Chleba

26.4.20


Jo, přátelé, i ke mně se dostala karanténní mánie v podobě pečení chleba, ač jsem jí docela dlouho odolávala. Přesvědčil mě až naprosto jednoduchý recept, který nevyžaduje skoro žádnou velkou péči, tvarování bochníku a další složitosti. Tož vzhůru do kuchyně, jdeme péct! :)


Co potřebujeme? 

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1.5 hrnku vlažné vody
  • půl kostičky kvasnic
  • 2 lžíce vlažného mléka
  • 2 lžičky soli
  • půl lžičky cukru
  • kmín, semínka a další všemožná aditiva dle chuti (česnek, sušená rajčata, škvarky...)
  • pečící misku (my máme TUHLE z Lídlu)


Jak na to? 

  • do větší mísy nasypeme 3 hrnky hladké mouky (případně 2.5 hrnku hladké + 0.5 hrnku jiné mouky - konopné, žaludové, špaldové...)

My jsme tentokrát kombinovali hladkou a žaludovou mouku:

  •  uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme kvasnice, přisypeme půl lžičky cukru, aby měly co papat, a zalijeme je troškou vlažného mlíka a dáme jim cca 30 minut na probuzení

Jakmile kvasnice nabydou zhruba takto, můžeme míchat:

  • pak přidáme 1.5 hrnku vlažné vody, dvě lžičky soli a všechna aditiva - kmín, semínka, a případně další věci - já např. zkoušela dělat chleba se sušenými rajčaty, další s česnekem, jiný se škvarkama, se syrečkama, s olivami - možností je spousta :) 
Tady jsme do chleba přidávali nastrouhané syrečky a kmín, a přidáváme dvě lžičky soli a vodu:

Těsto pak vypadá asi takto, je tekuté a strašně lepí :D

  • všecko to hezky zamícháme a dáme na cca hodinu kynout někam do tepla 
Kyne to vážně hodně!

  • když je těsto nakynuté, stáhneme ho z tepla a necháme si nahřát troubu včetně pečicí nádoby na cca 200°C
  • do vyhřáté pečicí misky přelijeme těsto - je vážně docela tekuté, takže by se vám z něj stejně nepovedlo žádný tvar vytvořit
  • na vrch těsta můžete ještě nadrobit další kmín, hrubou sůl, ... 
  • teď přichází první pečící fáze: mísa s těstem zaklopená víkem na 200°C na 30 minut
  • po uplynutí 30 minut opatrně sundáme víko misky a pečeme dál na 200°C dalších 15 minut
  • pak už jen vytáhneme chleba ven, vyklopíme ho z misky (z té naší skleněné to jde úplně samo i bez vymazání, ale záleží, co vlastníte za nádobu), potřeme chleba vodou, aby neměl tak tvrdou kůrku a necháme ho vychladnout :)
Hotovo!

Nu a to je vše! Zkoušeli jste taky něco nového upéct nebo uvařit? Budu ráda, když se podělíte o vaše karanténní pečení v komentářích :)

A taky děkuju Davidovi za ochotu pózovat!

Vaše Jíťa :)

 Tady jsou ještě naše předchozí výtvory: česnekový, olivový, škvarkový a rajčatový chlebík:


Mohlo by vás zaujmout...

9 komentářů

  1. Teda, ten vypadá skvěle! Já se během karantény naučila péct různé druhy buchet, ale chleba jsem zatím nezkoušela, protože bych na něj byla sama a je mi líto dát 3/4 na mrazák... Ale ty jsi mě teď opravdu nalákala. Tím spíše, že se těsto nemusí příliš tvarovat a chleba lze upéct v míse na maso. Díky za inspiraci.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tenhle chleba je fakt jednoduchý :) a můžeš si udělat i malinký, stačí, když na dávkování použiješ malý hrneček (pak je teda otázka, jestli existuje tak malá vhodná zapékací miska :D)...

      Smazat
  2. Jíťo ta karanténa na tebe má neblahý vliv. Takhle chlupatý ruce jsi nikdy neměla!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. To bude těma kvasnicema, asi mi nějaký zůstaly na rukou a popohnaly kožíšek :D Dostáváš bod++ za pozorné prohlížení fotek :)

      Smazat
  3. Vsadim se, ze syreckovy chleb po upeceni odesel po svych! :D Kazdopadne to vypada moc lakave - musim vyzkouset! Jen si teda poradne umyju ruce, at je nemam tak chlupaty :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Kupodivu jsme ho stihli rychlejc sníst, než utekl :D
      Ach ty chlupy, to jsem fakt netušila, že vás to zaujme na celým receptu nejvíc :D

      Smazat
    2. Je to prostě hned o chlup lepší! :D

      Smazat
  4. Já peču chleba ze žitného kvásku, je to jednoduché a rychlé. Ale kdybych nedostala kvásek a recept od tchyně, asi bych si na to nikdy netroufla :D.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Mně se právě do kvásku nikdy moc nechtělo, a nebýt tohohle receptu, kde ho nepotřebuješ, tak bych se asi k pečení chleba nedokopala :D

      Smazat