdražší je jídlo, naopak oblečení nebo elektronika se zdály být za vyloženě rovnocenné ceny jako u nás :) (A to i po přepočtu :D)


JÍDLO & PITÍ
Mno, pokud chcete trochu ušetřit, nechoďte denně do restaurací - upřímně, my nebyli ani v jedné, jen jsme si 2x za celou dobu zašli na kafe :D
Každý den (či obden) jsme si zašli na nákup, dost se nám osvědčil zelený COOP - vlastně je to ta samá síť prodejen, jako u nás, ale v těch švédských jsme nacházeli o moc lepší mňamky (zatímco doma se těmto obchodům spíš vyhýbám).

I přes poněkud vyšší ceny jídla jsme si nežili zas tak nuzně, jak jsme se zprvu obávali, že budeme. Pravidelnými položkami v nákupním košíku byly:
- sýry (skvělá akce byla 2x 150g sýra za 40 SEK, chuťově jsou sýry od Arla velice dobré, připomínaly mi některé sýry z Gran Moravie)


- šunka (90% masa už od cca 20 SEK)
- mlíko (3% červený Mjölk za nějakých 11-12 SEK)


- litrová krabice jogurtu (cca 15-20 SEK, nejlepší byl tropický jogurt, kde byly vážně kusy ananasu a manga)


- sem tam jabko
- Wasa (takové... tvrdé chlebíky, na které si plácnete sýr a šunku a chroupete a chutná to vlastně docela dobře, navykla jsem si na ně skoro okamžitě :D Nejvíc nám chutnala Wasa se světlemodrým pruhem, přišla nám taková míň tuhá...)

- pasta (tubička se sýrovou nátěrkou s různými příchutěmi - krevetová, šunková, nivová... - která se dá skvěle zkombinovat s výše zmíněnou Wasou, cena od 11 SEK)

Mnohá naše jídla vypadala takto: sýr + Wasa + pasta :)


Co se pití týče, vyplácí se mít svou vlastní PETku a točit si do ní kohoutkovicu - stockholmská voda je vážně chutná a navíc: v obchodě za flašku minerálky zaplatíte až neuvěřitelných 30 SEK. Proto jsme si taky na výlet po Tyrestě v rychlosti ráno koupili v obchodě každý litr mlíka :D

Jo, a taky si zajděte třeba do 7-eleven (obchod) na Kanelbullar - skořicového šneka ;)



DOPRAVA
Jak už jsem zmiňovala v prvním článku, s modrou kartičkou od SL se po Stockholmu (a celkem velké vzdálenosti od něj) můžete pohybovat naprosto bez problémů busem, metrem, šalinami, a po samotném centru přívozy mezi ostrovy. Nejlepší je vybavit si kartičku hned na letišti, ať ušetříte za jízdenku letištním busem (Flygbussarna) a můžete jet vlakem a pak metrem do města. :) Kartička na týden nám navíc platila ještě osmý den (sice jen do 4:30 ráno, ale i tak jsme se s ní stihli dopravit na letiště bez nutnosti koupě další jízdenky).
Dále doporučuju do mobilu stáhnout aplikaci STHLM Travelling pro vyhledávání spojení.



Hodilo by se taky zmínit, že na větších stanicích (hlavně autobusových) bývají plánky, takže nemusíte zběsile pobíhat po všech nástupištích a zjišťovat, odkud co jede.
V některých autobusech jsou dokonce USB konektory na dobíjení mobilů/tabletů/... :)

Metro je hezké, čisté, jezdí včas a za chvíli začnete celkem slušně rozpoznávat názvy stanic už jen z toho, co se říká v hlášení :D

Jo a letenka Praha -> Stockholm byla za cca 1300 Kč a Stockholm -> Praha za asi 800 Kč, obě koupené u společnosti Norwegian.


POČASÍ
Ve Stockholmu jsme strávili jen týden, a to je na nějaké extra-super-vědecké závěry málo, tož jen tak přehledově: jednalo se o prostředek července, teploty byly průměrně kolem 20°C, nejvíc zima byla jen jednou za deště (tak 15°C max), největší vedro bylo cca 28°C. Za týden pršelo 2x, ale pouze krátce, obvykle bylo modro a krásné bílé mráčky. V noci bylo kolem 10°C (k ránu možná malinko míň).


KOMUNIKACE
Ať už jsme byli kdekoli a hovořili s jakoukoli věkovou skupinou, pokaždé náš rozhovorový protějšek uměl velice slušně anglicky - a ne, nebyli to jen lidé z informací, ale běžní občané, které jsme zastavili na ulici a ptali se na cestu. A v sauně jakbysmet - tam to byla vlastně jedna velká kecací událost: ostatní na Hellasgården chodí pravidelně, takže se tak nějak znají, a my tam byli noví, takoví dva exoti z Česka a tak se s námi všichni vesele bavili, a bylo to moc příjemný :)


UBYTOVÁNÍ
Hmm, tak s tím vám moc neporadím, my měli to nehorázný štěstí a mohli okupovat kamarádův byteček (a díky tomu jsme i dost ušetřili, letmý pohled na ubytovací nabídky hotelů/hostelů byl cenově dosti... fuj :D ale když pohledáte, určitě najdete něco přijatelného :) )

........................................................


Tož, poslední vyprávěcí článek (byť markantně kratší) je u konce. Skončilo taky celé mé vyprávění o návštěvě Stockholmu v roce 2016. Jak se vám líbilo? Mám do článků něco doplnit? A co říkáte na fotky? Neschází vám tu něco?
Nu a ještě jedna otázka: A kde jste byli v létě vy? Neváhejte se podělit, ráda se k vám podívám na vaše vyprávění a zážitky a inspiruju se :)

Mějte se krásně, a už brzo se potkáme v dalších (nejen) cestovatelských článcích :)

P.S.: A nesmutněte, přeci jen tu ještě jeden článek o Stockholmu vyjde, ryze fotkový ;)


Mohlo by vás zaujmout...

0 komentářů

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...