Jag älskar Stockholm 2 - Vasamuseet

30.7.16

Třetí den, kdy jsme se s mým drahým pohybovali na území hlavního města krásné severské země jménem Švédsko, si počasí usmyslelo, že trochu změní náladu, a vychrstne na zem nějakou tu vodu. Pršelo tak nějak kontinuálně od dopoledne do pozdního odpoledne, a tak jsem měla možnost vidět na chvilku Švédsko tak, jak jsem si ho dřív vždycky představovala: barevný baráčky a nad nimi šedivá obloha.

Na vrtochy počasí jsme ovšem díky včasnému sledování všemožných meteorologických aplikací byli připraveni a tak jsme si na tento den vybrali aktivitu indoorovou, a to návštěvu muzea. Nebylo to ale muzeum jen tak ledajaké, ale to, které ve svých útrobách přechovává něco, co se jmenuje Vasa. Loď ze 17. století.

Muzeum je zajímavé už při pohledu zvenčí. Jedná se o hranatou stupňovitou budovu, které ze střechy čouhají tři červené trubkovité stěžně (ne, lodi opravdu netrčí její vlastní stěžně střechou ven :D).


Vstupenky jsme si koupili na místě u přepážky, se studentskou kartou (brali ISIC, jiné karty, potvrzení o studiu...) nás vyšly na 100 SEK (kupodivu ji po nás nechtěli ani ukázat, veřili nám). Prošli jsme vstupní halou, kde se napravo nachází obchod se suvenýry, a vešli do šera hlavního prostoru muzea.

Abych se přiznala, nevěděla jsem, co mám od tohohle místa čekat. Můj milý už zde před pár lety byl a moc se těšil, až se sem znova podívá, a přesvědčoval mě, že to bude super zážitek. Kamarád, kterému jsme okupovali byt, zase tvrdil, že on to proběhl tak za dvě hodiny, a že "jako ok, bylo to fajn, ale zas tak mě to nevzalo". Rozhodla jsem se tedy neočekávat od návštěvy předem nic moc závratného a nechat se překvapit. :D



Co myslíte, dostavilo se překvapení? O jéje, a jaké! Poté, co mé oči přivykly muzeinímu přítmí, jsem ztuhla na místě, hleděla nahoru před sebe a nevěřila té obrovitosti, která předemnou majestátně spočívala. Loď vyplňovala většinu šířky mého zorného pole a na výšku jeho rozsah mnohokrát přetekla :D Až po chvíli jsem si všimla, že vstup je na úrovni třetího patra muzea, takže podemnou je ještě mnoho dalších výškových metrů Vasy...

Tohle uvidíte při vstupu. V realitě je to mnohem víc působivé :D


Pohled od zádě na trup:


Hodilo by se nejspíš trochu načtrnout, co je to ta Vasa vlastně zač (ale zase vám nechci vykecat tolik, abyste se pak při prohlídce nic novýho nedozvěděli :D).
Vasa byla stavěna mezi lety 1626 a 1628 jako válečná loď pro tehdejšího krále Gustava II. Adolfa. Osud měl s touhle loďkou ovšem jiné plány, a tak se, při své první plavbě 10.8.1628, potopila jen několik málo metrů od přístavu. S sebou na dno stockholmských vod vzala veškeré vybavení, oplachtění, děla, a dokonce i několik lidí, jejichž kostry byly při vylovení lodi objeveny a nyní je můžete v muzeu taktéž vidět.

Takto nějak prý vypadala (model):



Vasa ležela a spala pod hladinou 333 let. V roce 1961 ji tým badatelů, vědců a archeologů lokalizoval a po těžké lopotě vyzvednul na světlo světa, které už tak dlouho neviděla.



Děla zrezivěla, plachty se rozpadly. Pro záchranný tým vyvstala důležitá otázka: jak Vasu zachránit, zakonzervovat, aby se za chvíli na vzduchu nerozpadla? Jak se můžete dozvědět z expozice v dolních patrech muzea, pro uchování Vasy bylo vyzkoušeno mnoho nových konzervačních a restaurátorských postupů, odčerpáno nezměrné množství vody při vysoušení, opraveny rozpadající se části trupu, vyměněny rezavé nýty, a spousta a spousta dalšího. Přesto se povedlo zachovat až 98% dostuplného původního lodního materiálu.

Pohled na stežeň:


Celá kráska zvrchu:


Loď dnes "kotví" ve svém muzejním doku, usazená v mohutné kolíbce, a i když jsou její stěžně zkráceny na cca 1/3 původní délky a nemá plachty, nic jí to neubírá na půvabu a velikosti. Mnoho detailů smazal čas (a voda), přesto můžete obdivovat detailně řezanou záď či lví hlavy na krytech dělových otvorů.



Pohled na kus zádi:


Muzeum má 7 pater, která se vinou kolem lodi a každé vám tak nabídne pohled na trochu jinou její úroveň/část. Expozice se týká historie lodi, vylovení, restaurování, artefaktům nalezeným uvnitř a v okolí lodě, životu na lodi v tehdejších dobách, bitev, ovládání lodí a podobně.
Na 3. patře se taky nachází kavárna s dobrým kafem a taktéž saláty a na pohled (a asi i chuťově) úchvatnými krevetovými chlebíčky (150 SEK, ne, nešla jsem do toho :D)

Ještě doplním oficiální stránky muzea: www.vasamuseet.se, a něco více o Vase si můžete počíst třeba TU nebo pak anglicky ZDE. :)

Ani z Vasamuseet nesmí chybět mé malé video :)




Poté, co nás z muzea už skoro vyhodili (zůstali jsme zde do zavíračky v 18h) jsme se přesunuli na nábřeží Östermalmu, koupili si sváču, nadlábli se, a kochali se okolím a loděmi.

Gamla Stan přes lodě:




Poté jsme se, po dalším přesunu, setkali s kamarádem na zastávce Slussen, přejeli na Zinkensdamm, a odtamtud se vydrápali do kopečka na severní straně Södermalmu.
Zde se nám naskytl pěkný výhled na Gamla Stan (centrální stockholmský ostrov), radnici, kostely a další místa Stockholmu na sever od nás.
Po levé ruce nám zapadalo sluníčko. Moc se ale k spánku nemělo, zalezlo až po 22h, skoro do půlnoci bylo ještě světlo. :D Dlabali jsme sýr, povídali si, fotili, a bylo dobře :)



Radnice:


Pak už jsme se jen přes kousek města prošli na metro. V rámci tohoto přesunu jsme se ještě zastavili na vyhlídce vysoko nad městem (Katarinahissen).



A to by bylo prozatím vše, v příštím článku se podíváme do samotného centra Stockholmu: Gamla Stanu :)

Mohlo by vás zaujmout...

0 Comments

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...