Losos na česneku

24.7.17

Milí přátelé,
v dněšním kuchtícím článku se podiváme na to, jak upravit rybu - konkrétně lososa. Spousta lidí se ryb bojí, že je zkazí a že neví, co s nimi. Dopředu říkám: zahoďte všecky obavy, jsou naprosto zbytečné! Losos (i třeba pstruh, jak si ukážeme někdy příště), jsou, co se vaření týče, velmi nenáročná zvířátka :)

Co potřebujeme?
- filety z lososa
- česnek
- rozmarýn (sušený v pytlíčku a nebo klidně zelený na větvičce)
- olivový olej

Nejprve se zastavme u samotné ryby. Losos je nejlepší čerstvý, ale to je v našich krajích dost těžké, takže doporučuju zajít do dobré rybárny (v Brně třeba Ocean48 nebo Šopík) a nechat si filetky ukrojit a rozhodně je nekupovat někde v Lídlu zabalené do plastovýho obalu a kdovíjak dlouho mražené. Fuj fuj.

Pro jednoho člověka stačí obvykle filetka o cca 200g; pokud jste lososa ještě neměli, kupte si radši menší, třeba 100g, a jen tak ochutnejte, lidi mají různý chutě, a nemusíte si spolu s rybkou sednout. Ale nenechte se odradit hned ze začátku: chutná to výborně :)

Tákže. Na pánvičku nalejeme vrstvičku oleje, necháme ho zahřívat a mezi tím opláchneme lososy vodou a osušíme je do ubrousku, aby pak při smažení neprskali.

Njedřív je do pánve položíme "na bříško" - čili tou nešupinatou částí dolů (viz obrázek hore), a necháme je chvilku smažit, než se z nich začne vylučovat tuk a kolem okrajů budou takové bílé kuličky. Pak je můžeme nechat ještě chvilku z obou bočních stran. Při otáčení rybky pozor na to, že čím víc je udělaná, tím víc se rozpadá, tak ať z toho nemáte kaši :D


Česnek si nakrájíme na slabší plátky a až bude losos z těch "nešupinatých" stran už hezky růžový, otočíme ho na záda a tu masovou část posypeme česnekem a rozmarýnem a necháme dosmažit. Obvykle to od začátku do konce trvá asi 30 minut. Na dolním obrázku už je finální usmažená podoba, tentokrát jsme ho trápili na pánvi trochu víc, takže je do hněda, ale stačí, když ho necháte zrůžovět tak, aby se poté, co do něj šťouchnete, začal rozsýpat.

No a pak už jen baštíme, mlaskáme a slintáme :)
Brou chuť :)

P.S.: A teď si představte, že by to bylo ze zrovna ulovené ryby... Mmmmm...


Mohlo by vás zaujmout...

0 Comments

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...