Byt!

16.6.18

Do stěny protějšího domu se opírá měkké sluneční podvečerní světlo, na balkoně schne prvních pár vypraných ponožek a na stolku v kuchyni voní kafe z mýho milovanýho anglickýho hrnečku. Tyhle řádky nevznikají na kolejích, ani u rodičů na Vysočině... Dneska vás totiž zdravím z úplně nového místa... 

...z našeho bytu!

Tedy, našeho... "Našeho." Pronajatého.



Po sedmi letech strávených na kolejích jsme se s mou milou polovičkou zabalili a přesunuli se minulý víkend do nového sídla - 2+1 na úplně opačné straně Brna. Takže ke změně ubytování přibyla i změna okolí - přiznávám se dobrovolně, že tuhle čtvrť moc neznám :D

Inu, máme dva pokoje a kuchyň s koupelnou k tomu. Najednou je všude spousta místa, je kam rozložit podložku na cvičení, večeři už nemusíme dlabat na pracovním stole mezi počítači a pracovně-tvůrčím bordelem, a o koupelnu se pereme jen my dva :)

...koupelnový detail...

Ale musím říct, že zatím tu máme dost prázdno a trošku se nám tu odráží ozvěna. V kolejním pokojíčku bylo všecko u sebe, malé, nahňahňané, tam se nemělo co odrážet :D A zde máme jeden pokoj lehce zabydlený a druhý zatím prázdný úplně. Působilo to na mě zpočátku lehce depresivně, ale představa hezké pracovny pocity zachraňuje. :)

A taky to máme o něco blíž do práce, není to daleko ani na hezkou vyhlídku na kopci a výhled z okna se mi taky moc líbí. Zrovna teďka zapadá slunko a na obloze v dáli visí tři balóny... Prostě paráda!


Víte, na kolejích bylo fajn... člověk se vlastně nemusel o nic moc starat, všecko důležité tam pro něj bylo nachystané a dalo se tak dost dobře koncentrovat na projekty a učení. Jo, náhodný spolubydlící vám nemusí sednout (po dvou letech jsem to vyřešila bydlením na pokoji s kamoškou a poté už s přítelem), kuchyňku občas nějaké čuně zaneřádí, sem tam je více či méně divoká chodbovica, koupelnu sdílíte minimálně s jedním dalším člověkem (a nezřídka s celým patrem)... Myslím, že k vejšce to všecko patří. Nebýt kolejí, spoustu kamarádů z mé fakulty (i z fakult jiných) bych dneska možná vůbec neznala, nezažila bych zajímavé situace a ta studentská etapa života by byla dosti ochuzená. Nebylo to vždycky ideální, ale řekla bych, že pokud bych bydlela od začátku školy na bytě, byla bych od toho VŠ prostředí tak nějak odstřihnutá.


 ...výhledy z oken byly někdy působivé...



 ...i takové zajímavosti se daly najít...


..takhle obvykle vypadalo moje pracoviště...

...ale i uvařit jsme si tam zvládli... třeba slaný palačinky nebo česnačku :)



Stěhovali jsme se, protože už oba pracujeme (jo, jsem sice ještě PhD studentem, ale beru to spíš jako práci), máme rádi svůj klid a na kolejích nám věci začínaly přetíkat oknem ven. Navíc nyní už nemusíme řešit každoroční dvojí stěhování z a na koleje kvůli letní přestávce. 

A tak nás teď čeká pozvolné zařizování, zabydlování a zútulňování. Máte s tím někdo zkušenosti? :D Jestli máte nějaké hezké tipy na jakýkoli nábytek (hlavně teda postel a stolky), drobnosti, užitečnsti, uspořádání apod., neváhejte mi nehchat vzkaz v komentářích, budu vám moc vděčná :) (IKEA to jistí, ale třeba mají někde jinde taky dostupné hezké věci) Ještě teda moc nemáme představu, jak by to tu mělo finálně vypadat, ale byt je hodně světlý a i těch pár kousků nábytku, co máme, je ve světlém dřevě, takže asi nebudeme moc ztmavovat :) 

Achjo, jak se vlastně správně zabydluje? 



M: Pak uděláme house-warming party...
J: Jooo... A do toho prázdnýho pokoje dáme bazének, vysypem pár pytlů s pískem, zapícháme tam palmy...
M: Šmarjá...
J: ...a bude tam bar s tučňákem, co bude míchat drinky!
M: Chudáci sousedi... :D
J: Jo, na takovou party jen tak nezapomenou, až se ten bazének prorve a vytopíme je :D :D


To jsou starosti, co? :) Schránka, koš, vysavač, balkon, prádlo... až moc do zavání dospěláckýma věcma!

Tak já si jdu zapařit nějakou hru, ať si nepřipadám tak staře :D

Vaše zabydlující Jíťa :)




Mohlo by vás zaujmout...

2 komentářů

  1. Gratuluju k novému bydlení! Pamatuju si, jak jsme si zabydlovali byt s mým milým, jak jsem natírala topení a futra od dveří, zatímco on a jeho táta štukovali stěny, obkládali koupelnu, malovali...Byla to spousta práce, ale stálo to za to. Akorát teď jsme v pronájmu v Anglii, kde to moc útulné není. Náš současný byt je hrozně studený, chceme si najít něco lepší, snad se nám to podaří. Ale stejně se těším, až se vrátíme do našeho bytu v Pardubicích.
    Co se týče nábytku, tak jsme si skoro všechno pořizovali v IKEA (sakra, jak to skloňovat?),takže moc neporadím.
    Ať se vám tak krásně bydlí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, IKEA to zachraňuje i u nás :D Už máme vyhlídnutou postel, která nás teď trápí nejvíc... A jinak se dá překvapivě dost hezkých věcí najít jen tak za odvoz, od kamarádky si příští týden takhle povezu pěkný veeeeelký pracovní stolek - sice je starší, ale pracovní plochu má pořádnou :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...