Moje BuJo 2021

16.12.20

#backToBuJo aneb po roce s normálním diářem se vracím k tomu vlastnoručně udělanému a k systému bullet journalingu! 

O BuJo jsem vám už kdysi jeden článek psala (KLIK) a k mému překvapení se stal hodně čteným a navštěvovaným i dlouhou dobu po jeho vydání. Takže si na něj dovolím tak trochu navázat a ukázat vám, jak jsem si to moje BuJo 2021 přichystala. :) 

Bullet journaling je jednoduchý a lehce přizpůsobitelný systém, jakým se dá vést diář. Stačí vám sešit a propiska a můžete tak mít všechny podstatné informace pro daný rok, měsíc a den na jednom místě a neztrácet se mezi kupou poznámek, lepících papírků a online organizátorů. Výhodou je, že vás BuJo donutí si na chvíli sednout a zamyslet se, co je potřeba udělat, kdy, kdy to má být hotové a co k tomu potřebujete zajistit - a tím na pár minut zpomalíte, vydechnete, rozvrhnete si čas a pomocí faktického napsání si úkolů na ně tím spíš nezapomenete, i když nemáte diář přímo u sebe. Aneb, "the slow way is the fastest one"

Tahle věta je přímo z knihy Bullet Journaling, kterou sepsal autor BuJo metody, Ryder Carroll (jeho web je tady: https://bulletjournal.com/). Ano, čtete dobře, o BuJo existuje knížka :D A taky spousta webů a youtube kanálů nespočty BuJo-istů, kteří sdílí svoje diáře, metody a taky to, jak se dá BuJo zkrášlit. 

Jasně, na fotky všech těch vyšperkovaných diářů se kouká hezky, a člověk by hnedka chtěl taky takový tvořit - je to ale taky důvod, proč spousta lidí BuJo systému ani nedá šanci, protože jejich představa je taková, že BuJo musí být esteticky dokonalé. Omyl. Velkej omyl. Jde o to, aby vám diář sloužil a ne vy jemu. Jeho hlavním posláním je zpřehledňovat vám vaše dny a pomáhat vám plánovat a poskytovat tolik místa na vaše poznámky, kolik jen potřebujete. Všechny ty kresbičky, barvičky a blbůstky jsou navíc, vůbec je nepotřebujete, můžou vám používání BuJo jen trochu zpříjemnit. 


A hlavně, vůbec nemusíte mít stylový tečkovaný sešit a spoustu fixek a speciálních psacích potřeb - úplně stejně vám poslouží obyčejný sešit za pár korun a napůl vypsaná propiska zapadlá za gaučem. :)

Mno, já jsem se rozhodla pro ne úplně minimalistický vzhled a každý měsíc tak má jinačí téma, jinačí vzhled. Neřešila jsem ale moc, jak to celé dopadne, prostě jsem si našla na internetu téma, které se mi líbilo, a zkusila si ho přizpůsobit sama sobě. Spousta z nich je inspirovaná mou milovanou Amandou RachLee (YouTube), jiná jsem si vymyslela sama. Z minula už vím, že mě nebaví kreslit složitosti, a tak jsem se zaměřila na ty nejjednodušší ilustrace - a ono to fungovalo a ve výsledku mě to hodně bavilo :) 

Co se týče rozložení diáře, je následující: prvních pár stránek obsahuje přehled úkolů pro jednotlivé měsíce, prostor na čtecí, filmové a další roční to-do listy a inspiraci. Pak už následuje měsíc za měsícem: titulní stránka, dvojstrana s přehledem dnů, habit tracker a prostor na vypsání nápadů a myšlenek, a nakonec dvoustránka pro každý týden (ten má u sebe kromě dnů i políčka na to-do, poznámky a seznam týdenních pozitivních událostí). 

Zkusila jsem tentokrát i několikrát vytvořit tzv. duch-door - ostřihnout stránky pro jednotlivé týdny a vzniklé okraje využít pro ta políčka, které je fajn vidět celý měsíc (třeba habit tracker).

