Pět dní v Dublinu

17.3.24


Říjen 2023, David: "Víš co, tak já něco vymyslím, zařídím a ty to budeš mít jako překvápko, kam pojedeme. A budu ti dávat zmatené nápovědy, abys to neuhodla!"

...aneb výlet "Nevím, kam letím" právě začíná! :D


Popravdě, nejvíc jsme byli zvědaví na to, zda dokážu projít na letišti všemi kontrolami bez toho, abych zjistila název cílové destinace. Odpověď na tuto otázku je ANO, jak s jistým uspokojením zjišťuju ve Vídni při čekání na gatu s výhledem na naše letadlo. To, že právě odlétám do Dublinu, mi odhaluje až úplně poslední obrazovka u finální odbavovací fronty :) V tom momentě mě zaplavuje nadšení, protože se po 14 letech vracím do Irska! V roce 2009 jsem tam byla na výletě od školy - navštívili jsme Dublin a projeli kus západu kolem Galway. 

Za necelé tři hodinky tak přistáváme na dublinském letišti, kupujeme si kartičku na MHD (Leap Card - info) a přesouváme se do centra - přímo na onu slavnou ulici O'Connel Street. A protože je právě něco po poledni, sedáme na oběd v milé malé hospodě The Boar's Head na pastýřský koláč a irské stew :)



Vzhůru objevovat! Se spokojenými žaludky se vydáváme do města a víceméně kroužíme kolem, proplétáme se uličkami a sem tam narazíme na něco zajímavého. Třeba na sochu Molly Malone nebo univerzitní Trinity College. K večeru se nám povede ulovit ovčí svetry od Aranu (podobné jsme si dovezli už z Edinburgu a máme je moc rádi, takže suvenýr z Dublinu byl vlastně od začátku jasný :D), zají na první čepovaný Guinness a pak se za čím dál hutšího deště přesunout na naše ubytování (Butlers Townhouse na Lansdowne Road).


Molly Malone - socha, která je poctou všem dávným dublinským prodavačkám škeblí:

Trinity College:



Tady jsme bydleli:



Druhého dne nás Irsko vítá modrou oblohou, sluníčkem a příjemnou venkovní teplotou. Vydáváme se tentokrát pěšky od našeho ubytování kolem Aviva stadionu až ke Grand Canal - takovému menšímu doku obklopenému architektonicky zajímavými budovami (a nacházíme v něm i naši, z Edinburghu oblíbenou, restaurační pobočku pivovaru Brew Dog :D). 

St. Matthew's church:

Pak proti proudu řeky Liffea docházíme až k centru, sedáme na dublinskou tramvaj a posléze autobus a dopravujeme se až na zastávku Ashtown Gate, odkud vede cestička přes bránu do obrovského parku jménem Phoenix Park. Najdete v něm dvě staré pevnosti - Ashtown Castle a Magazine Fort - několik památníků (např. Wellington Monument nebo Papežův kříž), skvělou kavárnu s výbornými koláčky u Ashtown Castle, spoustu hřišť, prostoru, ZOO a taky volně pobíhající stádečko daňků :) Jestli hledáte odpočinek od rušných dublinských ulic, můžeme vám Phoenix Park směle doporučit, je vážně velký a klidné místo si v něm najde každý :)

Ashtown Castle:

Kafíčko, scone a mrkvový koláček z kavárny:

Magazine Fort:

Wellington Monument:

Po relaxu v přírodě se vracíme do města a naše kroky vedou na jedno z těch nejznámějších míst v Dublinu - do pivovaru Guinness! Zde si užijeme prohlídku v Guinness Storehouse, kde je expozice o vaření piva od chmelu a ječmene po načepovanou sklenici a nahoře v posledním patře si v Gravity Bar můžte vyměnit vstupenku právě za jedno velké pivo a pokochat se výhledem na všechny strany Dublinu pod vámi :)

Brána do Guinnessu:

Reklamní sekci nechyběl vtip:

Sláinte!


