Timelapse

24.7.17

Možná jste už v životě narazili na pěkné záběry - třebas z přírody - které byly poněkud zrychlené a hezky tak ukazovaly pozvolné proměny, okem jinak nepostřehnutelné pohyby a změny. Určitě vás u takových videí či dokumentů napadlo, jak vlastně byly vytvořeny. Nabízí se jednoduchá odpověď: tvůrci prostě filmovali danou scenérii dostatečně dlouho, a pak výsledek jen zrychlili.

Samosebou, možnost to je, ovšem velikost výsledného snímku by takto dosti nabobtnala.

Budete se možná divit, ale tyto krásné dechberoucí záběry byly vytvořeny prostým focením :) Pojďme se tedy teď podívat blíže na to, jak takové snímky vznikají, proč zvolit právě fotící postup, a jak něco takového "uplácat doma na koleni" :)


Timelapse se "po česky" nazývá Časosběr a tohle slovo vlastní proces docela hezky vystihuje. Tvorba takového časosběru je totiž poněkud pomalejší záležitostí, kdy v určitých časových rozestupech pořizujete jednotlivé snímky a jejich složením za sebe a přehráním poté zrychlíte jinak pomalý a zdlouhavý proces (například otevření poupěte, západ slunce, pohyb mraků,...).

Proč není nutné timelapsovanou scénu kontinuálně snímat (filmovat)? Je to jednoduché. Vezměme si, že se snažíme zachytit rozvíjející se poupě nějaké květinky. Pokud bychom ho snímali například rychlostí 60fps, nasnímali bychom tak 60 snímků za sekundu, které se od sebe při bližším pohledu ovšem nijak výrazně lišit nebudou, protože poupě se za jednu jedinou vteřinu nestačí "pohnout" tak, aby byl rozdíl viditelný. Čili jsme vytvořili spoustu celkem "zbytečných" snímků.

Zkusme teď kameru vyměnit za foťák. Cvakneme první snímek, počkáme třeba takových 10 vteřin a uděláme další fotku. Tento postup opakujeme dostatečně dlouho (nebo dokud nás to nepřestane bavit) a pak si zkusíme jen tak na displeji fotoaparátu rychle fotky za sebou prohlídnout - a hle, přece jen je viditelný pohyb kytičky a rozvíjení květu - a přitom jsme vytvořili materiál, který zabere mnohem míň místa než video o stejné délce, po kterou jsme kytku fotili.

Nuž, a tohle je základ timelapsu - po určitou dobu fotíte scénu a pak fotky rychle za sebou promítnete.

Nyní se nabízí logická otázka: a jak z fotek udělám ono video? Na internetu je možné najít mnoho timelapse editorů, které nabízejí více či méně pokročilé funkce pro zpracování výsledného videa. Za všechny vybírám následující:



Timelapse je poněkud náročnější na čas, ale výsledky stojí za to - vyplácí se ovšem dodržovat některá pravidla:

Rozhodně nezapomínejte na dobrý stativ a jeho pevné ukotvení. Nic nezkazí konečné video tak, jako když se navazující snímky "třesou", protože je každý maličko posunutý tam či onam.

Současné foťáky (a překvapivě i spousty těch ne úplně nových) disponují funkcí kontinuálního snímání, či sériových snímků. Tato funkce se vyplatí využít, protože na spoušť foťáku šáhnete jen jednou a pak už si fotoaparát sám cvaká snímky v určitých rozestupech (které, pokud máte štěstí, jdou nastavit).

Pokud fotoaparát takovou funkcí vybaven není (nebo je nepoužitelná), je dost fajn mít ke svému přístroji dálkovou spoušť, abyste tak s každým vyfoceným snímkem nechtěně malinko nepohli obrazem během stisku spouště.

Také stojí za zmínku, že na slušný timelapse nemusíte mít superstroj - ani já na ně nepoužívám zrcadlovku (aneb šetříme závěrku), nýbrž starý dobrý kompakt Panasonic TZ3 při max. rozlišení 7MPx. ;)

Také je dobré, když dokážete vhodně odhadnout intervaly mezi jednotlivými snímky - pomalé děje nepotřebují snímků tolik jako ty rychlejší (jako třeba rychle plynoucí mraky). Pomocí vám může být například tato stránka: http://www.learntimelapse.com/how-to-select-a-time-lapse-interval/

A co se také dost hodí je pročíst si pár článků na dané téma (a třeba i přímo zaměřených na nějaký konkrétní timelapsovvaný objekt, třeba mraky), kouknout na youtube na tutoriály, videa a podobně, ať máte inspiraci a vidíte, jak "se to dělá jinde", čeho se vyvarovat, co použít atd :)



Tož, dosti o teorii, koukněme se, jak to vypadá v praxi :)

Jako první mám pro vás na ukázku svůj vlastní timelapse mraků stvořený za pomocí výše zmíněného Panasonicu a programů ffmpeg a slowmoVideo. Můžete si povšimnout, že video sebou sem tam škubne, což je způsobeno tím, že foťák nemá dálkovou spoušť a ani použitelně nastavitelné sériové snímání, a tak každou fotku cvakám manuálně a maličko tak s foťákem pokaždé hýbnu (i když se snažím). Délka focení byla asi půl hodiny a vzniklo cca 600 snímků. Video má 30fps.



