Fotodrobky (23.8.2018)

23.8.18

Panečku, to je ale už pěkně dávno, co jsem naposledy přišla s hromádkou zajímavých fotočlánků! Ne, že bych je nesbírala, právě naopak, mám jich tu založených spoustu :) A protože článek s vyprávěním o Krétě ještě není dokončený (ale pracuje se na něm!), myslím, že neuškodí si čekání na něj vyplnit právě novinkami a zajímavosti z fotosvěta :)

Jestli jste též narazili na nějaký hezký příspěvek, neváhejte mi ho nasdílet v komentářích :)

-----

A začněme hnedka jednou z největších novinek letošního roku - Nikon v těchto dnech uvádí na scénu svou první fullframe digitální bezzrcadlovku, a to prostřednictvím hned dvou strojů: Z7 a Z6. Narozdíl od běžných DSLR je na nich jiné skoro všecko - menší těla, nové bajonety... nu však si počtěte: 

https://nikonblog.cz/nikon-z-na-scene-spickove-fullframove-mirrorles-fotoaparaty-prave-prichazi/

https://www.megapixel.cz/predstavujeme-nove-profesionalni-full-frame-bezzrcadlovky-nikon-z6-a-nikon-z7




Pár tipů na to, jak se vyvarovat známých fotonešvarů, přináší následující příspěvěk: 

https://www.milujemefotografii.cz/12-fotografickych-klise

Tak tohle jsem já na Krétě - takové typické fotografické klišé (a taky lákačka na budoucí cestovatelský článek) :D

Na Boredpanda mě zaujal článek, který vás může inspirovat k menšímu cvičení - aneb jak vyfotit obyčejnou a na první pohled nudnou věc zajímavě:

https://www.boredpanda.com/10-tips-to-take-amazing-photos-boring-object-izabella-bedo/


Věnujete-li se alespoň občas portrétování, jistě jste se již setkali s ne úplně správným nasvícením modelu. Následující článek o této problematice hezky shrnuje ty nejpodstatnější body:

https://www.milujemefotografii.cz/jak-nasvitit-portret-kvalita-intenzita-barva-svetla


Opravdu hezký nápad měl Sebastian Magnani se svým fotoprojektem "Reflections". Stačilo jedno obyčejné kulaté zrcadlo, a vznikly parádní záběry!

https://www.sebastianmagnani.com/reflections


Doufám, že letos ještě pár bouřek přijde - hlavně proto, že letos nemám jediný pořádný bleskový snímek (ty poslední si můžete prohlídnout TU). Než se tu ale nějaká ta bouřka objeví, můžete si přečíst, jak na ni:

https://www.milujemefotografii.cz/jak-fotit-blesky-foceni-bourky


A na konec něco na pobavení. Určitě všichni dobře známe takové ty hezké fotečky slečen a dam na hezkých místech (třeba na dovolené), které jim vyfotil partner. Jak to vypadá v zákulisí, se můžete kouknout tady:

https://www.boredpanda.com/boyfriends-of-instagram/


Mohlo by vás zaujmout...

1 Comments

  1. Fotodrobky mě zaujaly, na odkazy jsem se podívala, i kdy žel inspirace jen z fotek, můj angličtin je mizerný. Ale stihla jsem dost zaznamenat. Kupříkladu, že klišé se dopouštím také. Taky jsem se zamyslela, jak neklišovitě fotit svatby. To snad ani nejde, ne? Vždycky se fotí ženich, nevěsta, svatebčané, a když se povede momentka, kde si nevěsta polije šaty, tak to je úlovek. No dobře, dá se fotit i netradičně, v netypickém prostředí, je fakt že od dob salonních fotografií novomanželů jsme pokročili... Taky mě zaujalo, jakými způsoby a jak efektně se dá nafotit pouhá jednoduchá šiška. A ten poslední snímek se zrcadlem, super! To bych mohla vyzkoušet, lepší než křišťálová koule. :-)

    OdpovědětVymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...