Abychom zase trochu vyvážili městskou turistiku přírodou, vymysleli jsme si na den třetí takový menší výlet. Vlakem Dart, který nám zastavuje jen kousek od ubytování, se přesouváme do asi hodinku vzdálené koncové stanice na poloostrově Howth. Na poloostrově se nachází i stejnojmenné městečko s přístavem, restauracemi, kavárnami, malými milými domečky, strašidelným hřbitovem s ruinami kostela a krásnými výhledy na moře. Naše první mise na Howthu zní: odeslat pohledy! Fungující poštovní pobočku po chvíli zmatku nacházíme přímo uvnitř obchodu Centra na Main Street kousek od kostela Church of the Assumption (konkrétně tady: https://mapy.cz/s/bosotalozo). Po úspěšné misi se ještě zastavujeme na kafe v příjemné kavárně Off Grid Cofee (tady: https://maps.app.goo.gl/BPzXKden7mV9viYu9) a konečně vyrážíme na výšlap. 

Howth, přístav:

Cesta nás vede po východním pobřeží poloostrova, přímo nad rozeklanými útesy, mezi vřesem a rozkvetlými podzimními kytičkami. Kocháme se, užíváme si mořský vzduch a nakonec docházíme až k majáku Baily Lighthouse. Odtud to pak bereme nahoru do kopce zpátky do městečka a busem se přibližujeme zpátky do přístavu a do restaurace The Oar House (mapa, web) na skvělou rybu!


Z Howthu se vracíme zpátky do Dublinu, s tou skvělou rybou v bříšku, a už si jen tak užíváme pozdní odpoledne a večer v městských uličkách. Okoukneme Christchurch cathedral, St. Patrick's cathedral, dublinský hrad, ožívající Temple Bar a nakonec zakotvíme v moc příjemné hospodě The Flowing Tide (mapa).

Jelikož jsme byli v Dublinu před začátkem adventu, bylo to všude už notně vyzdobené, včetně hospod :)


Čtvrtého dne už nemáme žádný konkrétní cíl. Ovšem, co se snídaně týče, tak tam bychom jeden cíl měli - kavárnu Lovinspoon (mapa, web) a jejich irskou snídani! Nakonec jsme po všech těch párcích, jelítkách, fazolích, vajíčkách atd naprosto přežraní a na ulici se jen tak vykutálíme za mohutného funění :D

Přes několik kostelů po cestě se dokoulíme až na nádvoří dublinského hradu (web), sídlu prezidenta. A protože tu mají za 8 euro pěkný prohlídkový okruh, neváháme a jdeme se podívat, jak to na hradě vypadá zevnitř :) Nejhezčí položkou jsou za mě vstupní schody a obrovský ceremoniální sál! Jo, a víte, že irské korunovační klenoty byly v roce 1907 ukradeny a dosud se nenašly? :)

Dublinský hrad:

To bychom ale nebyli my, abychom si nezasteskli po přírodě. Naštěstí pro nás je v Dublinu, kromě velkého Phoenix parku, spousta menších a neméně hezkých. Jen několik ulic od hradu tak najdete např. Iveagh Gardens nebo St. Stephen's Green s krásným jezírkem, ptactvem a spoustou veverek :)





Večer pak brouzdáme uličkami, okukujeme vánoční výzdobu v ulicích a sem tam na chvíli zapadneme na Guinness nebo jídlo do náhodné zajímavě vypadající hospody :)

I BrewDog jsme poctili návštěvou :D


Z pátého dne strávíme v Dublinu už jen několik hodin předtím, než se musíme přesunout na letiště. Ráno si tak zajdeme na kafe přímo na nábřeží řeky Liffea, naposledy se projdeme po, nyní celkem vylidněné, O'Connel street, a na oběd se zajdeme rozloučit s naší oblíbenou hospodou The Boar's Head :) 


