O škole (TEI of Crete)

24.7.17

Milí čtenáři,
vítejte v jednom ze souhrných článků navazujících na moje povídání o Erasmu v Řecku na TEI na Krétě. Na následujících řádcích bych vás ráda seznámila s tím, jak to na TEI chodí, jaké byly přednášky, vyučující, zkoušky a podobně - myslím, že pokud jste možný zájemce o studium na téhle univerzitě, mohlo by vám to alespoň malinko pomoct :)

Vchod do kampusu:


Na začátek bych chtěla zmínit, že jsem na TEI studovala v zimním semestru ak. roku 2016/17 jako student magisterského studia na Department of informatics engineering a proto všechny popisované záležitosti, dokumenty, předměty a kontakty souvisí s tím obdobím, a nemusejí být aktuální.

Taktéž je potřeba zmínit, že můj "department" sídlil na Krétě v Heraklionu, ale TEI se nachází také v Rethymnu, Chanii, Agios Nikolaos a také například v Athénách. Na každém z těchto míst může být situace odlišná, mohou mít jiné webovky, kontaktní údaje a podobně, takže na ně moje vyprávění vůbec nemusí sedět ;)

..............

PŘIHLÁŠKA KE STUDIU + mapky

Tohle je položka, kterou doporučuji při vyřizování dokumentů začít. Najděte si formulář, zjistěte, co všecko se v něm po vás chce a dejte se do toho - čím dřív, tím líp.

Chystáte-li se na TEI, pak vás bude zajímat tahle stránka:
Zde se nachází celá přihláška k erasmáckému studiu. Dole pak najdete odkazy na seznamy různých kódů apod., které musíte vyplňovat ;) A úplně dole je pak tlačítko "submit", kterým přihlášku odešlete.

Na email pak dostanete zprávu o tom, že byla přihláška nahrána. Taky dostanete odkaz, na kterém můžete přihlášku změnit, či se podívat, jestli byla schválena (objeví se tam slovíčko "NAI" = "ANO"; o tom dostanete pak samostatný email).

Důležitý odkaz, který by vás měl zajímat, je https://www.teicrete.gr/iro/en/index.php, kde najdete všecko, co jako erasmák budete hledat - předměty, kontakty atd.

Nebudete-li si s něčím vědět rady, nebojte se napsat Garethu Owensovi: ogareth@staff.teicrete.gr, on vám poradí ;) Všechny další kontakty jsou zde: https://www.teicrete.gr/iro/en/index.php/contact.

Jo, a kde že vlastně v Heraklionu TEI je? Na okraji města, pěkně dostupná autobusem 12 přímo z letiště :)



A tady už máme kampus TEI. Fialová čára naznačuje hlavní vchod do kampusu (viz úvodní fotka), modrá tečka je menza a kavárna, červená je studijní oddělení (v přízemí za skleněnými dveřmi) a ten zelený flek je nádvoří.



.........

VÝBĚR PŘEDMĚTŮ

Co vás jako první po úspěšném projití erasmáckého výběrového řízení čeká (kromě výše zmíněné přihlášky) je vyplňování Learning agreementu, ve kterém nesmí chybět ani vámi vybrané předměty na zahraniční univerzitě.

Na TEI je k dispozici seznam předmětů vyučovaných v angličtině pro zahraniční studenty - najdete ho ZDE(pozor, po kliknutí na odkaz se vám stáhne dokument s předměty). Z tohoto seznamu si můžete vybrat dle svého zaměření, preferencí a taky počtu kreditů, které musíte z erasmu dovézt (u mě to bylo 18 kreditů za 1 semestr).

Já jsem na TEI studovala magisterský program na "Department of Informatics Engineering" a měla jsem zapsané předměty "Computational Intelligence", "Computer Networks", "Greek language" a "History of Crete". Pojďme si je teď ve zkratce představit:

Computational Intelligence - jednalo se v podstatě o Soft Computing, probrány byly 3 velké celky: Evoluční přístup (genetické algoritmy, evoluční programování, evoluční strategie, genetické programování), Neuronové sítě a Fuzzy logika. Přednášel prof. Papadourakis, starší, ale moc milý pán, který vystudoval v USA, a na přednáškách mu bylo skvěle rozumět a neváhal odpovídat na jakékoli dotazy.

