Po dvou měsících

24.7.17

Drazí příznivci,

vítejte v pokračování mé erasmácké článkové série :) Měsíc se s měsícem sešel a listopad už je nenávratně za námi. Stejně tak, jako jsem se zde rozepsala o říjnu (k přečtení TADY), se vám nyní chystám pochlubit s tím, jaký byl můj druhý měsíc na Krétě. Tradičně se můžete těšit na ochutnávku jídla a pití, fotky od moře a (nejen) z Heraklionu, povídání o škole a další a další věci. Tož, pojďme na to :)


(1) ŠKOLA

Co se vzdělávání týče, vše probíhá víceméně stejně, jako minulý měsíc - třikrát do týdne nějaká přednáška/cviko, příprava prezentací, vypracovávání papírových assignmentů, práce na několika projektech a snaha pochytit alespoň něco z řečtiny, abych pak na konci semestru zvládla zkoušku.

Semestr se přehoupl do druhé poloviny, a tak už mě čekají jen dva assignmenty a tři projekty. Doufám, že práce na nich půjde tak dobře, jako na těch uplynulých. Trochu zatím nevím, co čekat od zkoušek, jak budou vypadat, kolik pokusů bude... Ale nehodlám se s tím teď nervovat, až přijdou, tak je budu řešit.

S řečtinou jsem trošku pokročila - například čísla mi docela jdou :D A taky se zvládám domluvit v menze a objednat si kafe, čtení v alfabetě mi taky jde (až na to, že mnohdy netuším, co je to za slovo :D) a osvojila jsem si takové ty fráze "Jak se jmenuješ? Jak se máš? Odkud jsi?" a podobně.



(2) JÍDLO & PITÍ

Tuhle položku prostě nelze vynechat, protože jestli tu na Krétě něco stojí celoročně za to, tak je to právě skvělé jídlo a pití :D
Můj seznam ochutnaných (a rázem oblíbených) poživatin se za poslední měsíc rozrostl například o tzatziki(výborné dělají v řecké restauraci u Historického muzea), krevetovou omáčku (v restauraci poblíž Koulesu), úžasnou hustou horkou čokoládu v Outopii (velká kavárna v centru) či o dezert jménem Ekmek Kataifi (detaily ZDE).
V obchodě jsem taky objevila kaštanovou marmeládu - chuť je taková podivně nasládlá :D A taktéž jsem si koupila řecký med :)
Z nápojů bychom pak mohli zmínit suprový frappuccino ve stánku u Liberty square či neuvěřitelně silný frappe z Coffee Islandu.




(3) POČASÍ

V listopadu bylo teplo, sluníčko, průměrně 19°C přes den ve stínu (ale bylo i pár dnů s 25°C :D). Na konci měsíce se trochu ochladilo (11°C) a asi 2 dny pršelo. Když se pak nebe vyjasnilo, na nejvyšších vrcholcích hor v okolí byl k vidění sníh :) Takže - pokud se sem chystáte, přibalte k plavkám lyže :D

A představte si, že ještě 26.11. jsem seděla na pláži v Heraklionu a slunila se a cachtala si nohy bez toho, abych zmrzla :D




(4) JAK JE V HERAKLIONU?

Nu, řekla bych, že tak nějak pořád stejně :D Jen tu markantně ubylo turistů, stánky se suvenýry v pěší zóně vedoucí od centra k moři jsou povětšinou zavřené a o víkendech panuje v centru větší klid (v restauracích je sice nacpáno pořád, ale už tam není taková tlačenice jako dřív).

Taktéž se tu připravují na Vánoce - ve výlohách jsou k zahlédnutí ozdoby, stromky, sněhuláčí figurky a podobně. Přijde mi, že se to sem moc nehodí - přeci jen, vedle palem, rozkvetlých ibišků a dozrávajících pomerančů je to trochu jak pěst na oko :D

V přístavu v Heraklionu:


(5) EXPLORING CRETE

Listopad se nesl ve více objevitelském duchu než měsíc předcházející. Nejprve jsem se spolu s ostatními erasmáky zúčastnila exkurze do paláce Knossos (vyprávění přijde) a do Archeologického muzea (o kterém jsem už psala TU).
Na konci měsíce pak za mnou zavítali na několikadenní návštěvu kamarádi z Brna. Protáhla jsem je výše zmíněným Knossem, muzeem, Koulesem (pevností v přístavu) a taky jsme si spolu udělali výlet do nedalekého městečka jménem Rethymno, o kterém vám povyprávím v extra článku (ale dopředu můžu prozradit, že se mi tam moc líbilo) :)

Přístav v Rethymnu:


(6) OHLÉDNUTÍ & PLÁNY

Takže... co se povedlo a nepovedlo během listopadu?

PLUSY:
  • Nezbláznila jsem se ze školy :D
  •  Výlet do Rethymna
  •  Návštěva kamarádů
  •  Návštěva Knossu
  •  Ochutnány nové dobroty :)
  •  Úspěšně pokračuju s projekty a úkoly
  •  Víc jsem fotila a nasbírala i videomateriál
  •  Večer začali na kolejích topit
  •  Koupila jsem si skvělý krétský med
  •  Navšívila jsem Outopii!!! :D A taky doporučenou řeckou restauraci
  •  Kluci mi dovezli český chleba - to jídlo je tak strašně nedoceněné! :D
  •  Konečně mám studentský průkaz od TEI
  •  Dostala jsem SIMku od Vodafonu s 800MB dat (ke kterým mi 1.12. přibylo ještě dalších 600+500MB jako odměna za nevímco :D)
  •  Seznámila jsem se se sympatickými Norkami :)
  •  Mám hezký pruhovaný hrníček :)

MNÍNUSY:
  •  Občas trochu zima na pokoji
  •  Smutno po kamarádech
  •  Menší problém s learning agreementem (ale to se vyřeší)
  •  Zbytečně stresuju, že nic nestíhám


No, a jaké jsou mé plány pro další dny?

 Dodělat všechny projekty a úkoly
 Užít si Vánoce v zahraničí s mým drahým :)
 Pokročit s DP
 Podívat se do Chanie
 Podívat se do Agios Nikolaos
 Dát si řecký salát
 Ochutnat souvlaki
 Dopsat článkové blogové resty
 Ochutnat krétského šneka :D


Tož, to by byl souhrn mého listopadu na Krétě :) A jaký byl ten váš?

Jíťa :)

Mohlo by vás zaujmout...

0 Comments

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...