Narozky a památky

24.7.17

Milí přátelé,
po nějaké době vás opět zdravím z Heraklionu v erasmáckém článku. Stále žiju a dokonce bych řekla, že čím dál tím líp :D Dneska se podíváme na to, jak se dají o samotě parádně oslavit narozky, koukneme se na některá hezká místa ve městě, dáme si dobrý jídlo, koukneme se i do školy a nakonec si shrneme první cca měsíc mého pobytu a koukneme se na plány do budoucna :)

(1) NAROZENINY
V předvečer mého "velkého dne" mě chytla trochu panika, protože to mělo být úplně poprvé, kdy nebudu oslavovat své zestárnutí s rodiči či kamarády, ale sama a ještě daleko od známých míst. Tož, jsem člověk moderní, a tak jsem zagooglila, co by se dalo v této situaci dělat, aby ten den stál alespoň trochu za to. Nejlepší článek byl od jistého maníka, jehož den se nesl ve znamení dobré snídaně, celodenního pobytu venku, dobrého jídla a návštěvy nových míst. Hm, ok, to nezní tak špatně, řekla jsem si.

Když nastal narozeninový den, povedlo se mi k mé radosti vstát o dost dříve než obvykle. V klidu jsem si užila jogurt s jabkem a početla pár pěkných článků. Načež jsem vzala tašku s flaškou vody a mobilem a vyrazila do světa. Umanula jsem si, že dneska s sebou zrcadlovku nebudu tahat, protože si chci den užít v klidu a ne "polopracovně" s pobíháním kolem a přemýšlením nad fotkami.

Po cestě jsem potkala takovýho frajera: 
První, co mě venku upoutalo, bylo ticho. Nikde nikdo. Tento stav byl způsoben tím, že 28.10. Řekové - stejně jako my - mají státní svátek a všici se hrnuli do centra. Svátek se jmenuje Οχι day (více ZDE). Dšla jsem na velké náměstí, kde byli nastoupení vojáci, kapela a jistí vážení pánové (asi politici), hrála hudba, kladly se věnce k pomníku a lidé natahovali krky, aby taky něco spatřili. Já jsem se chvíli kochala tím srocením, poslechla si muziku a vydala se o kousek dál k mému hlavnímu dnešnímu cíli.

Tím cílem bylo Archeologické muzeum, kde bylo tento den vstupné zadarmo. Bála jsem se, že bude uvnitř hlava na hlavě, ale k mému překvapení tomu vůbec tak nebylo, kolem exponátů jsem se mohla v pohodě pohybovat a nikdo se na mě netlačil, nezacláněl a podobně.

V muzeu se mi líbilo, možná hlavně proto, že jsem se zde konečně více setkala s krétskou historií a o něco víc tak poznala místo, kde právě žiju. Všude bylo plno nádob, váz, misek, hrníčků, pohřebních schránek, mincí, mečů, soch, zlatých i korálkových šperků... A taky obrovský model paláce Knossos a v jedné samostatné vitrínce disk z Faistu (malé info), na jehož rozluštění shodou okolností pracuje ten samý profesor, který mě tu na TEI učí řečtinu a historii a ještě navíc se stará o erasmáky :)

Faistoský disk:


Po návštěvě muzea jsem si dala k obědu stylově gyros a loudala se uličkami centra směrem k přístavu. Zde mě napadlo, jestli náhodou - když už je dneska muzeum zdarma otevřené - na tom nebude pevnost v přístavu stejně. Chvilka okounění u vchodu a pozorování lidí volně procházejících kolem pokladny mou domněnku potvrdily a tak jsem se taktéž vydala do hloubi této stavby.

Koules, jak se pevnost jmenuje, pochází z 16. století (WEB). Uvnitř naleznete děla, dělové koule, vyprávění o bitvách, artefakty vylovené z moře, a další věci vztahující se k pevnosti. Rozhodně vám doporučuju návštěvu střechy, odkud je parádní výhled na všechny světové strany, takže se vám naskytne možnost vidět město, přístav a moře trochu z nadhledu :) Za sebe říkám, že jsem tam nadšeně pobíhala, fotila (i když jen na mobil, ale přece :D) a i nějaké to video udělala, a ani zatažená obloha a foukání větru mi radost nezkalily :D




(nebojte, fotek bude více ;) )

Po návštěvě pevnosti už jsem jen pokoukala po pár obchodech, koupila si kakao a vydala se na cestu zpátky, protože se opravdu ochladilo a dokonce začalo silně mrholit (poprvé za celou dobu pobytu prší!) a než jsem došla na koleje, docela jsem promokla :D
Načež jsem pokračovala v úspěšném dni čtením knížky a pokecem s rodiči a mým drahým na skypu a přiťukla si s ním na dálku štamprlou TatraTea :D

Tož, nečekala jsem, že by mohly tyhle narozky být super, ale byly, a jak! Spoustu jsem toho viděla a prolezla a jsem nadšená z toho, jak jsem první čtvrtstoletí svého života ukončila a přivítala to nové :)

