105km aneb #BrnoMěstoCovidPochod

23.4.21



Když jsme byli v březnu letošního roku uzemněni a k víkendovým procházkám nám zbyla jen plocha Brna, koukali jsme do mapy s přáním nalezení nějakého nám neznámého místa poněkud neúspěšně.  To bychom ale nebyli my, kdybychom nastalou situaci nedohnali až na samou její hranici, a to doslova:  rozhodli jsme se obejít okres Brno-město :D

Ano, pochodů kolem Brna se během roku obvykle pořádá několik - znát můžete např. Vokruch vokolo Štatlu nebo Z Brna do Brna (oba mají 100km). Našim cílem nebylo ovšem obejít hranice okresu na jeden zátah, a tak jsme si trasu rozdělili na tři etapy a každou z nich ušli v po sobě jdoucích sobotách. 

Pozn.: "našlapáno" v jednotlivých etapách vyjadřuje počet skutečně ujitých km, "trasa" pak odkaz na plánovanou cestu, jejíž délka se od skutečně ujité lehce liší - ne vždy šlo jít úplně po hranici (potoky/bláto/nečekané komplikace/vhodná zkratka - např. letiště v Tuřanech jsme obcházeli po vhodnější trase). Z valné většiny jsme se ale mapy drželi :)


První etapa:

Našlapáno: 22.6 km

Trasa: https://mapy.cz/s/cupapacuco

Plní odhodlání a sil jsme si první etapu z Řečkovic do Obřan zvládli dát celkem rychle a bez pocitu velkého rozlámání v cíli. Sem tam jsme se motali po neznačených lesních cestách s mírnou nejistotou, zda jdeme dobře, občas to vypadalo, že skončíme zaseklí v křoví, ale většina cesty uběhla v klidu. Bylo i na co koukat - když už ne pod nohy smekající se v tehdejší záplavě bláta, kam až oko dohlédlo, tak například na koníky v početných ohradách, které na téhle straně Brna jsou. :)


Bahýnka bylo místy požehnaně...


Druhá etapa:

Našlapáno:  33.7 km

Trasa: https://mapy.cz/s/doforurele

Druhá etapa ze Žebětína do Obřan zahrnovala jeden velmi důležitý úkol - vylézt na nejvyšší horu Brna-města! Tou je 479m vysoký kopec příznačného jména: "Kopeček". Najdete ho schovaný v lese těsně nad Masarykovým okruhem.

Tahle etapa už byla trochu více "převýšená" - nejdřív jsme se museli vydrápat na ten obrovský Kopeček a v druhé půlce na nás čekala strmá křížová cesta před Kuřimskou oborou. S metry i kilometry jsme se ale poprali zdárně :)


Na Kopečku toho moc nenajdete...

Veveří:


Třetí etapa:

Našlapáno: 48.7 km

Trasa: https://mapy.cz/s/benujamoho

"To už dáme najednou, ne?" - tak zněla věta, která odstartovala třetí a závěrečnou etapu. Začínali jsme brzičko ráno opět v Žebětíně nedaleko druho-etapního Kopečku, na zemi ležel čerstvě napadaný sníh a tak úplně jsme si na těch téměř 50km nevěřili.

Celou dobu, až do Mariánského údolí na východě Brna, jsme šli víceméně po rovině, až na malá lokální stoupání/klesání. Cesta taky vedla mnohdy po silničkách, takže jsme se blátem brodili jen výjimečně (ale když už, tak to sakra bralo energii :D). Jižní etapa nebyla zas až tak záživná - největší atrakcí pro nás byl kousek bývalé trasy Masarykova okruhu. 

Nejvíc jsme se obávali stoupání z Mariánského údolí nahoru na Hády. Překvapivě jsme to ale zvládli rychle a ani to nebolelo. Nejvíc nudný a už trochu frustrující úsek přišel ale hned vzápětí: cca 5km rovinka na Hádecké plošině, předtím, než se cesta stočí dolů do lomu. Jo, tenhle úsek fakt bolel :D

Dolů na konečnou šaliny v Obřanech už to byl kousek, a i když finální klesání z kopce k silnici bylo notně bahnité a adrenalinové, povedlo se nám bez trvalých následků dojít do cíle. Ne jen třetí etapy, ale do CÍLE celého pochodu kolem Brna-města. :)

Pozůstatky starého Masarykova okruhu:

Hády:


    A tady vídíte celé Brno-město. Hranice okresu jsou červeně, naše reálně ujitá trasa modře:


Tohle nebyl úplně typický cestovatelský článek, já vím.  Chtěla bych vám tím ale ukázat, že zajímavý výšlapy se dají pořádat prakticky všude - rozhodně za nimi nemusíte přes půl světa a s drahým vybavením. Těch 105km jsme ušli v teniskách, s termoskou kafe a čaje a spoustou toustů v baťůžku. A i když jsme už na mnoha místech celé trasy už někdy v minulosti byli, bylo skvělý si jednotlivé body tak trochu propojit - mě například dostalo, jak je to z Mariánského údolí na vršek Hádů vlastně kousek :) Poznali jsme ale i nové věci - tak třeba Kopeček, nebo velmi zajímavý znak Bosonoh :D 

Tož tak - cesta tam byla a bylo nutkání ji projít, a tak jsme ji prošli :D 

No a co vy, taky se vám povedl nějaký hezký výlet v poslední době? Našli jste nějakou novou cestičku, kterou jste ještě nikdy nešli? :)

Vaše Jíťa

 

Mohlo by vás zaujmout...

4 komentářů

  1. Tohle mi přijde jako úplně super nápad! A moc obdivuji vaše precizní zrealizování. Některé body bych od sebe čekala mnohem dál a na mnoha místech jsem vůbec nebyla, třeba Kopeček i Masarykův okruh mi dosud unikaly. Až se vrátím do Brna na delší dobu, ráda si z vás vezmu inspiraci na hlubší poznávání svého rodiště. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě naše "pouť" zaujala, jsem vždycky ráda, když si někdo z těch článků odnese nějakou inspiraci :) Taky jsem o některých místech nevěděla, nebo měla dost zkreslenou představu o tom, jak daleko od sebe jsou :)

      Vymazat
  2. Ty jo, vy máte ale velký okres! :D Za celý život jsem nevíc za den ušla asi 25 km, takže moc nechápu, jak jste dali skoro padesát! :O Fakt máš můj obdiv. Já jsme v době koronaviru a karantény byla tak nějak bez elánu a tak jsme skoro pořád seděli doma... Měli bychom fakt začít být aktivnější!

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, v Brně jsme to s okresem schytali docela dobře :D 50km jsem šla podruhé v životě a je to vždycky stejný - kolem čtyřicátého km začne něco bolet a pak ti začne být všecko jedno a prostě to dojdeš :D
    A co začít s akvititou tak, že obejdete váš okres? :D

    OdpovědětVymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...