Cheesecake

2.11.20


No řekněte sami, není to super přijít lehce vymrzlí domů a dát si teplý kafe s nějakým dobrým koláčkem? Dneska tu pro vás mám můj jednoduchý, lety ověřený, recept na jeden z celosvětově nejoblíbenějších dezertů - cheesecake - který tedy můžete udělat kdykoli během roku, ale na konci léta a na podzim se vám otevírají mnohem širší možnosti jeho dochucení - co třeba taková dýně, hrušky, a podobně? :) 

Receptů na cheesecake existuje tuna, na konec článku jsem vám přidala odkazy na mnohem vymazlenější postupy. Můj recept není  zrovna dokonalý podle cheesecakových měřítek, a cheesecakoví fundamentalisti by mě za něj asi hnali :D Každopádně, je rychlý, jednoduchý, a výsledek mě ještě nikdy nezklamal :) 

Co potřebujeme?

  • 200g máslových sušenek
  • 100g másla
  • 1 kelímek mascarpone (cca 250g)
  • 1 kelímek ricotty (cca 250g)
  • 1 kelímek smetany (cca 200g)
  • vajíčka - 1 velké nebo 2 menší
  • cokoli na ochucení


A co s tím budeme dělat?

  • Začneme sušenkami. Nasypte je do vetší mísy a něčím vhodným je rozmašírujte na drť (já jsem zvolila paličku na maso). Nemusíte ze sušenek vytvářet prášek, stačí, když budou rozmačkané na menší kousky :)
  • Rozpusťte si máslo, přilijte ho k sušenkám a hezky zamíchejte, aby drť máslo nasála. 
  • Vezměte pečicí formu (moje má 22cm v průměru), vyložte ji papírem (moje forma není úplně dokonalá a protíká, takže pro mě je to nutnost) a vsypte rozdrcené sušenky. A teď mačkejte! Prsty, skleničkou, čímkoli - cílem je ze sušenek udělat pěkně upěchovanou vrstvu. Na bocích se není nutné snažit o nějakou extra vysokou stěnu, ale je fajn, když prsty sušenky trošku vyženete nahoru a přimáčknete.
  • Formu dejte do trouby na 150°C a nechte sušenkový základ trochu zapéct po dobu, než si připravíme vnitřek cheesecaku. 

  • Do mísy vyklepněte mascarpone a ricottu a rozmíchejte je. Pak přilijte smetanu, opět smíchejte, a jako poslední přidejte vejce. Tak, a tohle je váš základ, se kterým už se dá kouzlit dle libosti.


  • Doporučuju po přidání každého dochucovacího aditiva směs ochutnat. Myslím, že je zbytečné vám sem psát přesné gramy každé možné suroviny - prostě trochu přidejte, ochutnejte a uvidíte. Já tu na fotkách přidávám namletý mák, trochu citronové šťávy a med na oslazení. Ale je jen na vás, jaký cheesecake vytvoříte - jestli s kokosem, rozinkami v rumu, dýňovým pyré, lesním ovocem, jablky a skořicí, se slaným karamelem... Nebojte se toho a experimentujte :)

  • Tekutou směs nalijte do předpečené formy se sušenkami, nechte minutku odstát, ať mají bublinky čas probublat na povrch a prasknout, a pak to celé vraťte do trouby a pečte na 150°C cca 20min. Po uplynutí této doby doporučuju začít koláček pozorovat a zkust špejlí, jestli není tekutý (pozor, lepit to bude pořád, ale je důležité, aby se hmota "klepala" a nepřelévala). 

Takhle se tváří upečený cheesecake - neteče a lehce se klepe :)
  • Cheesecake pak přesuňte na klidné místečko a nechte ho vychladnout (ne v lednici!).
  • Na vychladlý povrch si můžete připravit nějaké to zdobení či polevu - třeba slaný karamel, rozvar z ovoce, či jak vidíte na mé fotce, citronovou polevu :)
  • A pak už to celé můžete dát do ledničky a nechat nejlépe do druhého dne chladit a tuhnout. :)
  • Dobrou chuť!


A jak jsem slíbila, mám tu pro vás odkazy na další (a mnohem vymakanější) cheesecakové recepty, kterými se můžete inspirovat :)


Jak pečete cheesecake vy? 

A vlastně, jaký je váš vůbec nejoblíbenější dezert? :)

Mohlo by vás zaujmout...

5 komentářů

  1. Cheesecake jsem vždycky milovala! Ale dělala jsem vždy nepečený s čokoládou. Ale teď už nějakou dobu jedu trošku jinou stravu, nepoužívám vůbec cukr a mléčné výrobky jen minimálně, takže zkouším jiné "sladkosti".

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Nepečený cheesecake jsem ještě nikdy nezkoušela, nějak se pořád bojím, že by mi to neztuhlo :D Ale veřím, že musel být skvělej!

      Smazat
    2. Určitě ztuhne, já ho vždy nechávala přes noc v lednici.

      Smazat
  2. Cheesecake jsem ještě doma nezkoušela. Tvůj recept vypadá zajímavě, a výsledné fotky jsou k nakousnutí ♥

    OdpovědětSmazat