(2) ŠKOLA
Inu, erasmákování není jen o výletech a jídlu a plážích a podobně, ale taky o škole. :D V té mojí se mi zatím stále líbí, i když mi toho minulý týden naložili docela dost - ale hrdě hlásím, že jsem všecko stihla zpracovat a naučit :D

Zatím mám hlavně psané "assessmenty" - takové papíry s otázkami, které si doma vyplníme, odevzdáme do systému, a za nějaký čas je dostaneme zpátky obodované. Kódící projekt mám teď jen jeden, ale ani ten moc kódit nemusím, neb můžu prezentovat již hotový projekt, který jsem kdysi dělala na FITu, protože skvěle sedí na probírané téma. Ale uvidíme, jak to bude vypadat dále :)

I řečtina začíná trochu jít, sice v psané podobě je to poněkud horší (ale pracuju na tom), ale třeba v menze už se dokážu jakš takš domluvit - pozdravit, poděkovat, poprosit... je to zatím jen taková elementární mluva, ale dělá mi radost, že mám možnost si nový jazyk hned vyzkoušet v reálném prostředí :)

(3) JÍDLO
Jak už jsem několikrát předtím poukazovala, jídlo tady na Krétě je skvělé - ať už zajdete do menzy, do stánku, nebo do seriózní restaurace. Jaké jsou moje další "přírůstky" v seznamu ochutnaných lahůdek?
Tak třeba sklenička skvělé olivové pasty, cheescake milkshake od mého milovaného Coffee Islandu, moussaka z menzy (vpravo nahoře), medový pudink (dole uprostřed), fazolový guláš s fetou (dole vpravo)... :)


(4) POČASÍ
Listopad se nám blíží a představte si, že dokonce i tady ve sluném Středomoří na to počasí reaguje :D Před dvěma dny tu hustě mrholilo (jak již jsem zmínila výše) a celkově je poslední cca týden chladněji, než bývalo. Tím myslím, že je kolem 21°C místo cca 26°C, a večer se obvykle zatáhne a trochu nepříjemně fouká. Na druhou stranu se v těchto teplotách dá lépe existovat :)

(5) HODNOCENÍ PO PRVNÍM MĚSÍCI
Jak to tak bývá, erasmu jsem se děsila a na druhou stranu se ho někdy nemohla dočkat. Jak bych to tu po měsíci pobytu zhodnotila? Pojďme se podívat na plusy a mínusy :)

 Skvělé počasí
 Výborné jídlo - hlavně super menza
 Milí lidi - jak vyučující, tak studenti, tak ostatní obyvatelstvo
 Hezký pokoj na kolejích, který mám jen pro sebe
 Pár nových spřátelených lidiček
 Heraklion už pro mě není jen nějaké anonymní město kdesi na Krétě
 Návštěva pevnosti a archeologického muzea
 Poprvé v životě jsem si dala gyros a chutnal mi :D
 Můj drahý za mnou přijede na návštěvu! Jééj :)
 Ve škole všechno v pořádku funguje a s každým se dá domluvit
 Dělají tu fakt dobré kafe
 Potulní psi nejsou zlí a (zatím) mě nechtějí sežrat
 Ceny jsou přiměřené, většina věcí stojí podobné peníze jako u nás (z toho, co si občas koupím, jsou dražší jen mléčné výrobky - mlíko, jogurty...)


 Toulaví pejsci všude
 Odpadky na místech, kde je vidím opravdu nerada (třeba na pláži nebo na promenádě u moře, či pod stromy, v křoví u silnice a podobně)
 Chybí mi tu ta naše veselá banda ze školy
 Odjezd byl takový bolavý
 Pořád ještě nemám studentskou kartu a tak chodím všude s papírovým potvrzením o studiu :D
 Do některých školních systémů je občas těžké se dostat
 První týden mě skolilo krátké, byť vydatné, nachlazení


(6) PLÁNY DO BUDOUCNA
Inu, měsíc je za mnou, a další cca 3.5 předemnou, a tak myslím, že by bylo dobré je vyplnit nejen prací a školou, ale také dalšími aktivitami a pořádně si ten erasmus užít :) Takže: co mám v plánu dále?

 Pokročit s DP a začít psát teoretickou část
 Zlepšovat své znalosti řečtiny a taky ji používat v terénu
 Včas dělat úkoly do školy
 Zajít si do jedné řecké restaurace a dát si něco dobrýho
 Posedět v jedné moc hezké kavárně v boční uličce a dát si velký kapučíno a koláčky
 Nasbírat další materiál na cestovatelské video
 Víc fotit
 Koupit si krétský med
 Udělat si výlet do Rethymna (Byl jste tam někdo?)
 Udělat si výlet do Agios Nikolaos (Byl jste tam někdo?)
 Vymyslet, co dovezu domů kamarádům a rodičům
 Jít si zaběhat

Tak, toliko prozatím k mému dosavadnímu bytí na Krétě :) Určitě to nebude trvat dlouho a zase se tu objevím s vyprávěním a fotkami ;)
A jak se máte vy, co děláte? Taky jste někam vyjeli nebo se chystáte? :)

Vaše Jíťa :)

Mohlo by vás zaujmout...

0 komentářů

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...