Víte co, bylo moc milé se podívat zpátky na známá místa, hlavně po tolika letech! Na spoustu věcí jsem si vzpomínala, na některé úplně zapomněla a Dublin jsem si užila zase jinak než před 14 roky. Teď jsem si mohla v klidu zajít na točeného Guinnesse, dát si jídlo, kdekoli se mi to líbilo, jít do jakékoli uličky jsem chtěla a nebyla jsem limitovaná průvodcem a školní skupinkou (ale tím nechci své první irské dobrodružství nijak hanit, to ani náhodou). A dost ráda bych se do Irska vrátila i potřetí - prozkoumat víc vnitrozemí, všechny ty jejich hojné věžové hrady, projít se přes nekonečné zelené louky a obdivovat zase jednouu divoké západní pobřeží. Tož snad brzy na viděnou, Irsko :)

Vaše Jíťa :)

P.S.: Byli jste někdy v Irsku (nebo v Severním Irsku)? A kde? Dáte mi nějaké tipy do budoucna? :)

P.P.S.: Tohle byla, aniž bych to tenkrát věděla, poslední cesta s mým hlavním foťákem, milovaným Nikonem D5300. Nedlouho po návštěvě Dublinu jsem ho prodala a díky výhodným konstelacím všech možných slev ho nahradila pořádným upgradem: Sony Alpha A7IV. Takže tímto článkem se s Nikoušem po 8 krásných letech loučím i tady na blogu... :)


-------------

Ale ještě nikam nechoďte! Mám tu pro vás pár minut pohyblivých obrázků z Dublinu, abych vás tam převedla trochu víc naživo :)

-------------


TIPY & TRIKY NA ZÁVĚR

  • Howth je populární výletní destinací v rozumné vzdálenosti od Dublinu a je to tam fajn, o tom žádná. Dartem se ale můžete zkusit podívat i na druhou stranu do Dún Laoghaire [dún liori], kde to vypadá taky hezky (nebyla jsem tam, ale mám to místo v tipech)
  • Další můj zatím neprobádaný tip: MHD se dá podle všeho dostat i do nedalekých Wicklow Mountains za parádní přírodou - viz: https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-za-prirodnimi-i-historickymi-krasami-nedaleko-dublinu-40040954
  • V Irsku se platí Eurem
  • Jezdí se vlevo ;)
  • I v Dublinu jezdí doubledeckery (patrové autobusy) podobně, jako v Británii
  • v MHD funguje dublinská Leap Card - https://about.leapcard.ie/leap-visitor-card - dá se koupit na 1/3/7 dní v konkrétních obchodech (a to i na letišti), které zmiňují na onom webu.



Mohlo by vás zaujmout...

9 Comments

  1. Tak to muselo být krásné překvapení ...tolik úžasných zážitků zachycených na fotkách. U nás je to obráceně....překvapený je vždy manžel. Přeji hezkou neděli. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, překvápko to bylo moc milé! A koukám, že i u vás dochází k cestovním překvapením :D Hezkou neděli i tobě, Evi! 💙

      Vymazat
  2. Nádherné fotky, muselo to být super překvápko :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! 💙 No hlavně už jsem si oddechla po víc jak měsíci napětí, že už vím, kam to teda letím :D tipovala jsem všechno od Helsinek až po Reykjavík :D

      Vymazat
    2. No to bylo! :D Já na tu anglicky mluvící půdu jezdím moc ráda :D

      Vymazat
  3. Tak tomu se říká překvapení! :)
    Moc hezké fotky máš.
    Já ještě v Dublinu nebyla, tak bych to měla napravit! :D

    Ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!! :)
      No tak šup, kupuj letenky a hurá objevovat! :D

      Vymazat
  4. Ty to umíš všechno tak nádherně zachytit! Krásný článek :) Moc mě baví kombinace poznávání města + výlet do přírody. Fotky z procházky podél útesů vypadají fakt dobře. Jaké jste tam měli počasí? Pršelo tam hodně? :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju 💙💙 My to prostě potřebujeme střídat, přírodu máme oba moc rádi a ve městě nikdy moc dlouho nevydržíme, takže když jedeme jen na chvíli do jedné destinace, tak musíme prošmejdit všechny parky a nějaký ten kopec v okolí :D

      Počasí bylo kupodivu super, i když byl prostředek listopadu. Sem tam trochu mrholilo, ale nebyla zima, několikrát i svítilo sluníčko. Dost nás do počasí pozitivně překvapilo :D

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...