Španělská tortilla

24.7.17

Ahoj přátelé! :)
Jelikož čas neúprosně letí kamsi do neznáma a svět se mění, stalo se, že se pomalu změnila i ta 15ti letá Jíťa, co si kdysi dávno založila druhý blog vedle toho Pánprstenovského a začala na něj cpát fotky a vyprávění z cest. Téhle Jítě je dneska skoro o 10 let víc, pořád studuje, a taky se o sebe naučila postarat sama, za což je moc ráda. K tomu starání se o sebe patří i starost o hladové bříško - proto Jíťa začala hledat dobré recepty na pečení a vaření, které by byly jednoduché a netrvaly moc dlouho. A jelikož těch skvělých mňamek už pár stvořila a zkusila, řekla si, že by se s váma o ně mohla podělit :) Takže: pečte, smažte, vařte, měňte recepty dle svého a když budete mít taky něco zajímavýho, přineste ochutnat! :)


A jako první na řadu přichází vajíčková mňamóznost: tortilla! Ovšem ne taková ta placka, do který se zamotá kdeco, ale španělská tortilla, z brambor, vajec a cibulky, kterou se naučil můj drahý na zahraničním výjezdu.
Takže... co potřebujeme?

Pro dva lidi a pánev s průměrem cca 22cm a hloubkou dejme tomu 4-5cm si připravíme:
- 6 vajec
- 1 veeeelkou cibulu
- 4-5 středních brambor
- olivový olej
- asi hodinku času

Tož poďme na to :) Na pánev cmrndneme kapku oleje a zahříváme ho. Mezitím nakrájíme cibuli na kolečka nebo půlkolečka a hodíme ji na pánev a necháme ji smažit.
Když je postaráno o cibuli, vezmeme si na paškál brambory. Oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Dělám je radši menší, protože jsou rychleji měkké. :) No a na nic nečekáme a hodíme je k cibuli.

V téhle fázi to na pánvi vypadá asi takto:


Obsah pánve se vesele smaží - cibulka by měla být hlavně měkká, ne nutně dozlatova, a brambory potřebujeme dostat do poživatelné podoby, kdy si na nich nevylámeme zuby. Necháme to všechno pracovat, občas promícháme a podíváme se na vajíčka.

6 vajec loupneme do misky a přidáme trochu soli. Pak vezmeme vidličku nebo takové to drátové šlehátko a ručně šleháme, až bude na hladině spousta bublinek a nikde žádné cucky. Dobrá našlehanost totož výsledné tortille zaručí nadýchanost a objem a nebude to jen taková blbá omeleta.
Až budou cibule s bramborami připravené, zalejeme je vajíčky a pánev přiklopíme pokličkou, aby to bylo rychlejší. A hlavně během smažení už nic nemícháme, rozbili bychom tvar.


Jak má vypadat správná tortilla? Nu, je pěkně žlutá a skoro leze ven z pánve :) Než se vajíčka propečou až nahoru, docela to trvá, buďte trpěliví a nežeňte sporák na moc velký oheň, jinak se začne tortilla zespodu pálit.

A pak už jen stačí ji vyklopit na talíř, nalít k tomu něco dobrého na pití a šmakovat! :)


Mohlo by vás zaujmout...

0 komentářů

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...