Computer Networks - aneb síťařina. Probíraly se základy sítí - výpočet IP, masky, TCP, UDP, TDMA, FDMA, CDMA, routing a switching, reliable transfer, error correction, IPv6, a na konci i něco o VLAN, cloudu a fog computingu. Tento předmět měl i cvičení, vždy jednou týdně, a zkoušeli jsme si zde příklady od CISCa. Přednášel prof. Panagiotakis, a v druhé půlce taky jeho kolega Markakis. Cvičení pak vedl prof. Vourkas.

Greek language + History of Crete - obojí vedl Gareth Owens, který je mimo jiné i člověkem, který se stará o erasmáky na TEI. Tyto dva předměty jsou vyloženě jen pro erasmáky a slouží jednak k poznání řecké mytologie a jazyka, ale taky k tomu, abyste se alespoň jednou týdne sešli všichni erasmáci a vyslechli si případné novinky a upozornění.
V Řečtině jsme se postupně naučili představit se, říct o sobě základní údaje, počítat, zeptat se na základní otázky atd (cca level A1).

...........

PŘEDNÁŠKY A CVIČENÍ

Přednášky probíhaly klasicky, jako u nás - přijdete, posloucháte. Na TEI obvykle nejezdí zas až tolik erasmáků, takže se připravte na to, že budete na hodiny chodit společně s místními a nebudete izolovaní na samostatných erasmáckých přednáškách. Řekla bych ale, že je to plus - získáte místní známé, třeba s nimi budete dělat projekty, naučíte se odposlouchávat nedokonale znějící angličtinu a zažijete spoustu srandy :) Řekové mi přišli moc milí a taky dost zvědaví - často se třeba o přestávce přišli ke mě posadit a poklábosit o tom, jak se mi daří, jaký vidím rozdíly mezi TEI a svou školou a podobně, a sem tam mě naučili i nějaký to nový slovíčko :D

Nejvtipnější přednášky byly ty ze sítí, kam nás dohromady chodilo jen 5 studentů. Přednášející vymyslel, že aby nemluvil celou dobu jen on sám, tak nám na každou hodinu zadá témata, která si připravíme, a pak je své kolegy přednášecí formou na další hodině naučíme. No, byla jsem z toho zprvu dost vyděšená - přece jen, když slyším slovo "prezentace", chce se mi neexistovat, a tohle mělo být regulérní přednášení! :D


Ale musím se přiznat, že zrovna tuhle aktivitu považuju za jedno z největších plus mého pobytu. Nejen, že mě to zbavilo z panické hrůzy z povídání před lidmi, ale hlavně jsem se naučila mluvit víceméně zpatra (a ještě k tomu v angličtině) - prostě jsem se vždy podívala, o čem mám povídat, připravila si prezentaci, ujasnila si, co by tak bylo fajn říct, a pak už jen mluvila a říkala to, co jsem uznala za důležité a případně přidávala příklady atd. A mělo to úspěch :)

Na cvičení ze sítí se nebylo nutné nijak připravovat - cvičící s námi probral CISCO prezentaci spojenou s daným tématem a pak už jsme si sami zkoušeli příklady (cvičení nebyla bodovaná, ovšem měli jsme 4 domácí úkoly - o tom v další sekci).

Na přednášky jsem chodila semka - druhé patro, učebna B1 ;)

Řečtina probíhala poklidně nad okopírovanými stránkami z učebnice, vyplňováním příkladů, tvořením jednoduchých rozhovorů.

Historie pak byla více vizuální - viděli jsme spoustu obrázků, dokumentů, vyslechli spoustu vyprávění jak o mytologii, benátských časech, turecké nadvládě, tak i o časech válečných. V rámci tohoto předmětu jsme se vypravili i do nedalekého paláce Knossos (článek TADY), a také do Archeologického a Historického muzea.

Phaistoský disk.... o tom uslyšíte nepočítaněkrát :D


.........

ÚKOLY A PROJEKTY

Z mé fakulty (VUT FIT v Brně) jsem zvyklá dělat spousty projektů. Čekala jsem, že to na TEI bude obdobné, ale nakonec mě čekaly trošinku jinačí povinnosti.

