10 (pod)zimních radostí

6.1.21


Rok 2020 už zalezl do vzpomínek a zavřel se v popsaných diářích, a tak je na čase dát dohromady jeden z mých oblíbených článků - půlroční radosti, tentokrát ty, které mě potkaly mezi červencem a prosincem. Předchozí "radostné" články si můžete prohlídnout tady:


A kdybyste se chtěli podívat na podle mě ty nejlepší záběry, které se mi vloni povedly, klikněte SEM :)


[1] Beskydy
...letos jsem si beskydské kopečky užila nejvíc ze všech těch let, kdy se mi na ně povedlo zavítat. Sice mám ve všech těch vršcích a chatách a místech pořád slušný hokej, ale Javorový už poznám i z dálky! :D 





[2] Zahrádka
... balkónová zahrádka byla jedním z našich velkých karanténních počinů. Nejen, že nám všude bujely bylinky, rajčata a chilli papričky, ale povedlo se nám mezi truhlíky vmáčknout i skvělou paletovou lavičku na slunění a zevlování. No a když byla rajčata už zralá, nebylo pochyb o tom, co z nich uděláme - ve společnosti naší bazalky se několikrát objevily na pizze. Z bazalky samotné taky vniklo skvělé pesto. A ostaní bylinky a papričky zase posloužily do jídla a nebo jsme je nasušili na zimu :)





[3] Švýcarsko
... i když to letos na nějaké velké cestování nevypadalo, povedl se nám nakonec přes léto parádní výjezd do země čokolády, sýra, kravských zvonců a hor. Vylezli jsme pár kopců, spoustu jich obdivovali zespoda, okoukli pár krásných jezer, užili si sýrové fondue a bramborové rösti a po roce zase potkali několik marmotů :) Chcete-li si se mnou pocestovat, koukněte SEM :)




[4] Doby Západné Tatry
...aneb asi tak největší šílenost, kterou jsme letos šli. Dvě výpravy na Slovensko, 3 dny plný kopců a docházející vody a na konci parádní medaile. Víc jsem se o téhle akci rozepsala TADY.



[5] Broumovsko
... týden na chatě mezi skalami, za téměř konstantního deště a s houbovými polívkami k obědu - tak tak zhruba vypadala naše tradiční podzimní dovolená. Počíst si o ní můžete ZDE. :) 



[6] Spousty knížek
... s knížkami se u nás doma letos roztrhl pytel - během jarní i (pod)zimní karantény jsme dokázali nasyslit slušnou zásobu čtecí potravy. A i když si pořád stěžujeme, že nám chybí přesuny v šalině do práce a zpátky, které obvykle využíváme na čtení, povedlo se - alespoň tedy mně - přečíst docela dost titulů. Za všechny vybírám následující: 
  • Mosad
  • Černobyl (S. Plokhy)
  • Rudý Zeman (Kmenta)
  • Blackout (Elsberg)
  • Carrie (King)
  • Dívka v pavoučí síti (Lagerkrantz)
  • Milovaný vůdce (Čang Čin-song)
  • Čím míň víte, tím líp spíte (Satter)


[7] Sims4
... odolávala jsem dlouho, nechtěla jsem jen tak utrácet za hry... Ale když přímo na Halloween  Steam zlevnil moje vytoužené Simíky na 10 Euro, podlehla jsem a udělala si radost k narozkám. A tak si teď sem tam blbnu s mýma postavičkama a stavím jim naprosto šílený domeček s několika terasami, bazénem a zahradní věží. :D 




[8] Kalendář 2021
... po úspěchu s kalendářem na rok 2020, který byl plný fotek z Kanady, jsem chtěla i letos přijít s podobným produktem. A odkud jinud bych vzala fotky, než z naší letní výpravy do Švýcarska! Zároveň jsem se ještě hecla a udělala pro zájemce i malý týdenní kalendář s mými fotkami z přírody. No, a tak teď doufám, že budou v novým roce dělat všem obdarovaným a zájemcům radost :) 




[9] Olympus OM-D EM-10 MarkIII + Haida ND filtr + Stativ + Mi Portable Printer
... aneb můj největší koníček dostal v druhé půlce roku spoustu sena :D Největším přírůstkem mé fotovýbavy je bezpochyby Olyn, který byl jmenován do funkce fotoaparátu pro náročné cestování, kdy jde v baťohu o každý gram, takže už se mi tu ve vitríně třese, až konečně někam vyrazí. Každopádně ani Nikouš (Nikon D5300) nepřišel zkrátka - nejdřív dostal nožičky (stativ Benro T560, děkuju, děkuju, děkuju!), díky nimž jsem objevila mnou opomíjené long exposure focení a pocítila nutkání mu ještě pořídit ND filtr, aby se dalo fotit na dlouhý čas i za světla. No, a moje vytoužená termosublimační tiskárnička ke mně přišla jako parádní narozeninový dárek :) 




