Černobyl - Serhii Plokhy

29.3.20


Historie jaderné katastrofy - tak zní podtitul této knížky, ve které se autor, historik zaměřený na dějiny Východní Evropy a Ukrajiny, rozhodl popsat věcně a co nejvíc věrně události, rozhodnutí a také následky výbuchu čtvrtého bloku jaderné elektrárny V. I. Lenina v Černobylu. Provede vás celou katastrofou od dnů těsně před výbuchem, přes pokusy, omyly a úspěchy při krocení jaderného živlu, po soud s "hlavními" viníky a vznik ekologického aktivismu na Ukrajině, který mimo jiné přispěl k osamostatnění Ukrajiny a rozpadu SSSR. 

"O dvě vteřiny později uslyšeli operátoři další, mnohem silnější výbuch. 'Podlaha a stěny se prudce otřásaly, ze stropu padal prach a trosky, světlo zhaslo, nastalo pološero a svítilo pouze nouzové osvětlení,' vzpomínal Davletbajev. Ti, kdo se nacházeli uvnitř velínu, slyšeli a cítili výbuchy, ale netušili, co se stalo. Výbuch reaktoru byl tím posledním, co by je napadlo."

Knížka je napsaná fakticky, bez špetky citového zabarvení, a co oceňuji - je velice dobře ozdrojovaná, na jejím konci naleznete cca 25 stran odkazů na použité prameny - novinové články, záznamy z archivů apod. Nechybí taky fotky, ač myslím, že by jich mohlo být trošku víc :) Autor se taky nezaměřuje jen na elektrárnu samotnou, ale rozebírá i politickou a ekonomickou situaci na Ukrajině, jakožoto i profily důležitých aktérů, kteří byli součástí dění kolem Černobylu a nesli zodpovědnost za nejrůznější rozhodnutí a především zdraví a životy obyčejných lidí. 

"...ale když začal na schůzi nejvyššího ukrajinského vedení 26. dubna v 10:00 Ljaško [šéf vlády Ukrajinské sovětské socialistické republiky] mluvit o povolání kyjevským městských autobusů pro případnou evakuaci Pripjati, mnozí měli pochybnosti. Později většina z nich tvrdila, že tehdy věděli pouze to, že v jaderné elektrárně v Černobylu došlo k požáru a že byl uhašen. Mezi kyjevskými funkcionáři převládal především pocit, že se musí vyhnout zbytečnému poplachu a následnému hněvu nadřízených v Moskvě."

Jestli si chcete rozšířit znalosti o této nešťastné události, pak vám můžu tuhle knížku doporučit všema deseti! Osobně jsem velmi ráda, že jsem se k ní dostala po mé cestě do černobylské zakázané oblasti (článek je k přečtení TADY), a zážitky přímo z centra dění si tak mohla ještě víc podpořit :)

"Svět měl problém vyrovnat se s jedním Černobylem a jednou zakázanou zónou. Další už si nemůže dovolit. Z toho, co se stalo v Černobylu a jeho okolí 26. dubna 1986, se musí poučit."




K zakoupení například zde: 

O autorovi:

Další knížky o Černobylu:
Moje cesta do Kyjeva a Černobylu:



Mohlo by vás zaujmout...

3 komentářů

  1. Tohle vypadá zajímavě! Myslím, že ji přiberu při dalším nákupu knih.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiber :) Tuhle knížku můžu vážně doporučit - i proto jsem o ni zkusila napsat tuhle recenzi/zmínku, ač články tohohle typu moc nepublikuju :D

      Vymazat
    2. Vidíš, já zase články tohoto typu obvykle nečtu, leda mě zaujme téma, obal nebo úvod... :D

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...