Cheesecake
2.11.20No řekněte sami, není to super přijít lehce vymrzlí domů a dát si teplý kafe s nějakým dobrým koláčkem? Dneska tu pro vás mám můj jednoduchý, lety ověřený, recept na jeden z celosvětově nejoblíbenějších dezertů - cheesecake - který tedy můžete udělat kdykoli během roku, ale na konci léta a na podzim se vám otevírají mnohem širší možnosti jeho dochucení - co třeba taková dýně, hrušky, a podobně? :)
Receptů na cheesecake existuje tuna, na konec článku jsem vám přidala odkazy na mnohem vymazlenější postupy. Můj recept není zrovna dokonalý podle cheesecakových měřítek, a cheesecakoví fundamentalisti by mě za něj asi hnali :D Každopádně, je rychlý, jednoduchý, a výsledek mě ještě nikdy nezklamal :)
Co potřebujeme?
- 200g máslových sušenek
- 100g másla
- 1 kelímek mascarpone (cca 250g)
- 1 kelímek ricotty (cca 250g)
- 1 kelímek smetany (cca 200g, 33%)
- vajíčka - 1 velké nebo 2 menší
- cokoli na ochucení
A co s tím budeme dělat?
- Začneme sušenkami. Nasypte je do vetší mísy a něčím vhodným je rozmašírujte na drť (já jsem zvolila paličku na maso). Nemusíte ze sušenek vytvářet prášek, stačí, když budou rozmačkané na menší kousky :)
- Rozpusťte si máslo, přilijte ho k sušenkám a hezky zamíchejte, aby drť máslo nasála.
- Vezměte pečicí formu (moje má 22cm v průměru), vyložte ji papírem (moje forma není úplně dokonalá a protíká, takže pro mě je to nutnost) a vsypte rozdrcené sušenky. A teď mačkejte! Prsty, skleničkou, čímkoli - cílem je ze sušenek udělat pěkně upěchovanou vrstvu. Na bocích se není nutné snažit o nějakou extra vysokou stěnu, ale je fajn, když prsty sušenky trošku vyženete nahoru a přimáčknete.
- Formu dejte do trouby na 150°C a nechte sušenkový základ trochu zapéct po dobu, než si připravíme vnitřek cheesecaku.
- Do mísy vyklepněte mascarpone a ricottu a rozmíchejte je. Pak přilijte smetanu, opět smíchejte, a jako poslední přidejte vejce. Tak, a tohle je váš základ, se kterým už se dá kouzlit dle libosti.
- Doporučuju po přidání každého dochucovacího aditiva směs ochutnat. Myslím, že je zbytečné vám sem psát přesné gramy každé možné suroviny - prostě trochu přidejte, ochutnejte a uvidíte. Já tu na fotkách přidávám namletý mák, trochu citronové šťávy a med na oslazení. Ale je jen na vás, jaký cheesecake vytvoříte - jestli s kokosem, rozinkami v rumu, dýňovým pyré, lesním ovocem, jablky a skořicí, se slaným karamelem... Nebojte se toho a experimentujte :)
- Tekutou směs nalijte do předpečené formy se sušenkami, nechte minutku odstát, ať mají bublinky čas probublat na povrch a prasknout, a pak to celé vraťte do trouby a pečte na 150°C cca 20min na horkovzduch (pokud můžete, jinak se to bude péct asi o trochu déle - záleží na troubě). Po uplynutí této doby doporučuju začít koláček pozorovat a zkust špejlí, jestli není tekutý (pozor, lepit to bude pořád, ale je důležité, aby se hmota "klepala" a nepřelévala).
- Cheesecake pak přesuňte na klidné místečko a nechte ho vychladnout (ne v lednici!).
- Na vychladlý povrch si můžete připravit nějaké to zdobení či polevu - třeba slaný karamel, rozvar z ovoce, či jak vidíte na mé fotce, citronovou polevu :)
- A pak už to celé můžete dát do ledničky a nechat nejlépe do druhého dne chladit a tuhnout. :)
- Dobrou chuť!
A jak jsem slíbila, mám tu pro vás odkazy na další (a mnohem vymakanější) cheesecakové recepty, kterými se můžete inspirovat :)
- https://www.nejlepsi-cheesecake.cz/
- https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1091-cokoladovy-cheesecake/
- https://www.devceuplotny.cz/foodblog/jak-upect-dokonaly-cheesecake
- https://www.kucharkaprodceru.cz/cheesecake-recept/
- https://www.naskokvkuchyni.cz/mini-cheesecakes/
- http://kitchenstory.cz/hruskovy-cheesecake/
Jak pečete cheesecake vy?
A vlastně, jaký je váš vůbec nejoblíbenější dezert? :)
5 komentářů
Cheesecake jsem vždycky milovala! Ale dělala jsem vždy nepečený s čokoládou. Ale teď už nějakou dobu jedu trošku jinou stravu, nepoužívám vůbec cukr a mléčné výrobky jen minimálně, takže zkouším jiné "sladkosti".
OdpovědětVymazatNepečený cheesecake jsem ještě nikdy nezkoušela, nějak se pořád bojím, že by mi to neztuhlo :D Ale veřím, že musel být skvělej!
VymazatUrčitě ztuhne, já ho vždy nechávala přes noc v lednici.
VymazatCheesecake jsem ještě doma nezkoušela. Tvůj recept vypadá zajímavě, a výsledné fotky jsou k nakousnutí ♥
OdpovědětVymazatDěkuju, Eliss!
Vymazat