Co se sítí týče, dostali jsme během semestru 3 úkoly, které jsme si doma vypracovali podle našeho nejlepšího uvážení a jako pdf odevzdali do systému. Jednalo se o papír s otázkami a příklady, třeba: "vysvětlete rozdíl mezi TDMA a FDMA, vytvořte spanning tree, popište, jak se bude měnit hlavička paketu při cestě z A do B přes R1 a R2" a podobně (na vypracování býval týden). Ze cvičení jsme pak dostali 3 praktické úkoly, kdy jsme si měli procvičit switche, routing apod. (tyhle úkoly bývaly obvykle přes víkend)

Projekt zde byl jeden a týkal se Cloud computingu. Každý z nás dostal zadané téma, na které vyhledal 40 odborných článků, přelouskal je, napsal ke každému 10 řádků a tento výcuc odevzdal. Na konci semestru pak byla prezentace, kdy jsme každý stručně řekli, co jsme měli za úkol a co jsme o tom například objevili.


Computational Intelligence jsme měli také "papírové" úkoly, celkem 3, a ty jsme neodevzdávali do systému, nýbrž ručně psané přímo na stůl prof. Papadourakisovi. :D

A taktéž jsme měli 3 projektové úkoly (na evoluci, neuronové sítě, na fuzzy), které jsme mohli dělat v čem jsme chtěli (rozšířit existující nástroj, udělat si svůj program, naklikat něco v Matlabu - jak kdo s čím umí, nechtěly se po nás nějaké úchvatné programátorské zkušenosti).

Ke každému projektu se dělaly dvě prezentace - progress report (seznámíte ostatní s tím, co děláte) a final report (ukážete, čeho jste se dobrali a taky prezentujete samotnou činnost vašeho výtvoru). Profesorovi se odevzdávala finální prezentace a taky dokumentace o cca 10 stranách (obsahující popis problému, kterým jste se zabývali, a taky výsledky, grafy, obrázky atd). Kód se neodevzdával, nemuseli jsme ho nijak popisovat (ale mohli jsme zmínit nějaké zajímavé části), šlo spíš o to, co jsme zjistili, jaké výsledky jsme dostali a co si o nich myslíme.

.............

ZKOUŠKY

Zkouška z Computational Intelligence byla písemná, museli jsme vypočítat 5 příkladů na papír (něco z evoluce, Kohonen, jednoduchá neuronová síť,...). Nebylo to nic obtížného, jednak proto, že jsme si všechny tyhle typy příkladů už předtím mohli vyzkoušet na úkolech, a jednak i díky tomu, že jsme si mohli donést A4 s libovolnými poznámkami (a co jinýho si tam napsat, než všecky ty dlouhý vzorečky, že). Známku k dnešnímu datu ještě neznám, jakmile ji dostanu, doplním :)

Na Sítích mě čekala jen prezentace projektu ohledně cloud computingu (viz předchozí sekce). 10 minut, cca 10 slidů s tím, co mě v té kupě článků zaujalo a bylo to. :) Moje výsledná známka za předmět byla 7.7/10.

Historie je zkouška v podobě eseje na vámi zvolené téma (já psala o druhé světové válce na Krétě) a z Řečtiny je zkouška testová, ale není to nijak těžké ;) Známky z těchto dvou předmětů byly shodně 8.0/10.

.........

ÚROVEŇ VÝUKY

Když jsem před odjezdem kdykoli a kdekoli zahlásila, že jedu na Erasmus na Krétu, okolí se závistivě usmívalo, jakou budu mít bezva dovolenou a že tam po mně určitě nebudou nic chtět, protože přece líné Řecko. A jaká byla realita?

Nu, tak předně je nutné zmínit, že jsem měla jen dva oborové předměty a dva neoborové (kreditově to stačilo) a k tomu jsem si s sebou ještě vezla práci na diplomce.

