Zimní chcípání

23.2.18

Těšila jsem se - na zimu, sníh, mráz. Na to, jak se budu ve volných chvílích potulovat po lesích a fotit tu bílou nádheru. Na to, že se možná konečně znova projedu na lyžích, na kterých jsem od dětství nestála. A taky na to, jak pracovně a fakultně posunu, napíšu článek na konferenci, a vůbec toho spoustu stihnu.

Ale bacily řekly: "Ne."


Takže místo radování se z nového roku a pilné pracovitosti jsem víc jak půlku prvních dvou měsíců prosmrkala, prokašlala a propotila. Naposledy tenhle týden - v pondělí mi bylo skvěle, žádné nepříjemnosti, a v úterý ráno jsem se vzbudila celá ztuhlá a s krkem, ve kterém si asi přes noc hrál piditrpaslík s motorovkou. Pracovní výkon okamžitě klesl k nule a v mysli se usadila depka.



Fakt nestačilo marodění obětovat leden včetně návštěvy Vídně? Fakt se zase nemůžu pohnout a jsem slabá jak moucha, kýchám a v hrdle se mi usadil knedlík?

Tak trochu nevím, co se sebou udělat. Snažím se cpát ovocem, pořádně se oblíkat, chodit včas spát... A stejně mě to znova položilo. Tak kruci. Čím se bráníte nákazám vy? Napište mi prosím do komentářů nějaké tipy, moc ráda se od vás inspiruju :D


Nu, abychom nebyli tak moc negativní - článek vznill a byl poslán (a když budu mít velký štěstí, tak bude i schválen a přijde mi pozvánka na konferenci), nějaký posun v práci nastal též, přečetla jsem tři knížky a pořídila jsem si parádní košili a tričko. A byla jsem ve Vídni (klik). :)


Doufám, že už je to nyní naposledy, že už zbytek zimy přežiju bez úhony. Čeká mě toho hodně: další vědecký článek (snad), přejmutí části pracovních úkolů na své triko, a když to půjde dobře a najdu odvahu, pak bych se na jaře moc rada podívala na krátký výlet za hranice Česka. Protože proč ne? Nějakou dovolenou mám, trošku jsem si našetřila a 4-5 dní mimo Brno a pracovní zápřah by byly super na dobití baterek. Kam byste se vydali vy - případně, kde jste na pár dnů vyrazili? Preferuju Evropu ;)


Jo, a taky už se moc těším, až vám ukážu všecky svoje zimní fotky, které se mi i přes různé nepřízně povedlo cvaknout :)


Tož, vypsala jsem se a řekla bych, že jsem to potřebovala. Však od čeho jiného je blog, než od vykecání se a utřídění myšlenek? Příště si pro vás připravím možná nějaký recept nebo snad fotící inspiraci... kdoví? Klidně dejte vědět, jaký článek by se vám líbil :)

Mějte se hezky a nezmrzněte :)

Vaše Jíťa 

Mohlo by vás zaujmout...

9 komentářů

  1. Já se těšila na anglickou zimu, protože mráz zrovna nemusím a nikdy jsem nebydlela v oblastech, kde by sníh vydržel, vždycky se z něj do druhého dne stala protivná břečka. Když pominu ledový vichr, tak je tu v Anglii opravdu tepleji, nemrzne, sněžilo jednou, teď už všude rostou sněženky, krokusy a petrklíče. Tuhle zimu jsem nemocná nebyla, ale nevím, jak to dělám, protože většinou jsem byla nastydlá furt. Doufám, že jsem to teď nezakřikla! :D Určitě je dobrej zázvorovej čaj s medem, nebo si dát do sklenice nakrájenou cibuli a dát na to med a pak z toho pítu tu šťávu, ale já to nedokázala, bylo to na mě moc odporný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu v Brně teďka mrzne jen praští a má to být ještě zimnější :D Cibuli s medem jsem nikdy nezkoušela, ale asi nejsem daleko od toho momentu, kdy to dobrovolně půjdu vypít, protože mi ta věčná nudle u nosu leze už krkem :D Gratuluju k nemarodění, drž se!

      Vymazat
  2. Přes hodně nepříjemný start v novém roce vtipný název článku a líbila se mi i úvodní kresba se slovním doprovodem.
    Nojo, nevybereme si.
    Prevence? Opravdu vitamíny, a doporučila bych i kombinaci s minerály. Mimo přírodní zdroje, jako ovoce, zelenina, ořechy, sýry, jogurty, ryby a podobně, tak můžeš přidat umělou formu, a jestli jsem byla někdy spokojená s kvalitou, tak to byla firma Vitaland (dřívější Profitness), ještě donedávna měli pobočku v Brně na Vaňkovce, možná budou i v nějakém větším nákupáku. Mají fakt kvalitní produkty. (A není to placená reklama :D )
    Já byla jeden čas hodně na hromadě díky oslabení, ale bylo to i díky stresu, když jsem byla v pohodě, víc jsem odolávala.
    Jestli něco můžu doporučit jako fakt dobrou prevenci proti nachlazení a různým virům, tak je to otužování. Vyběhnout ven v tričku a kalhotkách a potřít se třeba sněhem. (Ale vzápětí hned domů a převléct se do suchého!). Při sprchování zakončit studenou sprchou (na zabití, ale fakt to funguje, moje máma se takhle v práci sprchovávala a vira nechytila, co si pamatuji...).
    Před a dokonce i při samotné nemoci je hodně dobrá Echinacea!
    A když už tě to postihne a nemůžeš se hnout a máš fakt hodně vysoké horečky a potřebuješ je nějak stáhnout, tak jsou dvě možnosti - 1.čípky
    2.židovský penicilín
    Dvojku ti přiblížím, sama jsem zkoušela a zabralo to, sice ne stoprocentně, ale o dobrých 70 procent zlepšení ze dne na den. Takže, uvaříš slepičí polévku, klasika, slepice, nebo aspoň půlka slepice, případně kuře (slepice je ale lepší, má větší sílu). Sůl, nové koření, kořenová zelenina, cibule, na závěr můžeš zavařit i nudličky. Udělaj si vývar do většího hrnce a asi litřík oddělej.
    Do toho litru pak přidáš:
    Ingredience:
    1 l slepičího vývaru (kuřecího)
    2 lžíce strouhaného zázvoru
    2 ks hlavičky česneky
    2 ks cibule
    1 ks chilli papričky
    1 ks pórku

