Čtyři výlety v Beskydech a jedna velká žranice

24.11.23


Víte co? Když jsme před deseti lety svezli pár kamarádů na úplně první podzimní akci, ani náhodou mě nenapadlo, že za deset let tuhle událost zase budeme chystat a že nevynecháme ani jeden rok v řadě. Loňský, devátý ročník, jsme su užili v Jizerských horách (článek je tady: Podzimní Jizerky), a letos, na to kulaté výročí, jsme se rozhodli umístit se do Beskyd! A to kam jinam, než na dohled Lysé hory, do chaloupky v Ostravici. Je nás tentokrát 7 a dokonce padl i jeden rekord - máme nejvíc Kubů v historii (konkrétně dva) :D

Takže si teď dáme trochu oraz od kanadského putování (první díl je tady: Kanada 2023 - 1 - Vancouver a NP Yoho a druhý tady: Kanada 2023 - 2 - NP Banff & Jasper) a na chvilku se ztratíme v Beskydech :)


Na chatě jsme si dost dobře bužírovali - gril, fondue, sýr... Na tohle náz zkrátka užije :D Sbíhají se mi sliny, když na to vzpomínám :D


První výšlap nás vede hned na ten nejvyšší vrch - královnu Beskyd, Lysou horu. Takže se mi už třetím rokem daří ji jednou za rok navštívit :D Zároveň je Lysá kopec, na který jsem vylezla nejvíckrát ze všech, pětkrát :D Jdeme tentokrát přímo z Ostravice a na zpáteční cestě se krátce pokocháme přehradou Šance.


(c)David





A protože máme rádi Lysou horu, druhý výlet plánujeme tak, abychom se na ni mohli podívat z dálky. A tak si to šlapeme do prudkého kopce do sedla mezi Skalkou a Ondřejníkem. Pokocháme se Lysou a došlapeme až na turisty obleženou chatu pod Ondřejníkem.


Lysá :)


Třetího dne využíváme stále se nekazícího počasí a vyhopsáme si to lesem z Ráztoky až na Pustevny. Tam ulovíme v krásně zrekonstruovaném Libušíně kofolu a v o kousek vzdáleném stánku hruškový frgál na cestu a štrádujeme si to společně s okolním davem až na Radhošť. K naší radosti se dá vlézt do kapličky a tak se koukneme do okolí trochu z výšky z její věžičky :)




Den čtvrtý je odpočívací, tak nějak napůl chtěně. Jednak venku leje od rána jako z konve a druhak se půlka výpravy cítí poněkud usmrkaně. Takže hrajeme hry, plkáme, pospáváme... Jedinou fyzickou aktivitou dneška je procházka do Beskydského pivovaru, kde vrátíme sud, ulovíme pár zajímavých piv s sebou a vracíme se na chalupu. Tam pak rozpalujeme gril a likvidujeme všechny nasyslené sýry :)


Poslední den je tu! Balíme, uklidíme chatu a vydáváme se na cestu zpět do Brna. Ovšem, s jednou velkou zastávkou, kterou není nic menšího, než skanzen v Rožnově pod Radhoštěm. Tušila jsem, že se tam trochu zdržíme, ale realita je taková, že ve skanzenu strávíme skoro celý den a ze všech těch chaloupek a expozic nám jde hlava kolem :D Skanzen má tři části a čtvrtá se právě staví, takže v budoucnu tam toho bude na koukání ještě mnohem víc. 


Tož takto jsme se měli v Beskydech :) Taky jste se po nich někdy toulali? Jaké naše hory máte nejradši? :)

Vaše Jíťa :)


==============


P.S.1: A protože desátý ročník přímo vybízí k malému přehledu statistik, tady je máme:

  • Průměrný počet účastníků: 6
  • Nejmíň lidí: Vysoké Tatry 2016 - 4 (článek)
  • Nejvíc lidí: Rychlebky 2021 - 11 (+nejvíc Honzů - 4) (článek)
  • Nejdál jsme byli v Rumunsku 2019 (článek)
  • Na všech 10 akcích jsem byla já a HonzaK


P.S.2: Kousek zářijového vlogu je věnovaný právě tomuto beskydskému dobrodružství. Najdete ho v cca 05:40 :)





Mohlo by vás zaujmout...

6 Comments

  1. V Beskydech jsem ještě nikdy nebyla, všeobecně na našich horách :D Letos jsme byli poprvé v Krkonoších a já doufám, že z toho uděláme tradici a vždycky si jednou za rok na víkend někam k horám vyjedeme :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krkonoše jsou krásný, byla jsem tam jen jednou a moc se mi tam líbilo! Ale naše český hory ti můžu doporučit, stojí za to! :)

      Vymazat
  2. Krásné fotky a hlavně krásná oblast. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju <3 A souhlasím, Beskydy jsou krásné :)

      Vymazat
  3. Jé, moje milované Beskydy :D <3. Muselo to být boží :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo super se na tyhle známý místa zase jednou podívat :) V Beskydech to mám taky moc ráda :)

      Vymazat

Už jste četli tenhle článek?

Chorvatsko 2023

Tenhle příběh začíná… téměř koupí letenek do Kodaně. Konec března se blíží a já potřebuju vybrat loňskou dovolenou a pokukuju po solovýletu do Dánska...

A co tento?

Tenerife 2022 - Teide & Loro

I když mi přijde, že už je to snad měsíc od chvíle, co jsme vkročili na tenerifskou půdu, opak je pravdou: je za námi pouze pět dní a před námi jenom dva...

A nebo tenhle?

Jizerky 2023

Rok se s rokem sešel, podzim za okny vystřídal léto a to pro nás znamená jediné: je čas se zase sejít. S mojí bandou, zašít se na chatě v horách, na naší tradiční...