Bullet journaling aneb urob si diář

17.12.17

V nedávném článku jsem se s vámi podělila o mé zkušenosti s omalovánkami pro dospělé. Dle mého je to super způsob, jak se kreativně vyblbnout, zklidnit se  a srovnat si myšlenky. Ovšem stále je to "jen" vymalovávání předem daných políček. Dneska bych vás chtěla vtáhnout na exkurzi do tajů něčeho trochu podobného, byť mnohem více tvůrčího. To "něco" se jmenuje bullet journaling, nebo chcete-li zkráceně bujo



Nejsem si jistá, jestli jde tohle slovní spojení nějak spolehlivě přeložit do češtiny. Zkrátka a dobře jde o tvorbu diáře podle vlastních schopností, chutí, nálady, stylu a kdovíčeho dalšího. 


S touto aktivitou jsem se seznámila kdysi v létě, kdy mi na stole seděl už dlouhou dobu nevyužitý fialový sešitek z fotky a já stále nevěděla, co s ním provést. Inspirace přišla z instagramu, kde mě do očí praštil obrázek právě s jedním takovým bujo příspěvkem a zalíbil se mi. Tož začala jsem hledat, o co se vlastně jedná a jak na to. 

  
Na internetu můžete najít nepřeberné množství návodů, tipů a doporučení - ať už pro začátečníky, tak i pro pokročilé či dokonce bujo experty. Myslím, že kdybyste někdy trpěli při tvorbě svého diáře ztrátou nápadů, stačí jen pobrouzdat a z té tuny článků, fotek a samosebou i videí vás zaručeně něco nakopne :D

Užitečné odkazy (nejen) pro začátečníky: 




Kromě různých papírenských věciček - tužek, pásek, pastelek - je ale samosebou podstatná taky volba samotného sešitku. Většina známých Bujoerů doporučuje Moleskine a další značkové diářky, al myslím, že pokud si chcete tuhle aktivitu jen vyzkoušet, stačí vám k tomu obyčejný blok, jako mám např. já, a pak, podle toho, jak vás bude bujování bavit, můžete přejít na nějaký lepší a vymakanější zápisník :)



Takovými klasickými součástmi diáře bývají nejrůznější plánovače - roční, měsíční, týdenní, denní; dále pak habbit trackery, přehled výdajů a příjmů, sledovač narozenin, obrázky, fotky, to-do listy, seznam knížek k přečtení, místo pro poznámky a inspiraci... Vastně by se dalo říct, že co chcete v diáři mít, to tam můžete nacpat :)




Já jsem si svůj bujo 2018 tvořila převážně přes léto a tak nějak "najednou". Není to asi zrovna obvyklé - vysledovala jsem totiž, že hodně lidí si prostor pro další měsíc připravují až před jeho začátkem. Mě by asi děsilo, že na přípravu nadcházejícího měsíce zapomenu a najednou budu koukat na prázdnou stránku bez přihrádek a plánovačů :D 



Ale na druhou stranu má tento systém svou výhodu - a asi hlavně v případě, že s bujováním začínáte. Dá se tak totiž každý měsíc udělat jinak a zapracovat položky, které vám v minulém rozvržení chyběly či vyřadit/změnit ty, které nebyly úplně nejlepší. A taky se pokaždé můžete vyřádit na úvodní stránce měsíce podle aktuální chuti! :)





Říkala jsem si, že článek na toto téma by mohl být zdrojem nápadů na zimní vánoční tvoření nad hrnkem kakaa nebo svařáku, a proto ho vydávám právě teď. Navíc, máte-li kolem sebe tvořivou duši, můžete ji obdarovat prázdným sešitem a odkazy na známé "bujaře" a ona dušička se jistě ráda takto vyblbne :)

A jak jste na tom s diářem vy? Raději kupovaný, nebo si taky tvoříte svůj? Neváhejte se pochlubit - na instagramu se můžeme pod hashtagem #aBitOfBujo navzájem inspirovat :) 

Vaše Jíťa :)

Mohlo by vás zaujmout...

2 komentářů

  1. Ty jo, tohle vypadá fakt zajímavě! Líbí se mi takové tvořivé nápady, i když já moc kreslit neumím a nejsem zručná, nevím, jestli bych byla schopná vytvořit pěkný diář. Ale do nového roku budu nějaký nový diář potřebovat, tak nad tím zauvažuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si říkala, že moc kreslit neumím a kdovíco že by z toho mohlo vzniknout... ale na druhou stranu, je to "jen" diář, a návrat k obyčejnému se dá udělat vždycky :) Jestli se do toho pustíš, Silwiniel, pochlub se pak na blogu, ráda se kouknu :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...