[10] Silvestrovská Pálava
... na Pálavu chodím každoročně už asi od roku 2014. A teď jsem celý prosinec fňukala, že se mi to tentokrát asi nepovede. Ale nakonec, světe div se, poslední den v roce vylezlo sluníčko a i když k němu byl na zemi bonus v podobě tuny bahna, tak sláva hurá, byla jsem na Pálavě! :D



Tak, a to by byly moje radosti z druhé půlky nesnadného roku 2020. A teď se pochlubte vy, co vám udělalo letos radost, co se povedlo, na co budete rádi vzpomínat? Pište do komentářů, teším se na vaše pozitivity! :) 

Hodně zdaru a sil v novým roce!
Vaše Jíťa


Mohlo by vás zaujmout...

8 komentářů

  1. Tvá zahrádka je dost inspirativní! Mně se teda naživu doma nedaří držet ani bylinky. Ostatní kytky rostou jako z vody, jen ty bylinky mají lístky malé a bez chuti, tak nevím, co dělám špatně. Jinak domácí pizzu taky miluji, peču ji dost často, i když po ní kuchyň vypadá vždycky jak po výbuchu.

    Taky jsem loni četla o dost více než předchozí roky, karanténa tomu hodně nahrávala... Výletů jsi stihla dost a silvestrovské Děvičky trochu závidím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, nám to roste všecko tak nějak samo, jen tomu sem tam dáme trochu hnojiva pro bylinky do vody, a jinak se o to ani moc nestaráme :D
      Jooo, na pizzu se už těším, z vlastních surovin je nejlepší :) (i když na těsto jsme rezignovali a obvykle ho lovíme někde v obchodě :D)

      Vymazat
    2. Těsto je hrozně snadné: na cca půl kila hladké mouky (2 menší pizzy) jeden hrnek vlažné vody, do které rozmícháš třetinu balení kvasnic (10-15 g) a špetku soli. Mouku vmíchávám postupně, dokud se těsto nepřestane lepit. Pak ho akorát nechám hodinku dvě pod utěrkou nakynout, rozpůlím na dvě pizzy a rozválím.

      Vymazat
    3. Děkuju za recept, to budu muset vyzkoušet! :) Ono ale to těsto z obchodu má výhodu, když se rozhodneš udělat pizzu "hned teď" a už máš hlad :D

      Vymazat
  2. To jsou krásné radosti! :) Krásné... zahrádku jsme také na balkóně měli. Rajčátka byla! Akorát je balkon malý a bouhžel.. lavička se nevejde. Jinak... překrásné fotky!!

    Listy pohybu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, jsem ráda, že se fotky líbí :) Jo, balkon je super místo, a lavička na něm je skvělej bonus, ale nejdůležitější tam jsou stejně ty rajčáky a bylinky :D

      Vymazat
  3. Pěkné shrnutí loňského roku. Ty kalendáře mě zaujaly, to jsi sama vyráběla? Mám teda už koupenej, ale může to být pěkný dárek na vánoce. Teda kalendář už na další rok, jasně. K zahrádce fakt gratuluji, mně tam roste všechno možný, hlavně plevel, ale zelenině se moc nedaří. Nádherný rajčata a taky nádherný bylinky.
    Pizza vypadá skvostně.
    A taky znovu musím pochválit ty nádherné krajinné fotky, ale vlastně fotky vůbec, ty se mi u tebe líbily vždy.
    Jak jsi byla spokojena s tou knižní nadílkou? Slibné tituly. Co se ti tak líbilo nejvíc?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kalendáře jsou z mých fotek :) Velký jsem nechala dělat u SaalDigital a malý u Kalvosu. Tiskárny mají obvykle na výběr spoustu více či méně editovatelných šablon, takže tam stačí nahrát fotky, upravit si popisky a o zbytek už se postará tiskárna sama :)

      K zahrádce: no, byla jsem až překvapená, jak se tomu vloni dařilo (ikdyž ředkvičky úplně nedopadly :D). Tak snad se tomu bude dařit i letos... Ono asi i dost dělá to, že máme balkon na jih a všecko má dostatek slunka...

      Z knížek jsem si zamilovala cokoli, co spadá do literatury faktu, baví mě si prohlubovat znalosti o různých lidech/událostech, které jsou skutečné. Z těch tady zmiňovaných se mi nejvíc líbil Černobyl, Mosad a Rudý Zeman. :) Ale ráda si přečtu i nějaké to scifi/fantasy (Tolkien for ever! :D) a horory - tady u mě vede King! :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...