Mým nejčastějším zachycovaným motivem jsou právě plující mraky a zapadajícíí sluníčko, zkoušela jsem však už i experimentovat s vlnkami na rybníce, životem na ulici, či rozsvěcejícími a zhasínajícími světýlky v panelácích. Můj milý (který mě vlastně k timelapsu přivedl) dokázal hezky zachytit třeba sníh ve větru, pohyb aut na silnici či roztávající kus ledu na jaře.
Obvykle fotím cca půl hodiny a snažím se dodržovat cca 3-5s interval (jedná-li se o mraky - taky záleží, jak rychle plynou - čím rychleji, tím je interval kratší).
Na timelapsování je dobré se pořádně připravit - vzít si s sebou pití (a třeba i sváču), pobrat všecko důležité vybavení (foťák, stativ, spoušť...), a taky se na to oblíct - když zapadne sluníčko, bývá trochu chladněji a nejednou jsem klepala kosu při návratu domů :D Osvědčily se mi lehké rukavice - ono třeba napodzim je večer už celkem zima a prst na spoušti rychle křehne ;)


Dále tu máme nádherný timelapse z norské krajiny od skupiny Timestorm Films, které můžete najít na YouTube zde: https://www.youtube.com/channel/UCqOecsBLULnuUtls0tISTCw



Od Timestorm Films se podívejme ještě na jedno video, tentokrát z Nového Zélandu. Zde si povšimněte, že se jednotlivé snímané celky nejsou pořizovány z jednoho místa, ale dochází zde k pohybu fotoaparátu - jedná se o tzv. hyperlapse. Používají se k tomu jakési lyžiny, na které se foťák připevní a poté se na nich hoooodně pomalinku pohybuhje a snímá. Jízda fotoaparátu musí být pomalá z toho důvodu, aby nedocházelo k moc velkému rozdílu mezi jednotlivými snímky a obraz tak "neskákal". Jak takové lyžinky a jejich použité vypadá, můžete najít TADY, pěkný článek o hyperlapse je pak ZDE.



V povídání na začátku jsem použila jako příklad snímání kytky. Sama jsem jedno kvítko v kuchyni zkoušela nafotit, jako rozestup jsem zvolila cca půl minuty, a na jednotlivých snímcích byl opravdu znát pohyb. Video ovšem nevzniklo, mé focení bylo z nějakého důvodu přerušeno :-/
Rozvití poupěte netrvá překvapivě zas až tak dlouho, když tomu tu půlhodinku dáte, určitě nasnímáte hezké záběry :) Nuž, podívejme se na následující videa, abychom zjistili, jak to může vypadat :)





Nejen příroda, ale taky město se dá pěkně timelapsově zpracovat! Budovy budou klidně stát, zatím co kolem bude rychle proudit život v ulicích :) Zde máme například dvě ukázky z Londýna, na kterých je krásně vidět, jak se zrychlil pohyb chodců, vozidel a mraků, zatímco budovy zůstávají statické - je to hezky kontrastní :)



Abyste si nemysleli, že časosběr páchají jen v zahraničí na superkrásných místech, přidávám video z naší české kotliny :) Aneb timelapsovat jde všude, kde se vám to líbí, stačí jen vhodně zamířit foťák a mít trochu trpělivosti ;)



Timelapsovat se dají taky zvířátka - šnek je na to přímo ideální!


Vhodným námětem může být taky bouřka - lepší, než zkoušet cvaknout jeden blesk je nasnímat celý průběh bouře a mít tak blesků hromadu:



Poněkud vyšším levelem je timelapsování noční oblohy (ne, na tohle vám kompakt stačit nebude :D):




A nakonec ještě několik mých oblíbených timelapsů:






Nu a teď vy! Znáte timelapse? Zkoušeli jste někdy něco takového vytvořit? Pokud ano, neváhejte a hoďte do komentářů odkaz na svůj výtvor :) A taky se podělte se svými zkušenostmi a nápady :)


ZDROJE:

Mohlo by vás zaujmout...

0 komentářů

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...