Vamos a España 4 - Barcelona 2

30.7.15

První barcelonský den byl úspěšně za námi. Vyspali jsme se skoro dorůžova (úplnou růžovost narušoval jen řev zelených volně poletujících papoušků na stromě hned vedle okna našeho pokoje) a na nic nečekali a vyrazili objevovat další krásy a taje tohoto třímilionového města.

Jako první jsme měli v plánu proklestit si cestu do Sagrady Familie, na kterou jsem se hlavně já celou dobu těšila. Chtěli jsme ji navštívit hned dopoledne, dokud bude slunko dostatečně vysoko na to, abychom si vevnitř užili barevná světýlka z vitráží v oknech.
Metro nás dovezlo přímo ke katedrále. Fakt, vylezete po schodech ven, poleje vás horko (35°C ve stínu uprostřed města je zkrátka znát), otočíte se, a ona tam je. 

Vysoká. Obrovská. Je jí všude plno. Zabírá celý jeden "čtvereček" - tak jsme přezdívali městským blokům (na mapě vypadá Barcelona opravdu jako by byla poskládaná ze čtverečků).

Katedrálu jsme obešli a zařadili se na konec fronty, která končila uprostřed druhé strany čtverce, než na kterém byla pokladna :D Jak jsme tak postávali, čekali a občas popošli, neušlo nám halekání zaměstnanců (průvodců?), že pokud si teď koupíme lístky přes internet, dostaneme se dovnitř v 15:00. Ale vždyť je nějakých 10:00, proč bychom tam měli chtít jít později, řekli jsme si, a dál stáli a čekali.

Fronta postupovala nad očekávání svižně, ovšem když jsme se dostali k okýnku, mladík prodávající vstupenky nás zarazil sdělením, že lístky zakoupené teď budou platné v 18:00. Co se dalo dělat, zítra by se situace opakovala, a tak jsme si vstupenky vzali.


Co teď? Máme asi osm hodin času a na další námi vyhlídnuté památky musíme lístky koupit dopředu, protože jinak se bude situace opakovat (doporučuju bookovat jakékoli vstupenky přes internet den dopředu!). Sedáme tedy na metro a frčíme na jih Barcelony, do Gotické čtvrti a k přístavu. Zde jsme strávili prakticky celou část odpoledne. Prošli jsme se kolem Kolumba na sloupu, krásných jachet ("Jíťooo? Dáš mi ji k Vánocům?"), velkého obchodního centra s akváriem a chvilku poseděli v malém parčíku na lavičce ve skrovném stínu, když bylo vedro největší.



Načež jsme zabloudili do spletitých uliček Gotické čtvrti (Barri Gotic). Je to nádherná část města (jedna z nejstarších), kde máte možnost vidět kamenné domky nalepené na sobě a tulící se k sobě tak blízko, že dole v uličkách vládne šero, které jen občas přeruší zbloudilý sluneční paprsek. Všude je plno krámků, malých galerií, vináren a hospůdek. Taktéž tam díky stínu není takové vedro jako jinde ve městě.

Asi nejznámější památkou Gotické čtvrti je Gotická Katedrála (Catedral de Barcelona). Vstupné bylo za 7 euro a byla v něm zahrnuta nejen možnost projít se po celé katedrále a jejím vnitřním nádvoří s rostlinami a ptactvem, ale taktéž cesta výtahem na střechu a parádní výhled po okolí :) A jako bonus uvnitř zrovna probíhala zkouška sboru, takže jsme měli prohlídku s muzikou. Více se o katedrále můžete dozvědět TU.



Strop Gotické katedrály:


Následně jsme se prošli ještě po Parc de la Ciutadella, který se nachází hned vedle Gotické čtvrti. Nalézt zde můžete ZOO, jakousi botanickou zahradu/skleník, několik jezírek, a kromě jiného taky volně poletující zelené papoušky :)




Blížila se 18h, a tudíž jsme nasedli na metro a vrátili se k Sagradě Famili, kam jsme po kontrole vstupenek a baťohů mohli vstoupit.

Ještě před proniknutím do interiéru mě zaujaly vchodové dveře zdobené lístky, broučky a beruškami, a taktéž fasáda, skýtající nespočet různých soch s výjevy svatých, z běžného života, či spousty nápisů (tím nemyslím grafiti).
Nu a pak stačilo udělat pár kroků a... nechat si ohromením spadnout čelist. Je to vysoké. Je to ohromné.

Jako první na mě udělaly dojem sloupy připomínající stromy či palmy, které nestály rovně, ale každý byl nakloněný trochu jiným směrem. Dále pak vzdušnost. Taky máte v kostelech občas pocit stísněnosti? Tak ten tu nehrozí, všude je plno prostoru (který ovšem snaživě vyplňují hory turistů) a hlavně a především světla, které se dovnitř dostává přes tisíce barevných sklíček v nespočtu oknech, okýnkách, průhledech a vitrážích.

Překvapilo mě, že se zde nenachází obrovský opulentní oltář, nýbrž pouze jednoduchý kříž s Ježíšem pod jakýmsi baldachýnem.

Sloupy:


Strop Sagrady Familie:


Okno v SF:





Moje krátké video ze Sagrady:


Poté, co jsme se pokochali hlavní částí katerdály, jsme nasedli do výtahu a nechali se vytáhnout na jednu z věží, odkud byla vidět velká část Barcelony a též jsme zde mohli obdivovat detaily, jako různá zakončení věžiček, orámování oken a podobně.

Za zmínku taky stojí šikmé průduchy ve všech věžích - Gaudí byl chytrý hoch, a tak přišel na to, že šikmým průduchem projde dostatek vzduchu, ale nebude do něj svítit slunko. Čili při cestě dolů po schodech (výtah už jsme skontrolovali, tak proč neověřit, že fungují schody :D) jsme si užívali lehký chladný vánek a ne dusivé horko :)

Věžičky SF:

Čekaly na nás ještě dva bonusy: jednak muzeum věnované návrhu a stavbě katedrály (návštěvu doporučuju, já na ni bohužel neměla vzhledem v večerním hodinám moc času, ale výstava je to krásná a trochu tak nahlédnete do Gaudího tvorby a myšlenek), a druhak návštěva dolní kaple, kde se konají bohoslužby a kde má taktéž Gaudí hrob:



Nakonec nám zbylo ještě pár minut, takže jsme se do katedrály vrátili a na chvilku si poseděli na jindy obsazených židličkách a kochali se. Většina lidí už odcházela, okny dovnitř proudilo měkké světlo zapadajícího sluníčka, všude byl klid a docela i ticho...
La Sagrada Familia je místem, které stojí za návštěvu - i opakovanou. Ráda bych ji viděla dostavěnou, snad se toho dožiju :) (předpokládaný konec výstavby je cca v roce 2060)

Nu, a to je konec zážitků druhého barcelonského dne. Příště se podíváme více na to, co všecko Gaudí vymyslel a přivedl k životu :)

Mohlo by vás zaujmout...

0 komentářů

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...