Orlické hory 2018

25.12.18

Vydechnutí... Útěk od počítače, práce, mobilu, internetu, lidí... Pět kamarádů a já, jedna chata, týden volna. A kolem nás podzimní Orlické hory.







S klukama jsme letošní orlickou akcí navázali na tradici horských společných dovolených, které se minulé roky odehrávaly např. v Nízkých či Vysokých Tatrách, a vloni na Šumavě. Myslím, že i nejnovější horskou akci můžeme zařadit po bok těch minulých, velmi zdařilých výletů, protože jsme i přes některé nepřízně dokázali udržet dobrou náladu, bojového ducha, utužili kamarádství a vygenerovali spoustu veselých vzpomínek. :)




Tyhle hory jsme pojali malinko jinak. Pohybovali jsme se totiž v oblasti plné bunkrů spadajících do pohraničního opevnění vzniklého těsně před druhou světovou válkou. Opevnění celého pohraničí bohužel nebylo nikdy dokončeno a i to hotové ale bylo republice k ničemu - díky Mnichovu a odstoupení pohraničního území Německu. Což ale nic nemění na tom, že obdivuhodný pevnostní systém se do dnešních dnů zachoval. A tak jsme, kromě kopců, tentokrát zavítali i pod zem.



Navštívili jsme celkem tři pevnosti - Boudu, Hůrku a Haničku. Interiérově jsou si velmi podobné - přece jen se všechny pevnosti stavěly podle jednoho vzoru. Uvnitř toho obecně moc nenajdete, tedy kromě expozic. Každá prohlídka byla ale doplněná velmi zajímavým výkladem. Bez zajímavosti určitě není fakt, že Němci na zabavených pevnostech testovali své zbraně a byli překvapení, že komplexy všem nárazům a výbuchům odolávaly téměř bez ztráty kytičky.

Pokud se sem budete chystat na návštěvu, mohlo by se vám hodit pár odkazů:







Ale nebyly by to hory, kdybychom alespoň někam nevylezli. :) Letošním nejvyšším vrcholkem se shodou okolností stal Kralický Sněžník (1424 m). Kvůli autobusům jsme na něj vyrazili brzičko ráno a když jsme pak byli v polovině sestupu, zeptala jsem se, kolik je hodin. Odpovědi "10:49" jsem odmítala věřit - znamenalo to totiž, že jsme horu (a půl cesty dolů) zdolali mnohem rychleji, než na kolik jsme samotný výstup původně plánovali. :D A právě tady, na Kraličáku, jsme, kromě pramene řeky Moravy, potkali i první letošní sníh :)

Trasu na Kraličák jsem vám naklikala ZDE. :)



Zase jednou šťastná Jíťa s krosnou na zádech :) (c)RS

Ubytovaní jsme byli v Klášterci nad Orlicí v baráčku, který jsme měli jen a jen pro sebe. Kuchyň, obývák, v patře ložnice... Co víc jsme si mohli jen na ten týden víc přát. :) Bylo fajn, že jsme neměli internet - alespoň já jsem to tak viděla. Toužila jsem si odpočnout od světa tam venku, odpojit se, brouzdat po lesích s batohem a mýma klukama a to se mi splnilo. A internet mi fakt nechyběl. :)








Na závěr tu mám pro vás písničku, která mi ten týden mnohokrát zněla v hlavě a kdykoli ji slyším, vzpomenu si na tohle naše orlické dobrodružství. Na tu raní námrazu, zimu v lesích, když jsme stáli před zavřenou branou Haničky (pořádající člověk si nezkontroloval otvíračku :D)... na sněžení a vítr na Kraličáku, když jsme se choulili kolem vrcholového patníku a pořádali malou termoskovou tea-party na zahřátí... na ty báječný steaky, který kamarád jeden večer na verandě ugriloval... na jedno líný dopoledne, kdy jsme celí bolaví z předešlých dnů srkali čaj, kafe, ukusovali ze zásob a koukali na TV na cyklozávod přes celou ČR+SR... na podlízání závory s plnou krosnou... na vytuhnutí na lavičkách před Hůrkou... na všecky ty společný chvíle, kdy jsme se drželi spolu a bylo to to jediný, na čem záleželo. 



Co vy, navštívili jste taky letos nějaké hory? :)

Vaše Jíťa :)

Mohlo by vás zaujmout...

4 komentářů

  1. Krása, pro Orlické hory mám slabost! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem tam teď poprvé a též mě zaujaly :)

      Vymazat
  2. Do Orlických let jezdíme s kamarády už dlouho, bohužel se rok od roku hůř shání chata, protože kamarádi se rozmnožili a mají ratolesti v dost širokém věkovém rozmezí, takže to není sranda. Nicméně, Orlické hory jsou moc krásné. Už jsi byla v Hobitíně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hobitín mám ještě stále na seznamu míst, na který se musím zajet podívat :) Ale snad už mi to brzo vyjde, moc se mi líbí ten nápad a zapálení, s jakým do toho tvůrce šel :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...