Výuka mě tu překvapila, ale musím říct, že příjemně. Na vyučujících jak na Sítích tak na Inteligenci bylo vidět, že nám chtějí něco předat a že i když nemají k dispozici to nejnovější vybavení, pomalé počítače, staře vybavené učebny apod, tak že je to baví a mají ten svůj obor rádi a rádi si o něm povídají. Rozhodně musím říct, že výuka mě bavila, a i když byly některé části pro mě opakováním, bavilo mě to, a odnesla jsem si i spoustu nových poznatků (třeba z Computatonal Intelligence).

A jestli bylo málo práce? Tož, tady asi záleží na tom, co tu jdete studovat. Za sebe říkám, že práce bylo dost, přece jen vyplňování domácích úkolů, psaní dlouhých dokumentací, příprava prezentací a taky neplánovaně přidané přípravy na "přednášení" na sítích dokázaly uzmout dost času, ne že ne, hlavně když jste trochu vyklepaný erasmák a máte strach, abyste dovezli kredity a neměli problémy :D

Ale na druhou stranu to byl nejvolnější semestr celého mého VŠ studia (a to i s prací na diplomce k tomu). Přece jen, na Historii nebylo potřeba se připravovat, a na Řečtinu jsem se obvykle podívala před hodinou a navíc jsem ji slyšela všude kolem. Takže i díky tomu jsem měla třeba čas si udělat volný den a zajít si do města, posedět si u moře... Obecně jsem měla víc času na sebe, než obvykle mívám přes rok v Brně, ale je to hlavně dané mou minimální skladbou předmětů. Kdybych tu studovala "full-time", taky bych moc času neměla :)

Co mě zaujalo ale asi nejvíc bylo neprogramování. Z Brna jsem zvyklá na spousty kódících projektů za semestr, a tady po mě chtěli něco stvořit vlastně jen na Inteligenci - a to ještě nebyla nutnost něco programovat, nýbrž dalo se to nacvakat v Matlabu, rozšířit už něco, co existovalo, prostě jakkoli ukázat nějaké praktické využití probírané problematiky. Tyhle tři projekty jsem si nakodila, přece jen, nebyly to náročné věci a hlavně mě zajímalo, jak by se to dalo udělat. Mí kolegové hojně Matlabovali a někteří si to dali v Javě.

Přišlo mi ale, že na TEI tu ajťačinu berou trochu jinak, než třeba my na FITu. My programujeme od prváku, a po nich to tu nikdo nechce (ani v projektech, ani na cvikách), kolegové tvrdili, že budou pořádně něco dělat vlastně až v dalším semestru na magistrovi, a že pokud chcete programovat, musíte se to naučit sami ve svém vlastním zájmu. Tož tak proč ne, i takto se dá k tomuhle oboru přistoupit. Místní měli docela dobrý představy o tom, jak co v jaké aplikaci udělat, jak dělat správu nějakého systému, databáze a podobně, ale na něco pro mě tak běžného, jako třeba konečný automat, hleděli poněkud s nedůvěrou :D Neříkám, že je to špatně - ono je to tady spíš taková aplikovaná informatika, nebo jakže se to u nás nazývá. Prostě se tu pohybujou na poměrně velký úrovni abstrakce a nejdou tolik pod povrch, jako jsem zvyklá od nás.

Trochu reklama na Coffee Island, aneb Jíťa píše dokumentaci :D


.......

STUDENTSKÝ PRŮKAZ TEI

...aneb taková bílá kartička, díky které se v menze najíte za 2.2E a budete mít levnou jízdenku na autobus.

POZOR: Neplést s "ESN Card", která je dobrá tak takorát na slevu na pivo ve dvou klubech a kterou jsem si ani nezařizovala :D

Na začátku erasmu dostanete od studijního oddělení TEI papír, na kterém je napsané, že jste student - jedná se tedy o jakési potvrzení o studiu a je to využitelné po dobu, dokud nemáte onu kartičku.

Karta se zařizuje na internetu - všecko je to v řečtině, ale nebojte se, ESN (Erasmus Student Network) na to myslela a vytvořila tuhle prezentaci, kde vás objednávkou provedou krok po kroku:

Nám se místní z ESN snažili pomoct, takže se s námi občas sešli v knihovně a pomohli nám kartičky objednat. Jediný zárhel přišel v momentě, kdy jsme přišli na řadu my z magisterského programu, protože objednací systém nám odmítal kartu zařídit. Nakonec se vše vyřešilo po dohodě se studijním oddělením tak, že jsme si objednali kartičky jako bychom byli na bakalářském stupni (a nikdo nic neřešil).

