Snažím se nenaladit

11.11.17

Listopad je dle mého názoru takový nechtěný měsíc. Z okolí se vytrácejí všecky ty krásně zářivé říjnové barvičky, je chladněji, ale ještě ne zima, a rozličná světýlka blikající na lampách, ve výlohách a dalších místech se snaží navodit prosincovou vánoční atmosféru. Nemáme nyní onen radostný podzimní čas a už už chceme zimu, cukroví, stromečky, dárky a kdoví co ještě, a chudák listopad tak bývá - alespoň podle mého sledování - spíše trpěným měsícem.



Ale... vždyť máme pořád podzim, proč hned po Dušičkách strojit stromek? Teď je období uspávání, přechodu od letních šatiček k teplé peřině a kakau. Příroda se chystá si odpočinout, aby zase na jaře mohla ukázat, co umí. A k tomu všem přece trocha toho šediva a mrholení patří, no ne?

Myslím, že je kontraproduktivní hned na začátku listopadu vytahovat Vánoce. Přijde mi, že než svátky opravdu nastanou, máme je z předchozích dvou měsíců okoukané a všecko těšení a náladu už jsme vyplácali. 

A právě proto se letos snažím vánoční výzdobu, která začala zaplavovat brněnské ulice a obchody, ignorovat a vsimnout si jí az tak měsíc předem. Chci si pošetřit co nejvíc nadšení na dny, kdy to venku bude opravdu vonět svařákem a jehličím. Listopad si přece zaslouží trochu toho obdivu. Ranní mlhy, štiplavý vzduch, mžení, radost z čaje a očekávání bílé peřiny má něco do sebe. :)


 
Ne, ještě není čas na Vánoce, byť se nám okolí snaží tvrdit opak, a byť i já jsem lehce začala uvažovat o vhodných drobnostech k obdarování. Ale nepřeháním to. Důležitější je teď nepodléhat chmurám z kratšího denního světla a spíš v tom nastalém čase najít pozitiva. Člověk se víc těší domů k čaji, když je venku zalízavo, láká to ke knížkám, k psaní, ke hraní si s fotkami. A vůbec, líp se pracuje - ven to moc neláká a uvnitř je fajn, a když máte milé kolegy, je nálada hned mnohem veselejší. :)

No a co vy, jak prožíváte listopad? :)
Vaše Jíťa


Mohlo by vás zaujmout...

5 komentářů

  1. Já jen souhlasím. V listopadu skutečně je už cítit zima, ale ještě tu není. Ale tak, vždycky se to dá nějak přežít. Zrovna dnes jsem se šla projít. :) A bylo to moc fajn. Ať už je listopad jakýkoliv, dobře se mi v něm dýchá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě přímo irituje to, že se vánoce všude řeší ve velkém pomalu od konce října a v listopadu ta masáž začíná opravdu dostávat grády. Tohle všechno mi vlastně vánoce znechutilo už před mnoha lety a já je zatím silně bojkotuju. Jo, upeču cukroví, usmažím kapra a uvařím rybí polívku, doma si dám za okna truhlíky se světýlky, ale to je tak asi všechno. Hoňka za dárky se nekoná (zatím) ale od příštího roku mi počítám opět nezbude nic jinýho než je začít brát zas na milost. To už bude vnučce rok a půl a tak už bude vnímat okolí podstatně víc.

    OdpovědětVymazat
  3. A to já zase jo, strašně rychle to pak uteče a vůbec si těch vánoc neužiju, proto už mám výzdobu a jak to jde, zapálím si i svíčku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svíčky jsou super v každý roční období :D Ale souhlas, k Vánocům patří nějak víc :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...