Návštěva u Praděda

31.8.17

I když se velmi ráda potuluju po všech možných koutech ČR, Jeseníky mi pořád tak nějak unikaly. Až tu najednou před několika dny se naskytla příležitost do nich zavítat a navštívit děda. Teda... Praděda!


Jednalo se sice jen o jednodenní výjezd, ovšem cesta to byla zajímavá, proměnlivá a plná hezkých míst a výhledů.

Začátek pochodu byl situován do Karlovy Studánky. Odtud jsme vyrazili po žluté značce, která nás vedla lesem kolem Bílé Opavy. Říčka tu vesele skáče přes balvany a padlé kmeny a tvoří tak parádní podívanou svádějící k častým zastávkám.




Na rozcestí u Ovčárny (přímo pod Petrovými kameny) jsme se po česnačce napojili na červenou značku a pokračovali směrem k Pradědu. 



Na horu samotnou jsme se rozhodli nedrápat - hlavně protože nás čekala ještě dlouhá cesta a zatím jsme neměli moc dobrý čas. Myslím ale, že to ničemu nevadilo, protože mraky byly ten den dost nízko a viditelnost nebyla nic moc.



Na křižovatce "Praděd - rozcestí" jsme tedy začali po červené sestupovat. Prošli jsme kolem chaty Švýcárna, odkud byl docela hezký výhled na okolní kopce, a na rozcestí "Slatě" pokračovali stále po červené, neb zelená byla uzavřená. Cesta se klikatila lesem po dřevěných chodníčcích - takové cestičky mám moc ráda :)




U Malého Jezerníku jsme slezli na zelenou a přes Petrovku pohodově došli až do Koutů nad Desnou, které byly cílovou destinací našeho putování.

Celou trasu můžete shlédnout na mapy.cz: https://mapy.cz/s/20wy7

Cestou autobusem domů mě potěšilo, že jsme jeli i přes místa známá z knihy "Kladivo na čarodějnice", díky které jsem vlastně před lety Jesenicko objevila - i když tehdy jen na papíře a obrázcích. Byl to ale hlavně tento příběh, který ve mě probudil touhu se do Jeseníků podívat. Toliko osobní vsuvka na konec :)

Byli jste taky někdy v Jeseníkách? Kde jste se potulovali? :)

Vaše Jíta


Mohlo by vás zaujmout...

4 komentářů

  1. Moc hezký fotky, takhle mám pocit, že jsem tam trochu byla s tebou. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá na velice příjemný výšlap a pěkné fotky :)

    Já byla v Jeseníkách zatím jen jednou, a to byl tedy výšlap za všechny prachy :D Dovolím si odkaz - http://blog.veruce.cz/cestovani/lipova-lazne-serak-ch-ramzova/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, bylo to moc fajn, hlavně jsem byla ráda, že jsem konečně na chvilku pryč z Brna :D Kouknu se, díky za odkaz :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...