Vyzvednutí karty neprobíhá ve škole ale v nějaké z prodejen ve městě (výdejní místo si v objednávce vyberete). Mně přišla do prodejny Vodafonu v centru a ještě jsem jako dárek dostala SIMku s volnými minutami a daty, která mi skvěle sloužila po celý pobyt :)

S kartou jsem chodila do menzy, kde ji stačilo ukázat, paní si pípla čárový kód a normálně jsem jí zaplatila z ruky do ruky. Podle všeho se dala karta i nabít, ale to jsem neřešila.
V autobuse pak občas chtěl řidič vidět, že jsem student, občas ne... takže bylo vhodné mít s sebou tuto kartu nebo alespoň výše zmíněný papír.


...........

PAPÍROVÁNÍ A SYSTÉMY

Ani TEI se nevyhnula modernizaci, a tak i zde budete mít přístup k řadě školních informačních systémů. Nejdůležitějšími z nich je "eclass" (eclass.teircete.gr), který slouží jednak jako sklad dokumentů k předmětům, tak jako odevzdávací místo projektů a úkolů. Úvodní stránka je sice řecky, ale toho se nebojte, jakmile se přihlásíte, bude ovládání v angičtině :D Jakmile budete mít ujednané předměty, je více než vhodné si v eclass tyto položky vyhledat a přihlásit si jejich odběr, ať vám něco neuteče ;)

A druhou významnou položkou je email, který vám na TEI zařídí :)

A jak že se do těhle systémů dohrabat? Jednoduše - po návštěvě místního studijního oddělení dostanete papír se všemi přihlašovacími údaji a odkazy :)

Co se papírování týče, je potřeba ještě před odjezdem vyplnit výše zmíněnou přihlášku, Learning Agreement, požádat studijní oddělení na TEI o tzv. zvací dopis, který vám bude sloužit ze začátku jako doložka toho, že opravdu jdete erasmákovat (takové předběžné potvrzení o studiu), zažádat si na vaší univerzitě o finanční podporu... atd, atd, tohle už vám více popíšou na vaší škole ;)

Na TEI je pak vhodné co nejdřív po příjezdu přijít na studijní oddělení, nahlásit se, nechat se zapsat, obdržet všecky možné informace, podepsat dokumenty atd.

........

KOLEJE A BYDLENÍ

Rozhodnete-li se studovat na TEI, bude jednou z položek, kterou budete potřebovat zařídit, bydlení. V podstatě máte dvě možnosti - sehnat si pronájem někde na bytě ve městě (a prý to není problém, kolegové doporučují hledat po fb skupinách) a nebo si zkusit zažádat o koleje.

(POZOR: Následující řádky jsou popisu situace v Heraklionu! Čeká-li vás erasmus na TEI jinde - třeba v Chanii či Rethymnu - dejte si pozor na to, jestli tam koleje vůbec existují a včas se informujte o možnostech ubytování! V Chanii v ak.r. 2016/17 koleje k dispozici nebyly.)

Záměrně píšu "zkusit". Musíte být totiž dost rychlí co se žádosti o koleje týče, protože v Heraklionu je omezená ubytovací kapacita a obvykle se dostane na cca 10 erasmáků. Doporučuju napsat si o místo hned, co vám v systému TEI schválí přihlášku ke studiu (což bývá tak do dvou/tří dnů od nahrání).