    Postup:

    1. Nakrájený pór a cibuli, chilli papričku a nastrouhaný zázvor krátce povaříme ve vývaru
    2. Nakonec přidáme utřený česnek, promícháme a teplé vypijeme, jdeme se potit do postele
    3. Kůru zopakujeme několikrát denně i několik dní, dokud nemoc nezačne ustupovat.

    Já jsem měla verzi bez cibule, s česnekem, pórkem a zázvorem. Jo, pórek by měl být hlavně ten kus od kořene, s bílou částí. - A je to fakt šíleně hnusně odporný utrejch, takže když pozřeš pět lžic, bude to úspěch. Pak si nachystáš něco na převlečení, plus náhradní povlečení a prostěradlo, zalehneš a vypotíš duši :D
    Druhý den by měla přijít velká úleva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panejo, Vendy, díky za tak podrobný postup, zní to celé tak šíleně, že to možná zkusím :D Asi jsem dospěla do fáze, kdy bych dala za neucpaný nos skoro cokoli :D Studenou sprchu občas zkouším, ta je dobrá. A řekla bych, že imunitě přidává i pohyb, ale jak teď pořád smrkám, tak se bojím nějak víc hýbat, takže plavání, lezení, běhání a podobně jsem musela odložit k ledu a to asi taky není úplně ideální, cítím, jak rosolovatím... :D

      Vymazat
    2. Jiti, když už jseš nemocí chycená, tam už otužování i běhání, plavání a podobně, opravdu odlož, tady je na místě ležení, odpočívání, horké čaje, citrony, cibule s medem (taky chutná příšerně, ale doporučuje se). A ten židovskej penicilin, kdybys chtěla zkusit, tak si dej poloviční dávku, tedy půl litru toho vývaru a k tomu poloviční dávku přísad. Je to fakt hnusný, štípavý, pálivý, ale účinný. Taky, pokud bys ten slepičí vývar vařila, doporučuji polévku táhnout dobré tři hodiny, aby se síla ze slepice dostala hlavně do té polévky (A zbytek polévky i s masem můžeš jíst jako klasickou slepici). - K výrazu "táhnout", to je takový ten bod varu, kdy polévka jen taktak probublává, žádné velké varné kolotání.) - Na ucpaný nos se taky doporučuje napařování, vodu, do ní sůl, nechat hodně rozehřát a pak ručník přes hlavu a chvíli inhaluj. A jestli chceš rychlovku na ucpané dutiny, tak pravý nefalšovaný křen, nastrouhej si kopeček, k tomu jablko, smíchej a spolkni pár lžic. To ti proletí nosem a dýchacíma trubicema jak blesk. :D - Samé děsné věci, vím, ale tohle jsou staré osvědčené prostředky našich babiček. A dědečků. :-) Přeju zlepšení!

      Vymazat
  3. No, z hlediska TČM je tady několik omylů (TČM je sice pro laiky někdy těžko pochopitelná, v podstatných věcech se však nemýlí). :-)

    Poctivý slepičí vývar se hodí až v rekonvalescenci, jinak ti to zatáhne patogen ještě hlouběji do těla a po krátké "zdravé" pauze lehneš znova (to už se ti stejně děje).

    Podobně nevhodný je citron a vůbec SYROVÉ ovoce či syrová zelenina. Tělo ochlazuje.

    Mléčné výrobky (event. přemíra sladkého) zahleňují a pro většinu lidí nejsou vhodné celoročně, v zimě a obzláště k večeři je to vůbec nejhorší.

    Zkus ten zázvor, protože jsi ale "na hromadě" už dlouho, byla by vhodná nějaká ucelená kúra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panejo, děkuju za tipy, tohle jsou pro mě docela novinky (až na to mlíko). Už to celkem jde, zázvor zkouším a snad to i funguje.. :)

      Vymazat
  4. Takéto romantické predstavy mám tiež o každej zime...a vždy si prejdem nejakým svinstvom, tento rok to bola angína. Mne inak dosť pomáha zázvor naložený v mede, z ktorého si potom robím čaje.

    OdpovědětVymazat
  5. The resulting cross-section depends on by} the profile of the punch and die. Coining is a extremely accurate and repeatable bending process because it eliminates spring back. best shower caps for long hair This process removes material by electrolytically dissolving the unwanted half.

    OdpovědětVymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...