Cheesecake

2.11.20


No řekněte sami, není to super přijít lehce vymrzlí domů a dát si teplý kafe s nějakým dobrým koláčkem? Dneska tu pro vás mám můj jednoduchý, lety ověřený, recept na jeden z celosvětově nejoblíbenějších dezertů - cheesecake - který tedy můžete udělat kdykoli během roku, ale na konci léta a na podzim se vám otevírají mnohem širší možnosti jeho dochucení - co třeba taková dýně, hrušky, a podobně? :) 

Receptů na cheesecake existuje tuna, na konec článku jsem vám přidala odkazy na mnohem vymazlenější postupy. Můj recept není  zrovna dokonalý podle cheesecakových měřítek, a cheesecakoví fundamentalisti by mě za něj asi hnali :D Každopádně, je rychlý, jednoduchý, a výsledek mě ještě nikdy nezklamal :) 

Co potřebujeme?

  • 200g máslových sušenek
  • 100g másla
  • 1 kelímek mascarpone (cca 250g)
  • 1 kelímek ricotty (cca 250g)
  • 1 kelímek smetany (cca 200g, 33%)
  • vajíčka - 1 velké nebo 2 menší
  • cokoli na ochucení


A co s tím budeme dělat?

  • Začneme sušenkami. Nasypte je do vetší mísy a něčím vhodným je rozmašírujte na drť (já jsem zvolila paličku na maso). Nemusíte ze sušenek vytvářet prášek, stačí, když budou rozmačkané na menší kousky :)
  • Rozpusťte si máslo, přilijte ho k sušenkám a hezky zamíchejte, aby drť máslo nasála. 
  • Vezměte pečicí formu (moje má 22cm v průměru), vyložte ji papírem (moje forma není úplně dokonalá a protíká, takže pro mě je to nutnost) a vsypte rozdrcené sušenky. A teď mačkejte! Prsty, skleničkou, čímkoli - cílem je ze sušenek udělat pěkně upěchovanou vrstvu. Na bocích se není nutné snažit o nějakou extra vysokou stěnu, ale je fajn, když prsty sušenky trošku vyženete nahoru a přimáčknete.
  • Formu dejte do trouby na 150°C a nechte sušenkový základ trochu zapéct po dobu, než si připravíme vnitřek cheesecaku. 

  • Do mísy vyklepněte mascarpone a ricottu a rozmíchejte je. Pak přilijte smetanu, opět smíchejte, a jako poslední přidejte vejce. Tak, a tohle je váš základ, se kterým už se dá kouzlit dle libosti.


  • Doporučuju po přidání každého dochucovacího aditiva směs ochutnat. Myslím, že je zbytečné vám sem psát přesné gramy každé možné suroviny - prostě trochu přidejte, ochutnejte a uvidíte. Já tu na fotkách přidávám namletý mák, trochu citronové šťávy a med na oslazení. Ale je jen na vás, jaký cheesecake vytvoříte - jestli s kokosem, rozinkami v rumu, dýňovým pyré, lesním ovocem, jablky a skořicí, se slaným karamelem... Nebojte se toho a experimentujte :)

  • Tekutou směs nalijte do předpečené formy se sušenkami, nechte minutku odstát, ať mají bublinky čas probublat na povrch a prasknout, a pak to celé vraťte do trouby a pečte na 150°C cca 20min na horkovzduch (pokud můžete, jinak se to bude péct asi o trochu déle - záleží na troubě). Po uplynutí této doby doporučuju začít koláček pozorovat a zkust špejlí, jestli není tekutý (pozor, lepit to bude pořád, ale je důležité, aby se hmota "klepala" a nepřelévala). 

Takhle se tváří upečený cheesecake - neteče a lehce se klepe :)
  • Cheesecake pak přesuňte na klidné místečko a nechte ho vychladnout (ne v lednici!).
  • Na vychladlý povrch si můžete připravit nějaké to zdobení či polevu - třeba slaný karamel, rozvar z ovoce, či jak vidíte na mé fotce, citronovou polevu :)
  • A pak už to celé můžete dát do ledničky a nechat nejlépe do druhého dne chladit a tuhnout. :)
  • Dobrou chuť!


A jak jsem slíbila, mám tu pro vás odkazy na další (a mnohem vymakanější) cheesecakové recepty, kterými se můžete inspirovat :)


Jak pečete cheesecake vy? 

A vlastně, jaký je váš vůbec nejoblíbenější dezert? :)

Mohlo by vás zaujmout...

6 komentářů

  1. Cheesecake jsem vždycky milovala! Ale dělala jsem vždy nepečený s čokoládou. Ale teď už nějakou dobu jedu trošku jinou stravu, nepoužívám vůbec cukr a mléčné výrobky jen minimálně, takže zkouším jiné "sladkosti".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepečený cheesecake jsem ještě nikdy nezkoušela, nějak se pořád bojím, že by mi to neztuhlo :D Ale veřím, že musel být skvělej!

      Vymazat
    2. Určitě ztuhne, já ho vždy nechávala přes noc v lednici.

      Vymazat
  2. Cheesecake jsem ještě doma nezkoušela. Tvůj recept vypadá zajímavě, a výsledné fotky jsou k nakousnutí ♥

    OdpovědětVymazat
  3. The integrity of all real-money gambling games at our online on line casino is ironclad. You can belief 888casino to offer you probably the most authentic, technologically advanced, actual money gambling experience. We 온라인 카지노 순위 try for perfection with all our games – Slots, Roulette, Blackjack and past.

    OdpovědětVymazat