Šest jarních výletů v okolí Brna

27.5.24

Tipněte si, který článek je tady na blogu tím vůbec nejnavštěvovanějším a nejvyhledávanějším! Že by povídání o Kanadě? O Erasmu na Krétě? O Švýcarsku? O focení? Kdeže, je to jeden nenápadný článek jménem "Čtyři zimní výlety v okolí Brna"! Vyšel před třemi lety a téměř neuplyne týden, aby ho někdo přes vyhledávač neobjevil - což jsem rozhodně nečekala v době, kdy jsem ho publikovala. 

A právě tenhle můj článek mi byl inspirací při psaní následujících řádků. Rozhodla jsem se mu totiž vytvořit kamaráda a tak vám tu teď přináším šest nápadů na příjemné jarní výlety právě v okolí moravské metropole :) A budu moc ráda, když mi napíšete, jaký je váš oblíbený výšlap, kdekoli v republice nebo na světě! :)

Vaše Jíťa





[1] Kuřim - paneláková rozhledna a Stonehenge 

https://mapy.cz/s/jomevubulu, cca 17 km

První trasa vede nejdřív do slušného kopce, aby vás potom vedla už převážně směrem dolů, přes lesy na západě Blanska. Poklidná procházka pod korunami stromů vrcholí na opravdovém vrcholu - Zlobické rozhledně nad Kuřimí. Rozhledna vypadá jako takový miniaturní panelák - na jejím vršku je dokonce i balkonek :D Vydáte-li se od rozhledny do Kuřimi, můžete po cestě najít "Stonehenge" - nedávno vystavěný kamenný kruh, který jako by vypadl ze skotské vysočiny. 

Bonusový tip: Když od rozhledny půjdete po zelené na Malhostovice, natrefíte na Malhostovické kopečky s malým skalním tunelem :)





[2] Z Líšně do Obřan přes rozhlednu u Lidušky

https://mapy.cz/s/mutahuteku, cca 13km

Vystoupíte-li v brněnské Líšni na zastávce Podbělová nebo Velká Klajdovka, můžete se po žluté za chviličku dostat na lom Hády a kolem vysílače projít dál, napojit se na zelenou, odpočinout si u Resslova pomníku, a potom opět po žluté pokračovat až na rozhlednu u Lidušky, odkud se vám otevře parádní rozhled na Bílovice a kousek Obřan. V Bílovicích to tak akorát vychází na oběd (v restauraci U Ševčíků to vypadalo dobře) a kolem Svitavy se pak dá dojít až na konečnou šaliny č. 4 do Obřan :)




V Obřanech, na konci cesty, se můžete zastavit na kafe do příjemné Riverside Coffee (mapa) :)



[3] Kolem Pryglu na kole

https://mapy.cz/s/keranolozo, cca 28km

Abychom tu neměli jen pěší trasy, dáme si teď jeden cyklo-tip a to v okolí brněnské přehrady. Začínáme a končíme v blízkosti letiště v Medlánkách a cestou potkáme hráz přehrady, vystoupáme na Ríšovu studánku, sváču ulovíme v hospodě Stará Prádelna hned pod hradem Veveří, přes krásné Podkomorské lesy dofrčíme až do Moravských Knínic a potom to přes Jinačovice (kde si na statku můžete koupit čerstvý sýr) a kolem Baby došlapeme až zase do Medlánek :)




[4] Macocha & Moravský kras

Sloup-Vilémovice: https://mapy.cz/s/favamapevo, cca 17km

Blansko-Jedovnice: https://mapy.cz/s/nahalomula, cca 16km

Macocha, to je takový výletní evergreen v blízkosti Brna. Ovšem nemusíte se přijít kouknout jen vyloženě na onu propast a přilehlou jeskyni - možností, kudy se tu projít, je několik. Dávám vám tu dvě moje oblíbené - na každé cestou potkáte jak spoustu jiných jeskyní a skalních zajímavostí, tak jídlo. Doporučuju se podívat do Sloupsko-Šošůvské jeskyně (dá se v ní objednat i speleo-prohlídka "Po stopách Nagela), ta je taky super)!

Chata Macocha - dělají tu vážně skvělej smažák!




I vně jeskyní je hezká příroda :)

Jedna vysmátá ze speleoprohlídky :)



[5] Babí lom

pěšky: https://mapy.cz/s/jelufecacu, cca 11km

cyklo: https://mapy.cz/s/bacozadumo, cca 20km

Tohle je hodně variabilní trasa, dá se různě protahovat a skončit můžete úplně jinde, než jak jsem vám naklikala do mapy :D Tímhle směrem se často vydáváme jak pěšky, tak na kole, a vždycky se tudy pomotáme úplně jinak, než minule. Zlatým hřebem výletu je tu rozhledna na Babím lomu (ovšem bez kola, tam se s ním nevyškrábete), odkud se dá pokračovat do Vranova, dát si v samoobslužce pivko, a odtud dojít třeba do Adamova. Na kole to můžete vzít přes Útěchov a Soběšice zpátky do Brna :)


Ať jsem hledala sebelíp, jiné než zimní fotky jsem z Babího lomu nenašla :D Ale věřte mi, že i na jaře je tam krásně!



[6] Lednickovaltický areál

https://mapy.cz/s/kavenamoja, cca 20km (ale s různými odbočkami jde našlapat i víc)

Jedna z mých oblíbených procházek se nachází na samém jihu Jihomoravského kraje, mezi obcemi Valtice a Lednice a vine se areálem zapsaným od roku 1996 v UNESCO. Vede více-méně po rovině (kromě výšlapu na kolonádu na Rajstně nad Valticemi, to je slušnej krpál) a dá se pohodlně ujet i na kole. Cestou, jdoucí převážně borovým lesem, potkáte spoustu monumentů - zmiňovanou kolonádu, Dianin chrám, Tři Grácie atd., včetně zámků a parků ve Valticích a Lednicích. U Tří Grácií a na Novém Dvoře se navíc dá občerstvit ve stánku :)






Po LV areálu se se mnou můžete v mém malém cestovním vlogu projít i trochu více naživo :)



Mohlo by vás zaujmout...

6 Comments

  1. Vše vypadá naprosto úžasně :).

    OdpovědětVymazat
  2. oujééé, to je článek přesně pro mě! :D ♥ moc děkuju... některá místa znám (některá velmi dobře – třeba ve sloupsko-šošůvských jeskyních jsem kdysi brigádničila jako průvodkyně! :D), lom Hády (a lamacentrum) jsme navštívili teď o víkendu, je to okouzlující místo oO zato na Babím lomě jsem byla naposledy jako děcko, takže bych se tam brzy zase ráda koukla... a určitě dáme i tu brněnskou přehradu na kole, to je super tip, děkuju moc! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupííí, jsem ráda, že se někomu tyhle tipy budou hodit! 💙 Vidíš, na Hádech jsem byla tolikrát, ale v Lamacentru ještě ne :D To je zase takový můj malý brněnský rest :D

      Vymazat
  3. Naprosto skvělý článek! Brno máme něco málo přes hodinu, takže je naším častým cílem. Nejvíc se mi líbí hned první tip :) Na jeskyních, v lomu Hády a v Lednicko-Valtickém areálu jsem už byla :) Moc hezké tipy.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!! :) Jo, ten první výlet se mi taky líbil, hlavně "Stonehenge" na konci byl super bonus :D

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Doby Západné Tatry 2020

"...tak ti nevím, jestli jsme víc my dobyli Tatry, nebo Tatry dobily nás..."Ne, není to chyba, to měkké "i" v druhé části věty. Když jsme se v květnu, celí natěšení z předchozí letní...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...