Recenze: omalovánky pro dospělé

26.11.17

Ač recenzní články nejsou zrovna mým častým výplodem, rozhodla jsem se, že tahle "knížka" či "sešit" chcete-li, si tu na blogu přeci jen zmínku zaslouží.


Vše začalo velmi nevinně. Pořádala jsem narozeninovou večeři s kamarády a chtěla si s nimi prostě jen dát něco dobrýho a popovídat si a zasmát se. Ovšem kluci mě převezli a dostala jsem spoustu čokolády a taky jeden tajemně vyhlížející balíček.


Po jeho rozbalení na mě vykoukly malinké pastelky a především A5 sešit s barevnými deskami a nápisem "Vůně dálek - omalovánky pro dospělé". O existenci takových věciček vím, v knihkupectvích jsou jich spousty, ale nikdy jsem se u nich nezastavila. Tudíž mě velmi zajímalo, jaké zážitky na mě s obrázky a pastelkami čekají.


Bála jsem se, že mě něco takového nemá šanci zabavit, že po pár tazích pastelkou znuděně odejdu od stolu. Dostavil se ale efekt opačný. Jako první mě dostaly detailně vyvedené obrázky - ať už zvířátek, mandal či pírek. A jako druhé mě překvapilo, že jakmile jsem vybarvila první plošky, nedalo se přestat. 


Vážně, závisláctví na omalovánkách se dostavilo velice rychle. Neskutečně mě baví vykreslovat si jednotlivá políčka, spirálky, linky... a nechat tak černobílý svět ožít podle mé aktuální nálady nebo vyvolaných vzpomínek. Mnohdy se mi stává, že některou část stránky vybarvím tak, aby připomínala třeba nějakou mou cestu nebo místo, které se mi líbilo. A jindy, když přijdou chmury, a mám potřebu se schovat do bezpečí obrázků, mi relativně bezmyšlenkovité vybarvování pomáhá srovnat si trochu myšlenky a uklidnit mě. 



Jak bych tedy tuto publikaci (dá se to tak nazvat?) hodnotila? Veskrze pozitivně! Moc příjemná věcička na odreagování a vybouření občasných večerních záchvatů tvořivosti, kdy už je pozdě na skvělé nápady, ale na vybarvování má hlava ještě dostatečnou kapacitu; bezvadné na uklidnění a uvažování. Sama bych si asi v životě něco podobného nekoupila, čistě ze strachu, že mě to nebude bavit - tímto tedy převelice děkuji kamarádovi, že mi dal tak hezký dárek, který mě baví už několik týdnů. :)

Co vy, máte též nějakou omalovávací zkušenost? :)


P.S.: Od Infoy je toho na trhu víc - třeba lesní či snové omalovánky, však pohledejte v knihkupectví nebo na internetu :) 

Mohlo by vás zaujmout...

2 komentářů

  1. Myslím, že je to dost dobrý relax. Dostatečně tvůrčí, aby se člověk vyřádil podle fantazie, dokonce i ten, který normálně malovat neumí nebo nechce. Myslím,že při tom barevném vyplňování se můžou buď utřídit uspěchané myšlenky, nebo, což je víc, utlumit špatnou náladu, nebo si při vybarvování zavzpomínat na nějaký prima zážitek...
    Tyhle omalovánky pro dospělé jsou dobrý nápad, fakt, protože - ruku na hercnu - ty dětské bychom asi už do rukou nevzali :-)
    Ale z těchto se dá něco vytvořit a nakonec, i vyříznout ze stránky a zarámovat.
    (Podobně zajímavým počinem se mi jeví i Destrukční deník a další podobná dílka, taky jsem viděla fantastické kousky.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, vyříznout a zarámovat, to mě nenapadlo... ale jo, mohla by to být pěkná dekorace třeba jen tak do pracovny :)
      A jinak s tebou souhlasím, tyhle papírové věci na kreativní vyblbnutí jsou super, jen člověk musí překonat ty prvotní fáze jako "nebude mě to bavit, to není pro mě, bojím se, že to zkazím..." atd, protože je to super a zkazit se na tom nedá vůbec nic :D

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...