Nehledejte žádný formulář. Jednoduše napiště email paní, která se jmenuje Gloria Vega (email: vega@staff.teicrete.gr) a zmiňte tyto položky:

- jméno
- vaše domácí univerzita a fakulta
- kdy se na erasmus na TEI chystáte (semestr a akademický rok)
- a samosebou slušně požádejte o to, zda by bylo možné vás ubytovat na kolejích (TEI ESTIES - Student Housing)

A pak už jen čekejte. A čekejte. A čekejte. Já posílala email s žádostí někdy v únoru a odpověď (kladná) došla v prostředku července. Je to ale logické, protože jako první se vyřizují žádosti lidí, kteří přijíždějí na aktuální semestr, takže jedete-li na zimní semestr, začnou na vás pracovat až v létě ;) Takže no stress, oni se ozvou, a kdyby to nevyšlo, tak pořád je v Heraklionu dost místa a nabídek na bydlení na bytě ;)

Koleje (řecky Esties) se v Heraklionu nacházejí nad kampusem, hnedka vedle tělocvičny a je u nich i autobusová zastávka (jezdí sem autobus 12 přímo z letiště (svítí mu na tabuli A.T.E.I.) - a na letiště zase autobus č. 1. (nápis Airport nebo Aerodromio/αεροδρόμιο, což je moc fajn).

V areálu jsou 4 samostatné baráčky. Erasmáci bývají ubytovaní v baráčku "B" (nápis nade dveřmi "KTIPIO B" [:ktirio vita:]). Po vstupu dovnitř objevíte "recepci", kde sedí securiťák, který vám dá podepsat papíry a dá vám klíče od pokoje. Někteří anglicky umí, jiní méně, ale ubytovat vás zvládnou, nebojte ;)


Pokoj dostanete jen a jen svůj - se stolem, skříňkami, poličkami, ledničkou, radiátorem, postelí, dveřmi na verandu a taky s koupelnou (s WC, umyvadlem a sprchou) - o tu se ale budete muset podělit se sousedem přes uličku (ale s jedním člověkem to jde ;) ). Jo, a taky dostanete kupu prostěradel a ručníků, polštář a dvě huňaté zelené deky. Na kolejích jede wifi - eduroam a estiesx (x... A,B,C,D, heslo: teiestiesx) - sem tam bylo pár výpadků, ale nešlo o žádné "paralyzující" situace, maximálně do rána bylo vše zase v pořádku. To samé s proudem - výpadky se děly hlavně když přišla bouřka a netrvaly nikdy víc jak hodinu.

V prosinci, když začlo být chladněji, se na kolejích vždy večer topilo, pouze přes Vánoce, kdy skoro všichni odjeli pryč, se topení vypnulo a nebylo to nic moc (ale byla to po 13 letech abnormálně chladná zima, kdy napadl sníh i dole u moře), ale zvládla jsem to :D


V budově se nachází taky kuchyňka se dvěma vařiči a troubami a skrovným nádobím (pánev, talířky, příbory, žádná rychlovarka - já jsem si přivezla vlastní hrnek, prkýnko na krájení, příbor, nůž, misku a pánvičku) a taky prádelna. Od obojího je nutné si na recepci pujčit klíče a podepsat se do výpůjční knihy.


Platby probíhaly "ručně", žádný převod na účet, žádné platby jistin předem. Každý měsíc jsem zašla za pánem sídlícím naproti recepci a uhradila patřičnou sumu. V roce 2016/17 chtěli za pokoj 120 euro (což je cca ta samá cena, jakou platím na kolejích v Brně) + na začátku se skládala záloha 90 euro, kterou na konci pobytu vraceli.

........

MENZA

O té jste tu v mých článcích měli už nespočet možností číst. Menza se nachází přímo v areálu TEI (viz mapka hore v článku) a je v provozu celý týden, někdy i o svátcích. Bylo možné dát si snídani (7-9h), oběd (12-15h) a večeři (19-21h). Celkem jste si za 2.2 eura mohli na tác naskládat předkrm (pizza, těstoviny, polívka...), hlavní jídlo (ryba, karbanátky, fazolová omáčka, moussaka, kuře...), salát, ovoce a dezert. Na výběr bývalo obvykle z 1-2 předkrmů a 2 hlavních jídel. A musím přiznat, že ač se výběr po čase trochu opakoval, jídlo bylo dobré a zasytilo (někdy až moc :D).



..........


Tož, toliko ke školním záležitostem :) Příště si více popovídáme třeba o samotném Heraklionu, o Řecích... A taky mi pište do komentářů dotazy na to, co by vás zajímalo, ráda se podělím o zkušenosti :)

Vaše Jíťa

Mohlo by vás zaujmout...

0 Comments

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...