Chleba
26.4.20- 3 hrnky hladké mouky
- 1.5 hrnku vlažné vody
- půl kostičky kvasnic
- 2 lžíce vlažného mléka
- 2 lžičky soli
- půl lžičky cukru
- kmín, semínka a další všemožná aditiva dle chuti (česnek, sušená rajčata, škvarky...)
- pečící misku (my máme TUHLE z Lídlu)
- do větší mísy nasypeme 3 hrnky hladké mouky (případně 2.5 hrnku hladké + 0.5 hrnku jiné mouky - konopné, žaludové, špaldové...)
- uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme kvasnice, přisypeme půl lžičky cukru, aby měly co papat, a zalijeme je troškou vlažného mlíka a dáme jim cca 30 minut na probuzení
- pak přidáme 1.5 hrnku vlažné vody, dvě lžičky soli a všechna aditiva - kmín, semínka, a případně další věci - já např. zkoušela dělat chleba se sušenými rajčaty, další s česnekem, jiný se škvarkama, se syrečkama, s olivami - možností je spousta :)
- všecko to hezky zamícháme a dáme na cca hodinu kynout někam do tepla
- když je těsto nakynuté, stáhneme ho z tepla a necháme si nahřát troubu včetně pečicí nádoby na cca 200°C
- do vyhřáté pečicí misky přelijeme těsto - je vážně docela tekuté, takže by se vám z něj stejně nepovedlo žádný tvar vytvořit
- na vrch těsta můžete ještě nadrobit další kmín, hrubou sůl, ...
- teď přichází první pečící fáze: mísa s těstem zaklopená víkem na 200°C na 30 minut
- po uplynutí 30 minut opatrně sundáme víko misky a pečeme dál na 200°C dalších 15 minut
- pak už jen vytáhneme chleba ven, vyklopíme ho z misky (z té naší skleněné to jde úplně samo i bez vymazání, ale záleží, co vlastníte za nádobu), potřeme chleba vodou, aby neměl tak tvrdou kůrku a necháme ho vychladnout :)
A taky děkuju Davidovi za ochotu pózovat!
9 Comments
Teda, ten vypadá skvěle! Já se během karantény naučila péct různé druhy buchet, ale chleba jsem zatím nezkoušela, protože bych na něj byla sama a je mi líto dát 3/4 na mrazák... Ale ty jsi mě teď opravdu nalákala. Tím spíše, že se těsto nemusí příliš tvarovat a chleba lze upéct v míse na maso. Díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatJojo, tenhle chleba je fakt jednoduchý :) a můžeš si udělat i malinký, stačí, když na dávkování použiješ malý hrneček (pak je teda otázka, jestli existuje tak malá vhodná zapékací miska :D)...
VymazatJíťo ta karanténa na tebe má neblahý vliv. Takhle chlupatý ruce jsi nikdy neměla!
OdpovědětVymazatTo bude těma kvasnicema, asi mi nějaký zůstaly na rukou a popohnaly kožíšek :D Dostáváš bod++ za pozorné prohlížení fotek :)
VymazatVsadim se, ze syreckovy chleb po upeceni odesel po svych! :D Kazdopadne to vypada moc lakave - musim vyzkouset! Jen si teda poradne umyju ruce, at je nemam tak chlupaty :D
OdpovědětVymazatKupodivu jsme ho stihli rychlejc sníst, než utekl :D
VymazatAch ty chlupy, to jsem fakt netušila, že vás to zaujme na celým receptu nejvíc :D
Je to prostě hned o chlup lepší! :D
VymazatJá peču chleba ze žitného kvásku, je to jednoduché a rychlé. Ale kdybych nedostala kvásek a recept od tchyně, asi bych si na to nikdy netroufla :D.
OdpovědětVymazatMně se právě do kvásku nikdy moc nechtělo, a nebýt tohohle receptu, kde ho nepotřebuješ, tak bych se asi k pečení chleba nedokopala :D
Vymazat