Sbírka postřehů

24.7.17

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak hrozně složitě dneska žijeme? Pořád někam běháme, do školy, do práce, po obchodech, po úřadech... A když nikam běžet nemusíme, tak si jdeme zaběhat jen tak :-D

Ne, vážně, dnešní člověk je v podstatě neustále pod nějakým tlakem: zacpaná silnice, šalina nejede, v práci kupa povinností, ze školy se můžete zbláznit a do toho řešíte účtenky a koukáte na to ne moc hezké číslo na osobní váze. A tak smutníte, kudy chodíte, a zdá se vám, že by se snad musel stát zázrak, abyste se z té zadrbané situace dostali a cítili se aspoň o něco líp. Žejo?

Kdysi - v posledním ročníku gymplu - mě napadlo, že by se s tím přece jen dalo cosi udělat a přitom nemuset vymejšlet harakiri. A začala jsem jednoduše dělat jisté věci jinak. Co kdybyste to taky prubli? :-)



1) nejezděte pořád výtahem, choďte pěšky po schodech :-) ne třeba až do 10. patra, ale aspoň kousek. Trochu posílíte nohy a výtah může použít ten, co zrovna fakt potřebuje :-)

2) podobně to můžete zkusit s cestou ze školy/práce: proč se hezky neprojít domů? :-)

3) k čemu mít puštěnou vodu z kohoutku po celou dobu, co si čistíte zuby? Vždyť ji stačí pustit jen, když to bude potřeba a nenechat ji několik minut volně odtékat do odpadu. Šetřete trochu životní prostředí a svoje finance :-)

4) koupání ve vaně jen za odměnu! :-D (nebo když je to fakt potřeba :-D) Ne, fakt, sprchováním odčerpáte o moc míň vody, než když si napustíte vanu, a přitom se umejete stejně dobře. A voňavou horkou vanu si dejte třeba po vydařené zkoušce nebo na uklidnění :-)

5) jedete-li na eskalátoru, zkuste se postavit k pravému kraji. Někdo za vámi možná spěchá a nebo ho nebaví se vozit po schodech a rád by vás zleva předešel. Takhle se vy pohodlně svezete a spoluobčan smí nerušeně spěchat :-)

6) všimli jste si, kolik lidí si do obchodu vezme velký vozík a ve finále v něm veze dvě-tři věci? A kolik tím vozíkem zabere místa? A jak složitě s ním manévruje v uličkách? Nebylo by lepší tu trošku pobrat do náruče a nebo si vzít malej košík do ruky? :-)

7) zmačkněte kruci lidi ty plastový flašky, když je jdete vyhodit do žlutýho kontejneru! Ono je to dost neekonomické, když vezou popeláři vysypat samej vzduch a sem tam lahev. A pak se divíte, že rostou poplatky za odvoz odpadu.

8) nekuřte. Je to hnus. A hlavně, když to uděláte na zastávce (což je zakázané) a nebo snad dokonce ve výtahu. Těmhle lidem urvat ruce. Kdo je má čuchat.

9) myslíte, že se neobejdete bez tuny kosmetických přípravků? A že tohle je na pleť, tamto na vrásky, tamhleto na kdoví co? Hm, a proč si radši jednou za čas neudělat vlastní kašičku na xicht a nebo peeling na kůži z obyčejných surovin, jako je okurka, med, tvaroh, sůl, káva...? :-) Pro inspiraci mrkněte sem nebo sem.



10) opravdu potřebujete tolik oblečení? Co vždycky jednou za rok probrat skříň a nekompromisně vyřadit to, co jste za ten minulý rok vůbec neměli na sobě? A pak tyhle věci vyprat, dát do pytle, a až bude nějaká sháňka (kdo ví, kdy zase udeří ničivé povodně), někdo z nich možná bude mít radost. Nebo je odneste do second handu. Nebo ty slušné kousky může nějaký známý utahat aspoň do lesa, na zahradu... Hm? :-)

11) Kam razíte na dovču? Že byste rádi někam s cestovkou, aby sousedka záviděla? Ale jděte :-D Uvědomili jste si, že bychom pořád lítali daleko za exotikou, ale přitom nemáme ani tucha, jaká hezká zákoutí existují např. v jižních Čechách, na Šumavě, v Beskydech? A sehnat ubytování a dopravu nestojí po tuzemsku svět a navíc se všude domluvíte ;-) Sama jsem takhle strávila posledních 5 dovolených (stan, auto, konzerva) a s láskou na ty časy a místa vzpomínám - a jsem ráda, že ze své domoviny znám víc jak okolní kopce svého bydliště :-)

12) zálohujte, děcka, zálohujte. Není nic horšího, než mít veškerá data, fotky, muziku, ... na jednom místě v PC. Vypalte je, nahrajte na externí disk,nahrajte fotky do cloudu... Vyplácí se to. Disk v PC není bohužel nesmrtelný a jednou se dotočí; kromě toho se může stát, že o PC nějakým způsobem přijdete. A kde pak budou všechny ty záběry, vzpomínky, dopisy…?