A ano, dělala jsem celé BuJo dopředu, hlavně proto, že už mám tak nějak odzkoušeno, kolik místa kde potřebuju, a zatím mi víc vyhovuje mít jistotu připravených stránek. Myslím ale, že budoucí BuJo zkusím vést tak, jak je nejlepší, týden po týdnu, den po dni. Ale to je zatím budoucnost. :) 

~~~~~~~

No, a co vy, taky využíváte BuJo systém? Neváhejte se podělit o zkušenosti a pochlubit se s fotkami, jestli jste třeba taky o BuJo napsali článek :) A ještě jednu otázku mám: bavilo by vás, kdybych o BuJo psala víc, a sem tam jsme si tu na blogu trochu odskočili od focení a cestování? :)

2021 zdar!

Vaše Jíťa :)

Na konec tu mám pro vás pár odkazů: 


Mohlo by vás zaujmout...

8 komentářů

  1. No jeeje, ten je ovšem překrásný! :) Obdivuji, že máš už nachystáno. Raději bych taky měla hotový celý rok dopředu, vyhovuje mi to více, ale zasekla jsem se na březnu. Letos jsem druhé pololetí dělala až za pochodu a ne vždycky byla na diářování čas a nálada...

    Hezky jsme se s těmi BuJo články sešly. Líbí se mi nápad fotit diář ještě před jeho užíváním. Sama jsem s tím teď docela bojovala - většina mých ročních přehledů obsahuje citlivé body, takže jsem je nesdílela, ačkoliv se mi z hlediska zpracování líbily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky jsem se včera smála, že jsme měly ve stejný čas stejný nápad na článek :D

      No, začínala jsem s přípravou už někdy na konci léta, a vždycky, když jsem si potřebovala odpočnout od práce a existence, šla jsem kreslit... jinak bych to asi přes rok taky nezvládala, ale láká mě to někdy zkusit. Možná jde jen o zvyk :D

      Jo, tak s vyplněním důležitých událostí jsem právě čekala až po nafocení, pamatuju si ten moment o víkendu, kdy jsem se s tužkou v ruce zasekla a řekla si "Počkej, nechceš vyvěšovat narozeniny všech známých na netu :D"

      Vymazat
    2. A co pak teprve analýzy financí nebo menstruační kalendář! :D

      Vymazat
    3. Ajaj :D kam se hrabou deadliny firemních projektů :D

      Vymazat
  2. Já jsem bullet journal taky zkoušela, ale bohužel jsem vydržela jen pár měsíců. Vyrobit si takhle vše dopředu je opravdu dobrý nápad! Já nakonec ale vždy skončím u toho, že si vše zapisuju do kalendáře, který mám vedle počítače na pracovním stole... Tvůj diář je moc krásný! Tak ať se ti do něj dobře píše!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ono je to docela náročné, než si v tom člověk udělá systém a zvykne si na to... Právě proto si ho celý dělám dopředu, protože je mi jasné, že bych to asi pěkně nestíhala :D

      Vymazat
  3. S tímhle termínem jsem se poprvé setkala u tebe a trochu si prosurfovala internetové odkazy. Je to opravdu originální pojetí diáře - i když já jsem konzerva a stačí mi předlajnovaný klasický.
    Ale musím uznat, že tvé provedení vypadá fakt sympaticky a kreativně a bezvadně. A vzhledem k tomu, jak je pořád zavřeno (chci si koupit diář v levných knihách, protože tam je fakt za dobrou cenu), tak mimožná nezbude nic jiného než si vyrobit vlastní :-)
    Ale tak nápaditej jak tvůj asi nebude.
    Nebo raději počkám na ten diář. Stejně mě napadá, nebyl by to zajímavej podnikatelskej plán, vyrábět diáře tímto stylem? Ale asi by to bylo moc drahé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vyrábět by se to dalo, ne že ne, ale myslím, že by to jednak bylo drahý a druhak to pak popře myšlenku BuJo - to, že si ten diář uděláš podle sebe, ať už dopředu předlajnuješ nebo ho tvoříš den za dnem a máš vždycky tolik místa, kolik ti vyhovuje... Takhle by sis zas jen koupila něco předdělaného... na druhou stranu, třeba na seznámení s BuJo by to bylo fajn :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...