Sen o javorovém sirupu

23.6.23


Čtyři roky nazpátek, v červnu 2019, jsem poprvé ve své existenci letěla za velkou louži, za Atlantik. Čekal na mě měsíc na západě Kanady, v horách, někde tam v divočině mezi medvědy. Bylo nás tehdy šest - já a pět dalších - a půlku z té naší skupinky jsem vlastně vůbec neznala a měla z toho větší noční můry než z těch medvědů :D Tahle naše šestka se ale zvládla za celou dobu nepohádat a vytvořila si neskutečný vzpomínky, který ani po čtyřech letech nevybledly. Z Kanady 2019 se stala expedice, kterou možná už žádná jiná cesta nepřekoná.









Viděli jsme toho habaděj - nádherný hory, nekonečný lesy, modromodrý jezera, obrovský vodopády. Všechno bylo tak nějak větší - auta, vzdálenosti, kopce, i kopečky zmrzliny :D A taky jsme si to všecko náležitě užívali, přírodu i sami sebe navzájem. Bylo veselo a ani na chvíli jsme se nenudili. Vymetli jsme snad všechny Hot Springs, které jsme našli, vypili spoustu toho nejlevnějšího plechovkovýho piva, opekli nespočet buřtů, nechali shořet jeden řapíkatý celer, přespali zasypaní sněhem, sjeli Black Tusk po zadku dolů a bylo nám krásně.

Jak to říkali v "S bráchou na Aljašce"? "...jediné, čeho jsem litoval bylo, že jsem sever nepoznal dřív..."


Moje nejmilejší Peyto Lake:

Marmot:


Od tý doby máme doma pořád alespoň jednu láhev javorovýho sirupu, vyprávění historek z kanadských hor je při všech možných setkáních stále velmi populární, a Nele a Petrovi, našim spojkám v Kanadě, jsme vloni šli na svatbu (v ČR :D) :)  Na bytě nám pořád visí naše kanadský fotky, marmoty se nám povedlo potkat každý rok, a sem tam si pusím náhodné video z GoPro a nostalgicky uroním slzu. Tak nějak s námi Kanada pořád žije...


U Moraine Lake bych seděla už navždycky...


Od návratu jsem toho stihla spoustu - stěhování, Rumunsko, Ukrajinu, Švýcarsko, covid, zlomený kotník, Tenerife, Edinburgh, druhý covid, Chorvatsko a pořádný kusanec Česka i Slovenska, hory i řeky. Ale na Kanadu 2019 jsem nezapomněla. 


Ve chvíli, kdy tenhle článek vychází, se mnou přistává Boeing 747 na letišti s označením YVR. Tipla bych si, že jsem teď po asi 10 hodinách letu pěkně rozlámaná a toužím si konečně protáhnout nohy :D Na hodinkách mám o 9h míň, jak vy, a jdu si vyzvednout krosnu a projít imigračním. Protože jsem před čtyřmi roky na tom samým letišti slíbila sama sobě, že se vrátím. Za horama. Za medvědama. Za marmotama. Za javorovým sirupem.


Uvidíme se za měsíc, mí milí. 

Expedice Kanada 2023 začíná.

Vaše Jíťa :)


A pokud jste články o Kanadě 2019 ještě nečetli nebo si je chcete připomenout, najdete je tady (stačí kliknout):

  1. Kanada 2019 - Vancouver & Revelstoke
  2. Kanada 2019 - NP Banff
  3. Kanada 2019 - Jasper
  4. Kanada 2019 - Whistler, Garibaldi Lake & Vancouver 




Mohlo by vás zaujmout...

8 Comments

  1. Odpovědi
    1. Jo, Nový Zéland je taky můj velký sen! Kanada jím vlastně nikdy nebyla, ale stačila mi první návštěva a sním o ní pořád :D

      Vymazat
  2. Tedaa. Vážně paráda, Závidím takový výlet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty fotka jsou překrásné. Vidět ty hory a jezera, to musel být zážitek! Moc ti přeju, ať se i tahle expedice vydaří a budu se těšit na fotky a zážitky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Silwiniel! <3 Už jsme zpátky a bylo to i tentokrát skvělý! :) Tak doufám, že budoucí články budou čtivé a koukatelné :)

      Vymazat
  4. Jituš, jsou to krásné splněné sny, jen co je pravda! Už se těším, až se vrátíš plná dojmů a zážitků a my si je budeme moct aspoň zprostředkovaně vychutnat skrze články a tvé krásné fotky. Banff je i jedním z mých snů. Jsem moc zvědavá, kam vás putování Kanadou zavede tentokrát. Pozdravujte za oceánem a moc si to užijte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užili jsme si to naprosto! Bylo krásný se tam zase vrátit a prošmejdit další nádherný místa. Vlastně jsem se prvních pár dnů jen usmívala jak pitomá, jak jsem byla nadšená z návratu :D Na článcích, fotkách a videích začnu už za chvíli pracovat, tak snad mi to nezabere tak dlouho :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...