10 radostí od července do prosince

21.1.23


Další půlrok je za námi a tak se můžu zase vrátit ke svému oblíbenému formátu - půlročním radostem! Od léta do zimy se toho událo habaděj a většina víkendů (a mnohdy i pracovních dní) bylo zaplněných různorodými akcemi, cestami a událostmi, takže mám tentokrát opravdu z čeho vybírat :) 

 Co udělalo od července do prosince radost vám?  


[1] Jižní Čechy + Šumava + Vltava

...16 denní dovolená, odehrávající se na kolech, v kánoích a na kopcích se udála hned na začátku července. Ujeli jsme přes 70km po Vltavě, nečekaně pokřtili jeden ostrůvek Ostrovem Československého Ztroskotání, prozkoumali krásy jihočeských vesniček a vyšlápli si na nejvyšší šumavský vrchol, Plechý. O celé téhle epické cestě vyšly na blogu tři články:

Rožmberk, Vltava:

Plešné jezero, Šumava:




[2] Edinburgh
...druhá letošní zahraniční cesta mě zavedla tam, kam jsem se už dlouhá léta toužila podívat - do Skotska, do Edinburghu. Ve skotské metropoli jsem strávila čtyři dny a užila si výhledy, architekturu, jídlo i přírodu a rozhodně jsem tam nebyla naposledy! Moje edinburghské zážitky jsem vám sepsala sem: Dùn Èideann :) 




[3] Jizerky
...tradiční horská podzimní akce, tentokrát už její devátý ročník, se odehrála na severu republiky, v krásných Jizerských horách. Ulovili jsme spoustu hub, vydrápali se na vršek Smrku i Ještědu a projeli se na parádních trailech na Tanvaldském Špičáku. Fotky a povídání najdete tady: Podzimní Jizerky :)



 

[4] Krušné hory na kole
 ...o tomhle rychlém výjezdu jsem samostatný článek nepsala, nechala jsem si ho tak trochu pro sebe, ale to neznamená, že by nestál za vyprávění :) Jednoho letního dne jsme se vydali do Krušných hor, konkrétně do Abertam, kde jsme rozbili základní tábor. Odtud jsme se pak vydali na traily na Klínovci a na Plešivci a dali si i moc hezké kolečko po nejbližším krušnohorském okolí, zašli na pivko a oběd do naší oblíbené Rýžovny a prohlídli si důl Mauritius. :)






 

[5] Sloupsko-šošůvská jeskyně 
 ...první prosincový víkend pro nás měl nachystaný opravdu nezvyklý a originální zážitek - prohlídku mimo klasickou návštěvnickou trasu Sloupsko-šošůvské jeskyně. Jedná se o cestu nazvanou "Po stopách Nagela", na kterou se můžete objednat, dostanete čelovku a sedák a průvodci vás protáhnou jeskyní po břiše, po kolenou, po šutrech, vodou, a můžete tak trochu poznat, jaké to jeskyňaření vlastně je :)
 
(c)KubaB



[6] Klobásky 
...aneb Jíťa uzenářem! Konečně se mi povedlo přimotat se k udící akci u D. rodičů a stala jsem se asistentem při vzniku domácích uzenek. A musím nás pochválit, moc se nám povedly (hlavně ty syrečkové :D) :)




[7] Knížky 
...kdepak, ani vloni můj čtecí to-do komínek nijak nepozbyl na své výšce, a i když jsem se snažila dát mu zabrat, doplnil se pokaždé nějakým zázrakem do ještě většího objemu. Za vše přečtené vybírám následující položky:
  • Česko-čínské objímání (DeníkN)
  • Cizinka 6+7
  • Domek v Irsku
  • Námořní slepota (DeníkN)
  • Šikmý kostel 1 (Lednická)



[8] Perníčky
...tradiční punkové pečení a zdobení perníčků nesmí v adventním období chybět! Letos jsme s kamarády spáchali již 6. ročník této vypečené akce a opět si to dosyta (doslova) užili - stylově hned v první adventní neděli :)




 

[9] Kalendáře 
...pro ty na rok 2023 jsem se pohrabala v archivu a věnovala jejich obsah tentokrát lesům - ať už těm našim, českým, nebo i těm vavřínovým tenerifským :) 



 
[10] Vánoce v Brně
...nejlepší akce jsou ty neplánované - a tuhle jsme si opravdu nenaplánovali. Dva dny před Štědrým dnem jsem zjistila, že můj čím dál horší kašílek a pobolívání hlavy není ničím jiným, než covidem, a tak jsme s Davidem (též čerstvým majitelem covidového viru) zůstali na Vánoce poprvé spolu, poprvé v Brně, a udělali si moc hezký svátky a konec roku. Mrzí mě jen, že jsem přišla na pár dní o čich a vůbec neocenila vůni vánočky :( :D


Palma i letos zvládla svou úlohu vánočního stromu :D




A na konec tu mám ještě radost jedenáctou - vás! Moc vám všem děkuju za návštěvy, přečtení a komentáře, bez vás by to tu byla pěkná nuda! :)

Mějte se krásně a opatrujte se!
Vaše Jíťa :)
 

----------------------------------




Mohlo by vás zaujmout...

12 komentářů

  1. Z druhé půlky roku máš spoustu krásných cestovatelských zážitků :) Já bych mezi ta svoje nej určitě zařadilo Slovinsko, Plitvická jezera a wellness :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slovinsko muselo být super, mají tam krásnou přírodu! :)

      Vymazat
  2. Stihli jste toho opravdu hodně 🙂 a vzniklo vám tak plno nových zážitků 🙂.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně, letošek byl na zážitky hodně bohatý :)

      Vymazat
  3. Ahoj, zajímavý článek i fotky.

    OdpovědětVymazat
  4. Tos toho tedy stihla spoustu nacestovat! :) Paráda, trochu závidím. Já toho loni tolik nestihla, tak snad letos to bude lepší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, loňský rok byl cestovatelsky vydatný :) Držím ti palec, ať se ti taky povede letos objevit spoustu hezkých míst! :)

      Vymazat
  5. Letošní kalendář se ti moc povedl. Takový kouzelně jemný, decentní. Musí být radost jej mít doma pověšený.

    Konec léta i podzim jste měli plný povedených akcí. Vánoce ve dvou si asi nedokážu představit, také je trávíme po rodinách, ale asi bych nakonec také ocenila, kolik neplánovaného klidu pak člověk má. :D Tak hlavně, že jste to vzali v dobrém a udělali si krásné svátky covidu navzdory!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kalendář mi dělá radost, je takový uklidňující :)

      Byla jsem docela ráda za tu změnu, že svátky nevypadaly stejně, jako každý rok... nijak zvlášť je neprožívám, ale ty letošní měly svoje kouzlo, i tím, jak improvizované byly :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...