13) Vařte s pokličkou, je to rychlé! :)

14) Zkuste si při každé návštěvě obchodu nekupovat další a další igelitky na jeho odnesení. Stejně se vám pak jen kupí v komoře a navíc to žere peníze a planeta vám taky nepoděkuje. Co třeba si koupit nějakou frajerskou plátěnou tašku? Nebo baťůžek? (Ten je navíc přívětivější k vašim zádům.) :-)

15) Když už jsme u nákupů - nemáte někdy pocit, že toho je v té lednici docela dost a přece na nic z toho nemáte chuť? A že toho celkem dost vyhodíte, protože na to buď zapomenete, nebo vám to nechutnalo, nebo blablabla? Však to vidím doma - nesníme toho zase tolik, ale v lednici a špajzce pořád něco je, a ne zrovna málo. Proč? Vždyť je to zbytečný. Jasně, chodit pořád do obchodu je trochu k vzteku, nákup na celý víkend není špatný nápad, ale proč kupovat víc jídla, než reálně sníte? Vždyť to jsou vyhozené peníze a energie. Líbí se mi, jak to řešíme s přítelem na koleji - v lednici skoro nikdy nic není, a když už, tak se to ještě ten den sní k večeři nebo maximálně něco zbude do dalšího dne. Vyhodíme naprosté minimum. :-)



20) Místo zevlení na Facebooku se raději protáhněte a udělejte pár dřepů, prospěje vám to víc :)

21) Co zkusit brát momentální ne zrovna třeba růžovou situaci ne jako problém a prohru, ale jako výzvu, či případně jako obohacení sebe sama o zkušenost? Jo, je to těžké, ale jde to. A člověk pak není tak smutný. :-)

22) Asi není potřeba svítit v místnosti, kde nikdo není, což? Nebo nechávat běžet televizi celej den, aby hrála jen tak na pozadí, i když vás program nezaujal? A nepřemýšlíte o úsporných žárovkách? :-)

23) Co se elektřiny týče - víte, kolik sežerou spotřebiče nechané v zásuvce (byť ve StandBy módu, jak to umí např. telka)? Divili byste se, ale dost. Taťka to kdysi u nás doma měřil a nestačili jsme se divit. Od té doby co jde, to vytahujeme ze sítě: televizi, video, počítače, monitory, router, konvici, atd. Nemluvě o tom, že nechávat věci neustále v zásuvce se nemusí vyplatit - náhlé přepětí, které neudrží pojistka, a máte kupu starostí s opravami a sháněním nových spotřebičů. Jo, a ještě rada, nenechávejte mobily/tablety na nabíječkách déle, než je nutné, baterka to nemá ráda a rychleji odejde do věčných lovišť. ;-)



24) Vyházejte nepotřebnosti! Uvolní se vám v bytě kupa místa a bude se vám o něco líp dýchat a nebudete se muset při každém hledání prohrabávat tunou dávno zapomenutých věcí. :-) Sama jsem před 2 roky provedla čistku ve svém pokoji - v zaplněných šuflatech a skříňkách nezbylo téměř nic, všechno to byly naprosté blbosti nebo sentimentální hovadiny, které mě spíš udržovaly v minulosti a braly čas při jejich prohlížení. A hned se mi v pokoji začalo líp žít. :-)

25) Podporujte tuzemskou produkci! A když ne to, tak si aspoň v obchodě přečtěte, co vlatně chcete sníst a odkud to pochází. A nevymlouvejte se na malá písmenka a "že těm Ečkům nerozumíte". Blbost. Čím míň Éčkovin a dalších doplňků, tím líp.

Tohle není recept na štěstí nebo na úspěch. Je to jen snůška postřehů od holky, co pořád kouká na to, co kolem lítá a všímá si různých prkotin a pak se je snaží různě využít. No, třebas to bude k užitku či alespoň k inspiraci. :)
A co vy, máte taky nějakou takovou "vychytávku" do života? Podělte se :)

Mohlo by vás zaujmout...

0 Comments

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...